REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tiek Vilniaus savivaldybės valdantieji, tiek opozicija viešai abejoja dėl krematoriumo statybų Antakalnio mikrorajone, tačiau nesutaria dėl procedūrų, kaip užkirsti kelią objekto statyboms.

Tiek Vilniaus savivaldybės valdantieji, tiek opozicija viešai abejoja dėl krematoriumo statybų Antakalnio mikrorajone, tačiau nesutaria dėl procedūrų, kaip užkirsti kelią objekto statyboms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taryba trečiadienį daugumos balsais atidėjo Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) inicijuotą rezoliuciją, kuria opozicijos atstovai siūlė nepritarti krematoriumo Olandų gatvėje statyboms. Šiuo metu vykdomas tokio krematoriumo poveikio aplinkai vertinimas.

REKLAMA

Meras Remigijus Šimašius neabejoja, kad krematoriumas Vilniui būtinas, tačiau jis sakė turintis „labai rimtų abejonių“ dėl jo statybų minėtoje vietoje, nes ši teritorija yra regioninio parko dalis, čia yra senosios žydų kapinės.

„Planuojame, kad bus pateiktas nutarimo projektas, ar reikia krematoriumo kur nors Vilniuje. Kad poreikis yra, turbūt, akivaizdu, nes kai kurie net į Lenkiją veža kūnus kremuoti ir jei reikia, kokiose vietose tai labiausiai tiktų: ar yra vietų, kur netinka, ar reikėtų konkursą skelbti ir kažkur vietas nustatyti, ar tiesiog paskelbti teritorijas, kur galima statyti, jei atsiras iniciatyva“, - BNS sakė meras.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky BNS trečiadienį sakė, kad judaizmas kategoriškai pasisako prieš palaikų naikinimą bet kokiu būdu, todėl „statyti krematoriumą istorinių žydų kapinių viduryje būtų neetiškas ir neprotingas sprendimas“.

R.Šimašius pažadėjo, kad šis klausimas bus svarstomas taryboje vasario pabaigoje. Atliekant poveikio aplinkai vertinimą, projekto rengėjai privalo gauti savivaldybės administracijos pritarimą - meras patikino, kad iki vasario pabaigos jokių sprendimų nebus priimama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, rezoliucija neužkirstų kelio krematoriumo statyboms, nes yra neįpareigojantis dokumentas, todėl taryba turi parengti „kitą dokumentą“.

„Politinė valia turi būti išreikšta tokiu būdu, kad ji turėtų prasmę“, - sakė meras.

Tuo metu rezoliuciją iniciavęs LLS lyderis, buvęs meras Artūras Zuokas tikina, kad dar rugsėjį pasitarime pas merą buvo nuspręsta iš esmės neprieštarauti projektui bei kaltina Vilniaus vadovus neskaidriais susitarimais „stumiant“ šį projektą.

„Administracija puikiai žino nuostatą politikų, šiuo atveju mero ir vicemero, kad šis objektas yra galimas. Manau, kad bandymas atidėti yra tik bandymas sudaryti galimybę kuo toliau nueiti su poveikio aplinkai vertinimu“, - BNS sakė jis.

REKLAMA

Jis siūlo, jog administracija turėtų paruoštų atvirą konkursą, kuriame galėtų dalyvauti visos įmonės - vietą krematoriumui parinktų miestas.

„Tai būtų sąžiningas, šeimininką turinčio miesto požiūris. Baisiausia, kad čia matau neskaidrų susitarimą. Nes tam tikros interesų grupės dar prieš metus klausė mūsų nuomonės, tuo metu neformaliai, mes pasakėme, kad planavimo dokumentai to nenumato ir miesto centre to negali būti“, - sakė A.Zuokas.

R.Šimašius sako, jog A.Zuoko siūlymas galėtų būti „vienas iš variantų“ svarstant krematoriumo statybų klausimą Vilniuje.

Krematoriumą Olandų gatvėje ketina statyti bendrovė „Vilniaus laidojimo rūmai“ jos valdomose patalpose.

Šiuo metu Lietuvoje mirusiųjų palaikai kremuojami tik Kėdainių krematoriume.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų