REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Vyriausybė trečiadienį sutiko milijardinių skolų turinčiai „Sodrai“ paskolinti dar 420 mln. eurų. Vyriausybės posėdyje pritarta, kad 10 metų trukmės paskola už nulines palūkanas skiriama „Sodros“ pinigų srautams subalansuoti.

REKLAMA
REKLAMA

 

„Lėšos yra perskolinamos iš valstybės iždo už nulines palūkanas, kas nereiškia, kad šitie pinigai valstybei nekainuoja. Konkrečiai šita suma buvo pasiskolinta 2015 metų pabaigoje už 1,209 proc. metines palūkanas, dėl to apie 5 mln. eurų (per metus - BNS) už šią sumą bus sumokėta iš valstybės biudžeto“, - Vyriausybės posėdyje sakė finansų ministras Rimantas Šadžius.

REKLAMA

Jis pabrėžė, kad valstybė jau anksčiau „Sodrai“ yra suteikusi paskolų už nulines palūkanas - tai valstybės biudžetui šiemet kainuos 28,5 mln. eurų, o įskaitant ir naują paskolą – 33,5 mln. eurų.

Iš bendros 420 mln. eurų sumos 288,5 mln. eurų bus skirta Finansų ministerijos anksčiau suteiktų paskolų grąžinimui, o 131,5 mln. eurų - „Sodros“ pinigų srautams subalansuoti. Paskola bus pradėta grąžinti nuo 2020 metų sausio 20 dienos.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes turime užtikrinti „Sodrai“ lėšas sumokėti socialinio draudimo išmokas - pensijas, ligos pašalpas ir visas kitas“, - tvirtino R.Šadžius.

Ministras taip pat pabrėžė, jog šiuo atveju negalima sakyti, kad dalis naujos paskolos bus skirta ankstesnių „Sodros“ paskolų refinansavimui.

„Tos skolos („Sodros“ anksčiau gautos paskolos - BNS), jos yra, bet jos pasibaigę - jas reikia grąžinti. Refinansavimo terminą mes paprastai vartojama tuomet, kada grąžinamos skolos anksčiau termino (...) Kadangi grąžinama pagal grafiką, mūsų teisininkai mano, kad refinansavimo visiškai nereikia paminėti, natūraliu būdu tas įvyks“, - aiškino R.Šadžius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal „Sodros“ 2016 metų pinigų srautų prognozę, planuojamos fondo išlaidos šiemet bus 742,8 mln. eurų didesnės nei įplaukos, o šią sumą planuojama finansuoti paskolomis iš Vyriausybės ir komercinių bankų.

Praėjusių metų pabaigoje „Sodra“ buvo pasiskolinusi 3,762 mlrd. eurų, iš kurių 3,373 mlrd. eurų - skola Vyriausybei, o 389,75 mln. eurų - komerciniams bankams.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų