REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Energetikos ministras Rokas Masiulis sako kol kas negalintis pasakyti, kiek Lietuvai gali kainuoti bylinėjimasis su Prancūzijos koncernu „Veolia“, tačiau praktika rodo, kad ši suma gali siekti apie 3-4 mln. eurų.

Energetikos ministras Rokas Masiulis sako kol kas negalintis pasakyti, kiek Lietuvai gali kainuoti bylinėjimasis su Prancūzijos koncernu „Veolia“, tačiau praktika rodo, kad ši suma gali siekti apie 3-4 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministro teigimu, bylinėjimasis Tarptautiniame investicinių ginčų arbitraže (ICSID) Vašingtone, kuriam „Veolia“ praėjusią savaitę pateikė ieškinį prieš Lietuvą ir reikalauja atlyginti apie 100 mln. eurų žalą, gali užtrukti iki 2020 metų.

REKLAMA

„(Tikslias išlaidas - BNS) sunku pasakyti, bet mes girdime, kad tokie bylinėjimaisi gali kainuoti apie 3 ir apie 4 mln. eurų. Trukmę sunku pasakyti, bet gali užsitęsti ir iki 2020 metų“, - po Vyriausybės posėdžio, kuriame Energetikos minsiterijai buvo suteikti įgaliojimai atstovauti Lietuvai arbitraže“, BNS sakė R.Masiulis.

Ministro teigimu, iki vasario pabaigos Vašingtono arbitražas turėtų priimti „Veolia“ dokumentus ir tuomet per 30 dienų ministerija turės parengti atsiliepimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Dabar mūsų teisininkai nagrinėja ieškinį, taip pat bus pasamdyti ir tarptautinių bylų specialistai. Galiu pasakyti, kad mes tiek „Veolia“, tiek jos partneriams turime klausimų. „Veolia“ visgi pasirinko teisminį būdą vietoj to, kad būtų galima tuos klausimus išspręsti kitaip“, - kalbėjo R.Masiulis.

Pasak ministro, tarp „Veolia“ kaltinimų yra minimos Konkurencijos tarybos bei Kainų komisijos bendrovei „Vilniaus energija“ skirtos baudos.

„Yra piktinamasi Konkurencijos tarybos tyrimu, kuris nubaudė „Vilniaus energiją“ dėl biokuro pirkimo. Taip pat piktinamasi, kad Kainų komisija paskyrė baudą „Vilniaus energijai“ už nebendradarbiavimą. Bet patys puikiai žinome, kad tai buvo objektyvūs tyrimai, o bandyti naudoti tai kaip valstybės susidorojimą, tai mažų mažiausiai nerimta“, - sakė R.Masiulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Veolia“ praėjusią savaitę ICSID arbitražui pateikė ieškinį prieš Lietuvą, kuriame reikalaujama atlyginti apie 100 mln. eurų žalos dėl neva nesąžiningo valstybės elgesio ir bendrovės investicijų Lietuvoje nusavinimo.

Lietuvos teismų sprendimai pastaruoju metu yra nepalankūs Vilniaus energijai, įskaitant ir atmestą įmonės ieškinį dėl 19 mln. eurų permokos už „Gazprom“ Lietuvai tiektas brangias dujas. Teismas šiuo metu nagrinėja bylą, kurioje kaltinimai pateikti buvusiam „Vilniaus energijos“ valdybos pirmininkui Jeanui Sacrestui (Žanui Sakrestui) ir kitiems jos vadovams, o Konkurencijos taryba neseniai skyrė jai 19 mln. eurų baudą.

REKLAMA

Be to, prokurorai įtaria „Vilniaus energijos“ vadovus leidus su ja susijusiai įmonei „Bionovus“ pelnytis iš biokuro pardavimų. Kainų komisija praėjusių metų pabaigoje „Vilniaus energijai“ skyrė 0,6 mln. eurų baudą už tai, kad įmonė nepateikė komisijos prašytų ataskaitų.

„Vilniaus energija“ iki 2017 metų balandžio Vilniaus savivaldybės valdomai įmonei Vilniaus šilumos tinklai turi grąžinti Vilniaus šilumos ūkį, kurį išsinuomojo 15-kai metų ir į kurį investavo apie 160 milijonų eurų, o visoje Lietuvoje - per 200 mln. eurų. Tačiau šis procesas gali būti sudėtingas dėl grąžinamo turto vertinimo - šalys turės susitarti dėl jo vertės ir kompensacijos vienai jų.

„Veolia“ valdoma šilumos tiekimo bendrovė „Litesko“ valdo šilumos ūkius 8 miestuose, kai kuriuos jų ji yra išsinuomojusi20-30 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų