REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Lenkijos tautos atminties institutas (IPN), atsakingas už komunistinio režimo nusikaltimų tyrimą, ketvirtadienį paskelbė, kad naujai surasti dokumentai rodo, jog buvęs šalies prezidentas Lechas Walesa buvo slaptasis saugumo agentas.

REKLAMA
REKLAMA

 

Kaip žurnalistams Varšuvoje sakė IPN direktorius Lukaszas Kaminskis, naujai rasti Saugumo tarnybos (SB) dokumentai rodo, kad „yra bendradarbiavimo sutartis, pasirašyta slapyvardžiu „Bolekas“, tai yra, Lecho Walesos“.

REKLAMA

Tarp dokumentų, kurie, kaip matyti, yra iš aštunto dešimtmečio, taip pat yra „Boleko“ pasirašytų atlyginimo lapelių, sakė L.Kaminskis.

Pats L.Walesa, kuris buvo komunistinį režimą sužlugdžiusio judėjimo „Solidarumas“ lyderis, 1983-iaisiais už nesmurtinį pasipriešinimą apdovanotas Nobelio taikos premija, nedelsdamas paneigė šiuos kaltinimus.

Savo žinutėje socialiniuose tinkluose jis parašė: „Negali būti jokios mano parašytos medžiagos. Jeigu jos būtų, nebūtų būtinybės klastoti.“

REKLAMA
REKLAMA

72 metų buvęs Lenkijos prezidentas pažadėjo įrodyti savo nekaltumą teisme.

Buvęs pirmasis pokomunistinės eros Lenkijos vadovas seniai tvirtina, kad jam primetami kaltinimai bendradarbiavimu yra „absurdiški“. Specialus teismas išteisino jį dėl panašių kaltinimų 2000 metais.

Tačiau toliau sklando gandai, kad įkūręs nepriklausomą profsąjungą „Solidarumas“, kuri peraugo į šalies laisvės judėjimą, jis slapta teikė informaciją komunistiniam režimui.

Ekspertai abejoja tų laikų slaptųjų tarnybų dokumentų patikimumu ir sako, kad jie nesunkiai galėjo būti suklastoti, siekiant sužlugdyti tokius disidentų aktyvistus kaip L.Walesa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

IPN neseniai konfiskavo virtinę dokumentų iš generolo Czeslawo Kiszczako našlės namų.

Cz.Kiszczakas 1981 metais buvo Lenkijos vidaus reikalų ministras ir atliko vadovaujantį vaidmenį siekiant sutriuškinti pirmąją sovietiniame bloke nepriklausomą profsąjungą, kai šalyje buvo įvestas griežtas karinis režimas. Jis mirė praėjusiais metais.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų