REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kuveitas teigia esantis pasirengęs dalyvauti susitarime dėl naftos gavybos lygio įšaldymo.

Kuveitas teigia esantis pasirengęs dalyvauti susitarime dėl naftos gavybos lygio įšaldymo.

REKLAMA

Kuveitas palankiai vertina Rusijos, Saudo Arabijos, Kataro ir Venesuelos susitarimą, apie kurį paskelbta antradienį, ir yra pasirengęs neviršyti dabartinio 3 mln. barelių per dieną gavybos lygio, pareiškė Kuveito naftos ministro pareigas laikinai einantis Anasas al-Salehas.

REKLAMA
REKLAMA

Rusija, Saudo Arabija, Kataras ir Venesuela kartu išgauna apie 23,75 mln. barelių per dieną, o tai sudaro daugiau kaip ketvirtadalį viso pasaulio naftos gavybos. Šios šalys teigia esančios pasirengusios nedidinti gavybos, jeigu jų pavyzdžiu paseks kiti stambūs „juodojo aukso“ tiekėjai, įskaitant Iraną ir Iraką.

REKLAMA

Artimiausiomis dienomis susitarimo dalyviai rengiasi aktyviai konsultuotis su kitomis naftą išgaunančiomis šalimis.

Tačiau antradienį taip pat paaiškėjo, kad Iranas nėra pasirengęs dalyvauti šiame susitarime.

Irano atstovas JAV verslo dienraščiui „ The Wall Street Journal“ pareiškė, kad Teheranas, kurio gavyba pastaruoju metu jau padidėjo 400 tūkst. barelių per dieną, neatsisako planų dukart padidinti savo „juodojo aukso“ eksportą, kurį nori sugrąžinti į prieš sankcijų paskelbimą buvusį lygį.

REKLAMA
REKLAMA

Analitikai mano, kad vien gavybos įšaldymo dabartiniame aukštame lygyje bet kuriuo atveju nepakaks pusiausvyrai rinkoje greitai atkurti.

Net jei prie susitarimo prisijungs visos šalys, šiemet į rinką bet kuriuo atveju bus patiekta 300 mln. barelių perteklinės naftos. Pasak ekspertų, nereikia pamiršti ir jau sukauptų „juodojo aukso“ atsargų, kurios vien išsivysčiusiose šalyse viršija 3 mlrd. barelių.

Tarptautinės energetikos agentūros (TEA) vertinimais, įšaldžius gavybą sausio mėnesio lygyje, pasiūla rinkoje prie paklausos imtų artėti maždaug metų pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų