REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo narys Vytautas Antanas Matulevičius siūlo panaikinti landą, kuri karo prievolininkams leidžia išvengti šaukimo.

Seimo narys Vytautas Antanas Matulevičius siūlo panaikinti landą, kuri karo prievolininkams leidžia išvengti šaukimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak parlamentaro, dabar įstatyme nenustatyta, kaip karo prievolininką informuoti apie šaukimą, jei nurodymo atvykti į karo prievolės centrą jam nepavyko įteikti asmeniškai ar šeimos nariams, taip pat įstaigoms, kurios susiję su prievolininku darbo, mokslo ir studijų teisiniais santykiais.

REKLAMA

Pasak parlamentaro, dabartiniai duomenys šokiruoja – į karo prievolės centrus neatvyko beveik trečdalis prievolininkų, todėl jis siūlo įtvirtinti pareigą šauktinio amžiaus jaunuoliams patiems domėtis, ar jų nėra tarp karo prievolininkų.

„Jie turi pereiti visas atrankas, pasitikrinti sveikatą, o jų paprasčiausiai nėra – ir viskas. Čia didelė dalis problemos yra mūsų judrus gyvenimo būdas, nes didelė dalis yra užsienyje, bet kai paaiškėjo skaičiai, mane pribloškė, aš nemaniau, kad tokiu dideliu mastu tiek daug žmonių neranda“, – BNS sakė V.A.Matulevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Jis siūlo įstatyme įrašyti pareigą karo prievolininkams internete sekti Krašto apsaugos ministerijos svetainėje skelbiamus šauktinių sąrašus, o viešą paskelbimą juose laikyti nurodymu atvykti į karo prievolę administruojančią krašto apsaugos sistemos instituciją.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nario teigimu, dabartinis reglamentavimas karo prievolininkui suteikia galimybę išvengti nurodymo atvykti į karo prievolę administruojančią krašto apsaugos sistemos instituciją ir tokiu būdu „išsisukti nuo konstitucinės pareigos bei likti nenubaustam“.

Aiškinamajame rašte parlamentaras pateikia preliminarius KAM skaičiavimus, kad į karo prievolės centrus pernai neatvyko 11 tūkst. potencialių šauktinių iš 36 tūkst. 825 asmenų, patekusių į šaukiamųjų sąrašus. Apie 6 tūkst. karo prievolininkų deklaravo išvykimą į užsienio valstybę, iš jų apie 2300 nenurodė jokių kontaktinių duomenų, kuriais remiantis būtų galima išsiųsti šaukimo nurodymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų