REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo opozicijos inicijuota, o valdančiųjų sužlugdyta neeilinė parlamento sesija yra pavojingas precedentas, keliantis grėsmę konstitucinėms opozicijos teisėms, sako Seimo opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius.

Seimo opozicijos inicijuota, o valdančiųjų sužlugdyta neeilinė parlamento sesija yra pavojingas precedentas, keliantis grėsmę konstitucinėms opozicijos teisėms, sako Seimo opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„(...) tai yra labai pavojingas precendentas, tai reiškia, kad opozicija išvis jokių teisių Lietuvoje gali nebeturėti. Tą matėme Druskininkuose, tą matėme kitose savivaldybėse, kur valdantieji būtent taip ir elgiasi. Tą pradedame matyti ir Seime. Ta erozija kyla vis aukščiau, ir tai, ką anksčiau laikėme tik atskirų epizodų dalyku, dabar darosi jau Lietuvos demokratijos labai gilia liga“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė A.Kubilius.

REKLAMA

Parlamentarai trečiadienį nepritarė opozicijos pasiūlytai neeilinės sesijos programai. Už nutarimą dėl darbų programos patvirtinimo balsavo 31 parlamentaras, prieš buvo 21, susilaikė 44. Už pateiktą projektą buvo konservatoriai ir liberalai bei keli Mišrios Seimo narių grupės atstovai, prieš ir susilaikė valdančiųjų atstovai bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos nariai.

Tokiu būdu sužlugdyta opozicijos inicijuota neeilinė sesija, per kurią norėta pradėti apkaltos procesą Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje nuteistam šios partijos atstovui Vytautui Gapšiui, taip pat sudaryti laikinąją tyrimo komisiją aiškintis, kokia yra Darbo partijos prieš maždaug dešimtmetį neapskaitytų 24 mln. litų (beveik 7 mln. eurų) kilmė, taip pat atlikti parlamentinį tyrimą dėl „korupcinių tendencijų bei procesų sveikatos apsaugos sistemoje ir skubaus ministrės Rimantės Šalaševičiūtės atleidimo iš pareigų aplinkybių“. Norėta į Seimo posėdį iškviesti premjerą socialdemokratą Algirdą Butkevičių.

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų įsitikinimu, šiandien valdančioji dauguma šiurkščiausiu būdu laužo vieną iš konstitucinių principinių normų, tai yra parlamentinės mažumos tam tikrų teisių įgyvendinimas. Valdantieji parodė, kad jie į tai visiškai nekreipia dėmesio, savo daugumos balsais nepatvirtino sesijos darbų programos ir nutarė, kad tuo sesija ir baigėsi“, – teigė A.Kubilius.

Jo vadovaujami dalis dešiniųjų trečiadienį atsisakė giedoti himną, kuriuo baigiamos visos Seimo sesijos.

„Šitoks veikimas rodo tik vieną dalyką – kad valdantieji yra kupini baimės dėl to, kad parlamentinė opozicija nepradėtų, neinicijuotų tyrimų, neklaustų premjero, nekeltų klausimų, iš kokių šaltinių Darbo partija buvo surinkusi tuos 25 mln. litų neteisėtų lėšų ir t. t.“, – sakė opozicijos lyderis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Toks valdančiųjų elgesys rodo tik vieną dalyką, kad lietuvių liaudies patarlė „vagie, kepurė dega“ yra šiuo atveju viską pasakanti. Jų elgesys viską pasako, kokią turime šiandien valdančiąją daugumą, kiek ji pažeista įvairių korupcinių, antidemokratinių erozinių procesų, ir tai kelia didžiulį susirūpinimą“, – kalbėjo A.Kubilius.

Jis atkreipė dėmesį, kad jau tarptautiniuose žurnaluose Lietuva įvardijama kaip stipriai korupcijos pažeista valstybė, lyginama su Moldova.

A.Kubilius pabrėžė, kad opozicijos teisę surengti neeilinę parlamento sesiją garantuoja Seimo statutas ir Konstitucija. Tačiau tuo pačiu pagal Seimo statutą, posėdyje negali būti svarstomi projektai, kurie neįtraukti į sesijos darbų programą.

REKLAMA

„Turėdamas daugumą visada gali remtis tuo principu, rusiškai jis geriau skamba, bet principas yra vienas – jeigu yra jėgos, proto nebereikia. Čia tai ir pamatėme. Be abejo, tie sprendimai, kuriuos dabar padarė valdantieji yra visiškai antikonstituciniai, be abejo, kreipsimės ir į Seimo institucijas, bet čia valdantieji irgi turi daugumą ir galime žinoti atsakymą. Ieškosime būdų, kaip kreiptis dėl tokių esminių konstitucinių normų pažeidimo į Konstitucinį Teismą“, – tvirtino konservatorius.

Jis teigė, kad tuos klausimus, kurių dabar valdantieji nenorėjo svarstyti, bus bandoma įtraukti į Seimo pavasario sesijos programą. Ji prasidės kovo 10 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų