REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Jauni ir garsūs Lietuviai švenčia Vasario 16-ąją (nuotr. tv3.lt fotomontažas)

Natalija Bunkė: mano šaknys kitur, bet aš laikau save lietuve

Garsūs ir jauni lietuviai dalinasi mintimis apie Vasario 16-ąją

Vasario 16 dieną 1918 metais pagaliau buvo pasirašytas Lietuvos nepriklausomybės aktas. Nuo tada mūsų gimtinė buvo atskirta nuo visų valstybinių ryšių, kada nors siejusių su kitomis tautomis.

20

Vasario 16 dieną 1918 metais pagaliau buvo pasirašytas Lietuvos nepriklausomybės aktas. Nuo tada mūsų gimtinė buvo atskirta nuo visų valstybinių ryšių, kada nors siejusių su kitomis tautomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokius jausmus ši data sukelia žinomiems Lietuvos žmonėms? Ar jaunoji karta vis dar linkusi švęsti valstybines šventes?

REKLAMA

Indrė Stonkuvienė

Aktorė Indrė Stonkuvienė Vasario 16-ąją visus sveikina su gimtadieniu. „Jūsų ir mano gimtadienis, mūsų visų šventė“, – geros nuotaikos nestokoja žinoma moteris.

Du vaikus drauge su humoristu ir televizijos laidų vedėju Mantu Stonkumi auginanti moteris prasitarė pagarbą savai šaliai skiepijanti ir vaikų mąstysenoje: „Toliau ir kuo raiškiau mokome vaikus giedoti Lietuvos himną. O šiandien visi kartu važiavome į šventę sostinės centre. Galbūt šiek tiek susivėlinome, tačiau vis tiek pasižmonėjome. Dabar kaip tik atvykome pas mano tėvelius ir sesę, gaminsimės pietus. Visi esame pasipuošę, mums tai reikšminga šventė“, – pasakojo Indrė Stonkuvienė.

REKLAMA
REKLAMA

Nors pačiai apie to meto istoriją tik teko girdėti iš tėvelių, moteris didžiuojasi savo artimųjų pastangomis kovojant už laisvę: „Mes gal to ir neatsimename, bet šį nuopelną Lietuvai pelnė mūsų tėveliai, kurie mums visa tai pasakoja. Esame be galo dėkingi už tą perteiktą informaciją, už jų pastangas. Žinoma, mes galime tik įsivaizduoti, kaip visa tai buvo sunku. Galime tik dėkoti už laisvę, tik dėl jų dabar gyvename taip, kaip gyvename.“ – džiaugiasi žinoma moteris.

Natalija Bunkė

Dainininkė Natalija Bunkė valstybines šventes visuomet yra tiesiog priversta paminėti. Ji kartu su grupe kviečiama koncertuoti iškilmingose sostinės šventėse. „Paprastai vasario 16 dieną tenka stotis ant scenos ir šią šventę minėti drauge su visuomene. Šiandien esu peršalusi, todėl lieku namie, kolegės švęs labiau nei aš“, – kalbėjo dainininkė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atlikėja nuoširdžiai vertina galimybę šiandien gyventi nevaržomai priespaudos: „Manau, kad kiekvienas lietuvis turi būti dėkingas už tai, kad mes turime laisvą šalį, galime gyventi taip, kaip norime. Tai yra Lietuvos gimtadienis, kurį mums visiems reikia švęsti. Mano proseneliai kadaise bėgo iš Rusijos. Kitaip tariant, rusai bėgo nuo rusų. Mano šaknys kitur, bet aš laikau save lietuve. Aš, mano tėvai čia užaugo. Čia mūsų kalba, čia yra mūsų šalis.“ – atviravo Natalija Bunkė.

Arvydas Martinėnas-Vudis

Kartą vaikystėje išmėginęs tautinius šokius, Arvydas nusprendė, kad ši meno sritis – ne jam: „Pirmasis šokis buvo „Bitute pilkoji“. Su šiuo šokiu ir pasibaigė mano šokėjo karjera“.

REKLAMA

Visgi tai tik šokiai. Tautos šventės, anot Arvydo, labai reikšmingos, tačiau jis mano, kad pačias ceremonijas jau derėtų patobulinti: „Manau, galėtų pats šventės paminėjimas šiek tiek progresuoti, tapti modernesnis. Aišku, reikia ir mišių, visko reikia, tačiau be galo trūksta džiaugsmo. Kažkodėl vis nori su liūdesiu prisiminti tą įvykį“.

Atlikėjas sako, kad Vasario 16-oji jam primena, koks laimingas gali jaustis turėdamas galimybę gyventi gimtinėje.

„Šventės mums primena, kad Lietuvoje gyventi nėra taip blogai, čia gera. Reikia tiktai pačiam įdėti darbo ir stengtis. Jeigu kiekvienas nors truputį kažką pasistengtų padaryti bent dėl savęs, jau būtų žengtas didelis žingsnis. O jeigu kažkas dar sugebėtų ir kitam pagelbėti, išvis būtų nuostabu. Šios šventės ir primena, kad ta laisvė ir nepriklausomybė atriša rankas ir leidžia visiems daryti tai, ką norime. Nebereikia jau slėptis, bijoti“, – aiškina grupės „DAR“ narys.

REKLAMA

Nors patikino, kad šventė jam išties reikšminga, prasitarė ją praleisiąs namuose: „Esu užsiėmęs remonto darbais. Šiandien, jeigu taip nemeluojant, man atveža virtuvę. Vasario 16-osios proga – nauja virtuvė (juokiasi). Vakare gal dar ir kokią skanią vakarienę pasidarysiu. Žinoma, dažniausiai, kaip ir Valentino dieną, taip ir Vasario 16-ąją dažniausiai koncertuojame. Tačiau šiuo metu šiek tiek atostogaujame, kadangi mūsų Indrė (grupės „DAR“ narė aut. past) išvykusi pailsėti į JAV.“.

Neringa Šiaudikytė

Atlikėja Neringa Šiaudikytė tiki, kad valstybines šventes paminėti būtina. Ypač dabar, kuomet pasaulio gyventojai priversti gyventi baimėje ir nežinomybėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Galbūt anksčiau tokių datų per daug neminėdavome. Na, valstybinė šventė ir tiek. Šiandien, kai pasaulyje vyksta tokie baisūs dalykai, šios datos tampa vis reikšmingesnės. Praėjusiais metais buvo keletas įvykių pasaulyje, kurie tikrai sukrėtė ir įbaugino. Tad tikrai galiu pasakyti, jog atsirado šiokios tokios baimės. Aišku, baimės jausmas neišgelbės pasaulio, tačiau į tokias šventes žiūriu kitomis akimis. Taika ir ramybė yra didžiulis turtas. Džiugu, kad galime būti laisvi, laisvai vaikščioti gatvėmis, reikšti nuomonę. Turime laisvę daryti tai, ką norimi. Tai tokią dieną reikėtų visai šeimai nueiti į bažnyčią ir sukalbėti maldą už ateinančius metus.“ – atviravo dainininkė.

REKLAMA

Solveiga Mykolaitytė

Modeliui Solveigai Mykolaitytei nemažą gyvenimo dalį teko praleisti keliaujant. Ką gi, darbas įpareigoja. Tačiau žinoma moteris sako, kad bet kokiu atveju jos meilė gimtinei neblėsta. 

„Šiuo metu nesu Lietuvoje, tačiau vis tiek galvoju apie ją. Mintimis esu gimtinėje ir visus sveikinu su Lietuvos valstybės atkūrimo diena. Man be galo svarbios lietuviškos šventės. Kad ir nemažai keliauju, tačiau vis tiek esu patriotė, myliu savo šalį“, – atviravo Solveiga Mykolaitytė.

Žinoma moteris prasitarė, kad anksčiau ir pati prisidėdavo prie visuomeninės veiklos rengiant valstybines šventes: „Kai buvau moksleivė, tekdavo dalyvauti tautiniuose pasirodymuose kartu su choru. Dar dabar prisimenu, kaip smagu būdavo minėti gimtinės šventes.“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų