REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atsistatydinęs žemės ūkio viceministras ir Rinkos reguliavimo agentūros, perkančios maisto produktus nepasiturintiems gyventojams, valdybos pirmininkas Vilius Martusevičius sako, kad iš pareigų traukiasi, nes neskaidrūs pirkimai siejami su Darbo partija bei su jos įkūrėju Viktoru Uspskichu susijusiomis įmonėmis, vienoje iš kurių prieš keliolika metų viceministras pats yra dirbęs.

REKLAMA
REKLAMA

„Bet kuriame darbe yra ir asmeninė atsakomybė, vidinė atsakomybė net ir už tuos, kurie savo darbo nepadaro. Nes nesinori, kad ir toliau būtų spekuliuojama ta situacija, kuri yra susidariusi, nes svarbiausia, kad būtų priimami teisingi sprendimai, o spekuliacijos niekam gero neduoda, o tai yra, manau, svarbu“, - interviu BNS sakė iki vasario 12-osios pareigas eisiantis viceministras.

REKLAMA

Apie kokias spekuliacijas kalbate?

Siejimas su Darbo partija. Tai, kad prieš 16 metų esu dirbęs Krekenavos agrofirmoje. Manau, kad tai spekuliacijos. Jeigu jos tokios rimtos, sutinku, kad man reikia atsistatydinti.

Ar jūs prisiimate kaltę, jeigu traukiatės?

Savo kaltę turi priimti tas, kas.... Mes iš tikrųjų kėlėme tas problemas pirmą kartą. Tą problemą aš ir iškėliau. Visą laiką, kiek buvo tų pirkimų daroma, niekada nebuvo galbūt taip atidžiai žiūrima į technines specifikacijas, kainas. Taip, kai kur buvo galima padaryti dar daugiau, bet iki šiol nebuvo daroma iš vis nieko, tik šios valdybos imta žiūrėti ir kelti tuos klausimus.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš iškeldami tą problemą, kelerių metų pirkimais domėjotės?

Negaliu sakyti, kaip ten buvo. Mes analizavome esamą, o ne buvusią situaciją.

Sakėte, kad galėjote padaryti dar daugiau, negu padarėte, organizuojant maisto produktų vargšams pirkimus.

Buvo išsakyta daug pretenzijų agentūrai, atsistatydino jos vadovė. Teisingai pasakyta, kad buvo reikalingas, kad turėjo būti padarytas rinkos tyrimas, bet tą dalyką turėjo daryti specialistai... Jeigu valdyba būtų žinojusi, kad toks rinkos tyrimas yra būtinas atlikti prieš vykdant viešuosius pirkimus, aišku, būtume liepę (atlikti tokį tyrimą - BNS).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar valdyba galėjo pasidomėti, kokių įmonių pagamintą produkciją gaus nepasiturintys žmonės? Ar tai daryti leido turimi įgaliojimai ir kompetencija? Ar ji galėjo įgalioti agentūrą tokią informaciją gauti?

Supraskite, pas mane yra šešios ar septynios valdybos. Ir jose žinoti kiekvieną smulkmeną, kurią tui žinoti įstaigos vadovas, perkančioji komisija, - tikrai ne, čia ne viceministro ir ne valdybos klausimas. Negali valdyba į kiekvieną atskirą pirkimą gilintis, žiūrėti į atskiras specifikacijas. Ką matėm, tą rodėm? Kitus dalykus turėjo aiškiai matyti ta įmonė, atidžiau gal turėjo pasižiūrėti.

REKLAMA

Bet kurioje įmonėje už jos veiklą atsako įmonės vadovas. Ir pirkimų komisija, ir darbuotojus turi sudėlioti taip, kad kiekvienas žinotų savo darbą ir atsakytų už savo sritį. Toje vietoje vadovas turi matyti visas problemas ir daryti žingsnius, kad jų nebūtų.

Ar agentūros vadovė nematė?

Ji turėjo matyti daugiau. Gal nesugebėjo.

Ar ji nesugebėjo, ar specialiai nematė?

Manau, kad nesugebėjo (...). Pasidomėkite, kiek laiko vysta tie konkursai. Kiek metų. Nė vieną kartą nė vienas direktorius, nė vienas pirkimų narys, nė vienas valdybos narys ar pirmininkas, niekas niekada nematė jokių problemų. Tai man dabar teigti, kad jie nekompetentingi? Negalėčiau.

REKLAMA

Parėdymas pagrindinis buvo - nupirkti gerą produktą pačia pigiausia kaina. O kaip ir ką patikrinti, kokius padaryti žingsnius, kad tai įvyktų... Tai techniniai dalykai, kuriuos sprendžia techniniai darbuotojai.

Ar pasitraukdamas iš pareigų, kažkam iš agentūros vadovybės ar darbuotojų skirsite papeikimus ar kitas nuobaudas?

Tai ne valdybos reikalas. Įmonėje už blogai padarytus darbus papeikimus rašo įmonės vadovas, o valdyba sprendžia su įmonės vadovo kompetencija - jeigu jis kažką blogai daro, baudžia įmonės vadovą.

Bet agentūra liko be vadovės.

Tyrimas vyksta. Ir jis nustatys ir atsakomybes, ir kas kokius žingsnius darė, kas kuravo kokius darbus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar jums nekilo minčių nedalyvauti Rinkos reguliavimo agentūros valdyboje, kad neįsipainiotumėte į interesų pinkles - juk buvo tikimybė, kad tuose pirkimuose vienaip ar kitaip gali dalyvauti ir Kėdainių įmonės?

Mes priimame strateginius sprendimus. Kas gamintojas, domėtis valdybai gal net nelabai korektiška, nes tada gali įžeisti kitus dalyvius - gamintojus. Aišku, jeigu būčiau matęs, būčiau pasakęs tai. Aš ten dirbau prieš 16-17 metų. Nesieju ir niekada nesiejau ir nė vienas sprendimas nebuvo priimtas ir priiminėjamas, su tuo sietas. Konkurse galėjo dalyvauti visos įmonės ir jeigu jie būtų tiesiogiai dalyvavę, tai ir būtume pamatę. Gilintis, kas ten stovi subrangovais - detalės, kurios man, kaip valdybos pirmininkui, ne taip tai svarbu, man svarbiausia kaina.

REKLAMA

Gal Kėdainių įmonė specialiai taip elgėsi - nedalyvavo konkurse tiesiogiai?

Negaliu to komentuoti. Nežinau šito.

Ar su jumis buvo kalbėta, kad reikia tam tikrų įmonių produkciją praleisti?

Tikrai taip nėra kabėta.

Ar paaiškėjus, kad Kėdainių įmonė tieks maistą, kalbėjotės su jos vadovais?

Nė su viena įmone nesu kalbėjęs - nei su rangovais, nei su laimėtojais. Net nežinau, kas jie tokie.

Žemės ūkio ministerijos prašymu prokuratūra jau pradėjo tyrimą. Ar jau gavote kvietimą pas prokurorus?

Negavau. Iš tikrųjų nueisiu ir papasakosiu tai, ką žinau, nes valdyba žino tik tas detales, kurias praktiškai jau žino ir išviešino žiniasklaida. Mes nereguliuojame ir nedarome viešojo pirkimo.

Gal jau žinote, ką veiksite po vasario 12-osios, kai nebebūsite viceministru?

Nemanau, kad bus tuščias periodas. Jokių planų neturiu.

Ačiū už pokalbį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų