REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
63
Mokytojų piketas Vilniuje (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Likus savaitei iki planuojamos neterminuoto pedagogų streiko pradžios, šimtai mokytojų pirmadienį žygiavo centrinėmis Vilniaus gatvėmis norėdami priminti savo reikalavimus ir kritikuodami valdžią, kad ši, anot jų, tik imituoja problemų sprendimą.

63

Likus savaitei iki planuojamos neterminuoto pedagogų streiko pradžios, šimtai mokytojų pirmadienį žygiavo centrinėmis Vilniaus gatvėmis norėdami priminti savo reikalavimus ir kritikuodami valdžią, kad ši, anot jų, tik imituoja problemų sprendimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prie Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) prasidėjusi eisena finišavo prie Vyriausybės, kur surengtas mitingas. Į protesto akciją pedagogai atsivedė ir vaikų.

REKLAMA

„Jeigu tėveliai juos leidžia ir jie eina kartu su pedagogais, turbūt traktuojama, kad jie į pilietinę akciją įtraukiami. Mes manome, kad jeigu šiandien mitinguojantys mokytojai bus kultūringi, nebus neetiškų pasisakymų, tada gal nieko tokio“, - BNS sakė švietimo ir mokslo viceministrė Genoveita Krasauskienė, kuri prie ŠMM išėjo susitikti su protesto akcijos dalyviais ir kuri jiems aiškino, jog „ministerija visada stengiasi, kad mokytojams atlyginimai didėtų“.

REKLAMA
REKLAMA

Mokytojai protesto akcijos simboliu rinkosi lagaminą - kaip gresiančios emigracijos ženklą.

„Jaučiamas nuolatinis negatyvus požiūris į pedagogą ir jau daugiau nebėra kur trauktis iš tikrųjų, nes mūsų atlyginimai yra labai maži, o pragyvenimas - patys žinote, kaip jis sparčiai kyla. Dabar po truputį pradėjo kilti atlyginimai, bet iki pradinės mokyklos mokytojo dar toli gražu, nors dirbam tikrai analogišką darbą (...). Kiek galima derėtis, jei kalbama tas pats per tą patį? Aš pati esu vienoje darbo grupėje ir matau, kad vyksta tiesiog juodas ministerijos atsikalbinėjimas“, - BNS sakė iš Mažeikių lopšelio-darželio „Delfinas“ į mitingą atvykusi auklėtoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jai antrino matematikos mokytoja iš Gargždų.

„Rezultato reikia, o ne tik kvietimo ateiti ir pasikalbėti. Reikia, kad kažkoks rezultatas būtų. Nėra geranoriško kalbėjimosi, tai ir kelia nepasitenkinimo bangas“, - BNS teigė gimnazijoje Gargžduose matematikos mokanti pedagogė. Ji sakė, kad ministerijos skelbiamas mokytojų atlyginimų padidėjimas jos pačios algą pakėlė 12 eurų, kas jai atrodo nepakankamai juntama suma.

Lietuvos švietimo profesinės sąjungos vadovas Audrius Jurgelevičius sako, kad pilną darbo krūvį turintis dabar pedagogas uždirba 800-900 eurų, tačiau daug kur mokytojai yra priversti tenkintis mažesniu pamokų skaičiumi.

REKLAMA

„Vidutinis atlyginimas yra apie 600 eurų neatskaičiavus mokesčių, bet vadovautis tuo dydžiu yra iš esmės klaidinga, nes į vidutinį mokytojų atlyginimą įskaičiuojami ir direktorių atlyginimai“, - BNS aiškino A.Jurgelevičius.

Nuo mitingo organizatorių scenos prie Vyriausybės kalbėjo ir valdančiosios Darbo partijos pirmininkas, europarlamentaras Valentinas Mazuronis. Būtent Darbo partija šiuo metu yra delegavusi švietimo ir mokslo ministrę Audronę Pitrėnienę, kuri yra parengusi penkerių metų mokytojų algų kėlimo programą ir dėl kurios siūlo peržiūrėti jau 2016 metų valstybės biudžetą.

REKLAMA

„Aš nesakau, kad turi būti stabdomi streikai, darykit ką jūs manot reikalinga, kovokite už savo teises“, - ragino V.Mazuronis, žadėjęs, kad „darbiečiai“ pavasarį registruos Seimo nutarimą, įpareigojantį Vyriausybę rasti trūkstamas lėšas mokytojų reikalavimams tenkinti.

Į aikštę prie Vyriausybės su mitinguotojais išėjęs susitikti vicekancleris Rimantas Vaitkus V.Mazuronio sprendimą kalbėti nuo mitinguotojų scenos apibūdino kaip rinkimų agitaciją.

„Tai reiškia tik viena - kad šie metai yra rinkiminiai, kad politinės partijos net ir būdamos Vyriausybėje kartais žaidžia savo politinius žaidimus, kad kai kurios ministerijos pateikia nerealistinius projektus ir paskui žiūri į Vyriausybę nesuprasdamos, kad pačios yra Vyriausybės dalis“, - BNS aiškino R.Vaitkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot R.Vaitkaus, prie tokių „politinių žaidimų“ jis priskirtų ŠMM pateiktą penkerių metų mokytojų algų kėlimo programą.

„Žinoma, tas projektas visiškai nederintas. Kai mes paprašėme kartu su Finansų ministerija suderinti projektą, mes turime mitingą. Vietoj to, kad konstruktyviai dirbtume ir rastume rezervų, iš kurių galėtume padidinti mokytojams atlyginimus. Kyla retorinis klausimas - ar ministerija tikrai nori didinti mokytojams atlyginimus, ar tiesiog nori parodyti, kad dabartinė valdžia - negera?“, - svarstė Vyriausybės vicekancleris.

REKLAMA

Mitingas surengtas likus savaitei iki planuojamos neterminuoto mokytojų streiko pradžios - atlyginimų didinimo siekiantys pedagogai streiką ketina pradėti vasario 22 dieną.

ŠMM yra pasiūliusi penkerių metų mokytojų algų kėlimo programą, algų kėlimui nuo 2016 metų rugsėjo ministerija siūlė peržiūrėti šių metų valstybės biudžetą. Švietimo sistemos finansavimo didinimui nepritaria Finansų ministerija, pabrėžianti poreikį labiau optimizuoti išlaidas.

Pagal Švietimo ir mokslo ministerijos parengtą algų didinimo penkerių metų planą, nuo 2016 metų rugsėjo pedagoginių darbuotojų tarnybinių atlyginimų koeficientai būtų didinami vidutiniškai 1,5 proc., ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo auklėtojų – 6,5 procentais. Tam reikėtų 4,8 mln. eurų. 2017 metais siūloma minėtus koeficientus pedagogams kelti atitinkamai 7 proc. ir 17 procentų. 2018 – 2020 metais šie koeficientai darželių auklėtojams kiltų 10 proc., kitiems pedagogams – 5 procentais. Iki 2021 metų pedagoginių darbuotojų atlyginimas vidutiniškai padidėtų 25 proc., palyginti su darbo užmokesčiu, gautu iki 2016 metų rugsėjo 1 dienos.

Profsąjungos sako, kad vien patvirtinti šią programą neužtektų – esą jau nuo šio rugsėjo reikia panaikinti ir atlyginimų žirkles, tad streikuotojų reikalavimams nuo rugsėjo reikėtų apie 15 mln. eurų.

Siekdami didesnių algų ir kitų pertvarkų pedagogai gruodį rengė įspėjamuosius streikus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų