REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neeilinę Seimo sesiją blokavę valdantieji kaltina opoziciją, jog ši nepasirengė sesijai, o ir patys iniciatoriai ne visi susirinko balsuoti už pateiktą darbų programą.

Neeilinę Seimo sesiją blokavę valdantieji kaltina opoziciją, jog ši nepasirengė sesijai, o ir patys iniciatoriai ne visi susirinko balsuoti už pateiktą darbų programą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Opozicijos lyderis kaip visada kalba apie demokratijos eroziją arba daugumos buldozerį, nieko panašaus, mes pasirengę ir susirinkome, mūsų buvo dauguma, aš suskaičiavau, balsavime nebuvo (daugiau kaip) 15 (iniciatorių), net pačių konservatorių“, – po vos valandą trukusios neeilinės sesijos žurnalistams sakė didžiausios valdančiosios socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė.

REKLAMA

Už neeilinės sesijos darbų programą balsavo 31 Seimo narys, prieš buvo 21, susilaikė 44, o po reikalavimu sušaukti neeilinę sesiją pasirašė 48 parlamentarai. Balsavime dėl programos tvirtinimo dalyvavo 22 konservatoriai, kai jų frakcijos narių yra 32, bei 6 liberalai, frakcijoje turintys 11 narių. Po nesėkmingo balsavimo Seimas sugiedojo himną ir neeilinė sesija buvo baigta.

„Parodė, kad šou nemoka patys surengti, nes bilietų užsakė 48 vietas, o atėjo patys 30. Nesugebėjo įrodyti, kodėl tos sesijos reikia. Tikimės, kad eilinėje sesijoje normalioje tie klausimai, Vytauto Gapšio, bus išspręsti labai greitai, ir mes balsuosime taip pat, kad būtų kreipimasis į Konstitucinį Teismą“, – sakė Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys.

REKLAMA
REKLAMA

„Pats pasirengimas jų taip išreklamuotai sesijai labai nekokybiškas. Pagrindinis klausimas, kodėl šaukiama ši sesija, kad negali būtų teisiamas Seimo narys su mandatu, jis registruotas (pirmadienį) tik 15 val., kada 136 Statuto straipsnis sako, kad įstatymo projektai kartu su lydimaisiais dokumentais išdalinami ne vėliau kaip prieš vieną darbo dieną iki jų pateikimo. Vien to fakto užtektų“, – kalbėjo I.Šiaulienė.

„Tvarkiečių“ seniūnas Petras Gražulis tvirtino, jog imdamasis tyrimo dėl Darbo partijos neapskaitytų finansų kilmės, kaip siūlė konservatoriai, Seimas kištųsi į teismų darbą. „Kas pasikeis per dvi savaites? Tai be abejonės konservatorių šou surengtas, net vienas klausimas įtrauktas dėl Darbo partijos (finansų) tyrimo pradėjimo. Juk vysta teismai, baigėsi teismas, dar ši byla bus skundžiama Aukščiausiajam Teismui, ar galima kištis į teismų darbą? Pasirodo, konservatoriams viskas galima, jie gali kištis į teismų darbą“, – kalbėjo P.Gražulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Darbo partijos atstovas Vytautas Gapšys, kuriam konservatoriai siūlo pradėti apkaltą dėl įsiteisėjusio teismo nuosprendžio, sakė, kad šį klausimą galima išspręsti per eilinę pavasario sesiją. Jis pats sakė norintis, kad Seimas dėl apkaltos kreiptųsi į Konstitucinį Teismą, kad „būtų sudėlioti visi taškai“.

„Sesijos darbų programa buvo silpna, o dėl manęs asmeniškai aš pasakiau per plenarinį posėdį, kovo 10 dieną tikiuosi, kad tas klausimas bus išspręstas, kreiptasi į Konstitucinį Teismą ir sudėlioti visi taškai. Aš pats frakcijoje prašiau, kad tai būtų padaryta, ir nematau dėl to reikalo neeilinei sesijai, nes tai buvo galima padaryti kovo 10 nešvaistant mokesčių mokėtojų pinigų“, – sakė V.Gapšys.

REKLAMA

Seimo opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius sako, kad valdančiųjų sužlugdyta neeilinė parlamento sesija yra pavojingas precedentas, keliantis grėsmę konstitucinėms opozicijos teisėms. „Tai yra labai pavojingas precendentas, tai reiškia, kad opozicija išvis jokių teisių Lietuvoje gali nebeturėti. Tą matėme Druskininkuose, tą matėme kitose savivaldybėse, kur valdantieji būtent taip ir elgiasi. Tą pradedame matyti ir Seime. Ta erozija kyla vis aukščiau, ir tai, ką anksčiau laikėme tik atskirų epizodų dalyku, dabar darosi jau Lietuvos demokratijos labai gilia liga“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė A.Kubilius.

Opozicija sušaukė neeilinę sesiją siūlydama pradėti apkaltos procesą Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje nuteistam šios partijos atstovui V.Gapšiui, taip pat sudaryti laikinąją tyrimo komisiją aiškintis, kokia yra Darbo partijos prieš maždaug dešimtmetį neapskaitytų 24 mln. litų (beveik 7 mln. eurų) kilmė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų