REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kyšiai, kyšiai, kyšiai. Atrodo, prikalbėta jau tiek daug, tačiau ar kas keičiasi? Juo labiau, kai pati sveikatos apsaugos ministrė prisipažįsta, kad yra davusi kyšį? Politikai, ekonomistai, apžvalgininkai sutartinai linguoja galvomis, siūlydami didinti algas gydytojams ir keisti sistemą iš esmės, tačiau gydytojų elitas tvirtina: problema išgalvota.

Kyšiai, kyšiai, kyšiai. Atrodo, prikalbėta jau tiek daug, tačiau ar kas keičiasi? Juo labiau, kai pati sveikatos apsaugos ministrė prisipažįsta, kad yra davusi kyšį? Politikai, ekonomistai, apžvalgininkai sutartinai linguoja galvomis, siūlydami didinti algas gydytojams ir keisti sistemą iš esmės, tačiau gydytojų elitas tvirtina: problema išgalvota.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos gydytojų sąjungos vadovas Liutauras Labanauskas tv3.lt sakė, kad kyšių medikams problemos nėra. Pasak jo, gyventojai tiesiog atsidėkoja gydytojams smulkiomis dovanėlėmis, kas, pabrėžia pašnekovas, tikrai neturėtų būti laikoma jokiu nusikaltimu.

REKLAMA

Dovanos, ne kyšiai

„Nėra tos problemos, bet jos nėra. Nėra jokių kyšių, nėra nieko, čia yra labai skambūs pavadinimai sugalvoti. Yra tokia visuomenės nuostata, galbūt paveldėta iš anksčiau, kad žmogus jaučia norą ar pareigą atsidėkoti gydytojui – ar gėlių, ar obuoliukų atneša. Paciento niekas nieko neprašo, neliepia daryti, bet jis nori atsidėkoti gydytojui. Tai čia yra visuomenės nuostata, mes ir auklėkime visuomenę. Gydytojai jos neišauklės“, – sako L. Labanauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovą labai piktina kalbos apie kyšius gydytojams, kad tai yra įtraukta į Lietuvos baudžiamąjį kodeksą. Jis tvirtina, kad ši problema yra išpūsta, o apklausos, rodančios, kokia dalis žmonių davė medikams kyšį, nėra tikslios, nes klausimo formuluotė, anot jo, gali būti klaidinanti.

„Jūs įrodykite, kad buvo duoti tie kyšiai. Taip, buvo keletas atvejų, kai kyšių reikalavę žmonės tarnybų buvo pagauti – tokius atvejus mes smerkiame. Jeigu kažkas kažko nedaro ir reikalauja susimokėti, tai yra pažeidimas, tačiau tas nevyksta. Aš visiškai nesuprantu, kodėl į Baudžiamąjį kodeksą buvo įdėtas draudimas atsidėkoti gydytojui – dabar pacientas net gėlių negali atnešti“, – sakė L. Labanauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pabrėžia, kad kitose Europos Sąjungos valstybėse atsidėkoti gydytojui yra normalu, tik Lietuvoje dėl to keliamas skandalas.

„Reikėtų visuomenei tik gražiai išaiškinti, kas yra kas, o ne kiekvieną pakeltą triukšmą vadinti nusikaltimu, kad čia yra korupcija ir t.t. Juk visi žino, kad taip nėra – gal vienas kitas neteisėtas aktas ir vyksta, bet tai viskas“, – sako L. Labanauskas.

Griežtinti bausmes

Seimo sveikatos reikalų komiteto narys Antanas Matulas sako, kad šios kadencijos Seimui su Vyriausybe jau nieko nepavyks padaryti, kad kyšių Lietuvoje sumažėtų – reikia laukti kitų rinkimų ir naujos valdančiosios daugumos. Norint išnaikinti kyšius medikams, A. Matulas pirmiausia siūlo griežtinti bausmes tiek duodantiems, tiek priimantiems kyšius.

REKLAMA

„Pirmiausia reikia peržiūrėti tiek civilinį kodeksą, tiek baudžiamąjį kodeksą ir sugriežtinti atsakomybę tiek medikams, imantiems kyšį, tiek pacientams, kurie dažnai patys savo iniciatyva bruka kyšį, taip pat reiktų ženkliai sugriežtinti atsakomybę ir kyšininkams įstaigų vadovams“, – sakė A. Matulas.

Jis negalėjo konkrečiai pasakyti, kokias baudas reikėtų skirti medikams ir pacientams, duodantiems kyšius, tačiau A. Matulas pastebi, kad dabartinė atsakomybė nėra atgrasi, nes kyšininkavimas medicinos įstaigose, jo teigimu, klesti.

REKLAMA

Parlamentaro teigimu, ligoninės vadovas taip pat galėtų padėti kovoti su kyšiais, aiškiai deklaruodamas, kad tokių dalykų įstaigoje negali būti, taip pat apie tai nuolat informuodamas tiek pačius medikus, tiek pacientus.

„Korupcija sveikatos sistemoje pasiekusi tragišką lygį, pradedant nuo įstaigų vadovų – kaip medikas gali jaustis Šiaulių, Panevėžio ir kitose ligoninėse, kur įstaigų vadovai anksčiau buvo pripažinti metų vadovais? Čia ministerijos pozicija turi būti labai griežta: nė vienas ligoninės vadovas, tyrimo dėl kyšininkavimo eigoje, neturėtų grįžti į savo vietą ir toliau dirbti tokį darbą“, – sakė A. Matulas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tenka raudonuoti

Parlamentaras taip pat nurodė, kad policijoje, Generalinėje prokuratūroje ar kitose specialiose tarnybose turėtų būti sukurtas nedidelis padalinys iš kelių žmonių, kurie kovotų su korupcija ir kyšininkavimu sveikatos sistemoje.

„Pas mane daugiausiai žmonių ateina iš Panevėžio apskrities dėl sveikatos problemos, tai tenka raudonuoti, kai žmogus pradeda pasakoti, kiek davė, už ką davė...“ – pasakoja A. Matulas.

Nors daug kas kaip pagrindinę priemonę kovai su kyšiais įvardija didesnes medikų algas, politiko nuomone, vien tik pakėlus algas, kyšių neišnaikinsime.

REKLAMA

„Be abejo, algas reikia didinti, pritraukti pinigų galimybė yra labai didelė. Dabar ateina labai daug privačių investuotojų, kurie norėtų investuoti į sveikatos apsaugą, tačiau šiandien tokios galimybės nėra. Tai reikia keisti“, – sako A. Matulas.

Tad parlamentaras nurodo, kad reikia perorganizuoti visą sistemą, įskaitant apmokėjimą už paslaugas ir konsultacijų eigą, kad susirgus nereiktų laukti tris mėnesius, kol papulsi konsultacijai pas tris skirtingus specialistus.

„Kelios partijos, kelios ministerijos turi susėsti ir suderinti pozicijas, kaip keisti sveikatos sistemą“, – kalbėjo A. Matulas.

REKLAMA

Pacientai vejasi su pinigais

Anesteziologas-reanimatologas Edvinas Jakubauskas, dirbantis intensyvios terapijos skyriuje vienoje Vilniaus ligoninių, prisimena, kad, kai dirbdavo Santariškėse, jam labai dažnai siūlydavo kyšius.

„Dažniausiai kyšius siūlydavo vyresni žmonės prieš operacijas. 95 proc. tokių siūlytojų buvo vyresni nei 50 metų žmonės, kad vokelį kištų jaunas žmogus – retenybė“, – sako jaunas gydytojas, pridurdamas, kad dabartinėje darbovietėje tokių atvejų beveik nepasitaiko.

E. Jakubauskas pasakoja, kad kartais nuo kyšius siūlančių pacientų tenka net ir bėgti:

„Dažniausiai jau matai iš žmogaus kūno kalbos, kad jis nori tau atsilyginti, ir gali to išvengti – tai dažniausiai pabėgi iš tos patalpos. Kartais būna, kad žmogus vejasi iki durų, bet tada pabėgi į skyrių, ir jau nebesiveja. Buvo geriausia, kai kalbėjau kartą su žmogum, o tada jis atsidaro piniginę, ištraukia pinigų, ir sako – čia jums. Tada sakau, kad mes juk gauname atlyginimus“, – apie nejaukias situacijas pasakoja gydytojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bijo, kad nugydys

Pasak E. Jakubausko, prie šio reiškinio labai prisideda forumai internete, kur žmonės dalinasi, kiek kas kam davė pinigų.

„Tada žmonės jaučia socialinį spaudimą, yra tokia stigma, kad, jeigu neduosi pinigų, tau kažką blogai padarys ar negydys, paliks numirti, jei neduosi anesteziologui, tave blogai migdys, jei neduosi chirurgui – tau ne tą inkstą išoperuos – prieina iki tokių absurdų“, – kalba pašnekovas.

Tad kaipgi šį iš sovietinių laikų atėjusį įprotį išgyvendinti? E. Jakubauskas mato vienintelę išeitį – kartų kaitą.

REKLAMA

„Manau, kad turi būti kartų kaita. Dabartinė karta tą supranta, o esamoji ... Žmonės buvo taip auginti, tad taip lengvai nuomonės nepakeisi. Manau, kad po kokių 20 metų kyšių tikrai sumažės – manau, kad einama link to. Aišku, atlyginimų pakėlimas kyšių mažinimui netrukdytų, tačiau tam reikia laiko – atlyginimai taip greitai nepasikels“, – kalba gydytojas.

E. Jakubauskas sako, kad jo atlyginimas, vertinant Lietuvos mastu, nėra blogas, tačiau palyginus su Skandinavijos šalimis – tikrai nekoks. Pašnekovas teigia, kad, vertinant tai, kad jis turi dirbti ir naktimis, jo atlyginimas galėtų būti 20-30 proc. didesnis.

Anesteziologas-reanimatologas taip pat nurodo, kad didesnės baudos tiek duodantiema, tiek imantiems kyšius, galėtų padėti nuo to atgrasyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų