REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos apeliaciniui teismui išteisinus Darbo partijos vadovą europarlamentarą Viktorą Uspaskichą ir jo bendrapartiečius dėl didelės vertės mokestinių prievolių išvengimo, o už apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą jiems skyrus tik kelių tūkstančių pinigines baudas, Seimo opozicija stebisi tokiu nutarimu ir rengia apkaltą byloje figūravusiam “darbiečiui“ Vytautui Gapšiui.

Lietuvos apeliaciniui teismui išteisinus Darbo partijos vadovą europarlamentarą Viktorą Uspaskichą ir jo bendrapartiečius dėl didelės vertės mokestinių prievolių išvengimo, o už apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą jiems skyrus tik kelių tūkstančių pinigines baudas, Seimo opozicija stebisi tokiu nutarimu ir rengia apkaltą byloje figūravusiam “darbiečiui“ Vytautui Gapšiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liberalų Sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eligijus Masiulis tv3.lt sakė, kad šis teismo verdiktas paliko daug klausimų ir abejonių – vienas jų, kiek nepriklausoma yra Lietuvos teismų sistema.

REKLAMA

„Aiškumo dėlei reikia paminėti, kad teistumas tiems asmenims (Viktorui Uspaskichui, Vytautaui Gapšiui ir Marinai Liutkevičienei – red.) bet kokiu atveju išliko, tik, aišku, kur kas mažesne apimtimi - dėl apgaulingos buhalterijos tvarkymo, o rimtesni kaltinimai yra panaikinti.

Pirmiausia reiškiu labai didelę nuostabą, kaip Lietuvoje skirtingų instancijų teismai gali priimti tokius radikaliai skirtingus sprendimus – ar čia skirtingos kompetencijos, ar skirtinguose pasauliuose jie gyvena?

REKLAMA
REKLAMA

Sudėtinga paaiškinti, kodėl dešimtmetį besitęsusioje epopėjoje, kainavusiai tiek daug mokesčių mokėtojų pinigų, nebuvo rasta kaltųjų“, - sakė E. Masiulis.

Nors parlamentaras nurodė, kad teismų sprendimus reikia gerbti, jo nuomone, po šito verdikto žmonėms susidarys įspūdis, kad „už vištos vagystę žmogų į kalėjimą pasodinti galima labai greitai, o aukščiausių politinių sluoksnių neskaidrių veiksmų nagrinėjimas gali užsitęsti dešimtmetį, o tie veikėjai atsiperka nedidelėmis finansinėms baudomis“.

Sandėris su valdančiaisiais?

E. Masiulis nurodė, kad anksčiau skeptiškai vertinęs politiniuose kuluaruose sklandančias kalbas, esą Viktoras Uspaskichas susitarė su valdančiąja dauguma, mainais už savo dingimą iš aktyvios politikos prašydamas galimybės nesėsti į kalėjimą, po dabartinio teismo sprendimo E. Masiuliui ši versija atrodo daug realesnė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu šita versija yra reali, kad Viktoras pasitraukia iš aktyvaus politinio gyvenimo, užtai mainais gauna galimybę neatsidurti nelaisvėje, tai yra katastrofa. Tada yra dar blogiau: tai reiškia, kad mes neturime nepriklausomos teismų sistemos, kad aukšto politinio rango veikėjai gali daryti įtaką teismų sprendimams, ir tai labai nuvilia. Visgi manau, kad anksčiau ar vėliau tiesa paaiškės, nors šios dienos sprendimas kelia daug minčių“, - kalba opozicijos atstovas.

Iš kitos pusės E. Masiulis kelia ir kitą klausimas – jeigu minėti „darbiečiai“ tiek metų buvo kaltinami tokiais dalykais, kurių Lietuvos apeliacinis teismas neįžvelgia, kyla klausimas, kas kompensuos šitų žmonių prarastą sveikatą ir nervus. Visgi didžiausias klausimas politikui lieka skirtingų instancijų teismų visiškai skirtingi sprendimai,

REKLAMA

Opozicijos lyderio Andriaus Kubiliaus iniciatyvai rinkti parlamentarų parašus dėl apkaltos Vytautui Gapšiui E. Masiulis sako tikrai pritarsiantys:

„Neįmanoma nepritarti Andriaus Kubiliaus iniciatyvai – jeigu Seimo narys pripažintas kaltu, tai neišvengiamai turi vykti apkaltos procesas, kurio metu Seimo narys turi netekti mandato“,- kalba politikas.

Socialdemokratai nekomentuoja

Seimo Socialdemokratų frakcijos narys Gediminas Kirkilas sakė gerbiantis teismo sprendimus ir jų nekomentuojantis:

„Skirtingai nuo konservatorių, teismų sprendimų nekomentuoju ir niekaip nevertinu, visus gerbiu – bet koks teismo sprendimas yra gerbtinas. Kubiliaus iniciatyva dėl apkaltos V. Gapšiui yra greičiau propagandinė, tad pažiūrėsime, kokia yra teisinė padėtis, nes, kiek žinau, ponas Gapšys tuo metu nebuvo dar Seimo narys. Šiaip yra Seimo Etikos ir procedūrų komisija, kuri nuspręs: jei tokia apkalta bus, mūsų partija elgsis nuosekliai, kaip ir anksčiau elgėsi dėl V. Uspaskicho ir visų kitų. Dabar manau, kad teisinio pagrindo kol kas nėra, tačiau dar bus Seimo Etikos ir procedūrų komisijos sprendimas“, - kalbėjo G. Kirkilas.

REKLAMA

Parlamentaras taip pat paneigė kalbas, esą valdantieji susitarė su Viktoru Uspaskichu dėl jo išteisinimo:

„Negalime tartis, ko negalime paveikti. Teismų negalime paveikti, dėl to ir tartis negalime. V. Uspaskichas pasitraukė dėl to, kad gal turi asmeninių priežasčių, gal jam projektas pasidarė nebeįdomus – nežinau. Jis sako, kad jam politika nepatinka iš principo, jis čia sveikatą prarado. Tad jokių susitarimų nei su Uspaskichu, nei su kuo nors kitų iš teisiamųjų neturėjome“, - sakė G. Kirkilas.

Konservatoriai nori aiškumo

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius pažymi, kad teismo nuosprendį dėl Darbo partijos vertina dvejopai:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Viena yra gerai, kad teismas pripažino, kad Darbo partija ir jos vadovai padarė nusikaltimą, tai yra labai svarbu, bet tai, kad už tokį nusikaltimą duota tik kelių tūkstančių eurų bauda, mane tai stebina. Pamačius teisėjų motyvus gal suprasime, kodėl jie priėmė tokį sprendimą, tačiau bausmių skyrimas man sukėlė daug klausimų ir abejonių.

Nesiimu svarstyti, kol nematau paties sprendimo. Šioje vietoje suprantu tiek, kad prokurorai visą byla grindė tuo, kad partija, naudodama juodąją buhalteriją, nesumokėjo reikalingų mokesčių. Šiuo atveju teismas nusprendė, kad mokesčių nesumokėjimas nėra nusikaltimas. Nėra vertinamas pats faktas, kad tuos pinigus partija panaudojo iš savo juodosios buhalterijos savo veiklai finansuoti, kad tai yra milžiniškas pasikėsinimas į pačią demokratijos sistemą“, - sako A. Kubilius.

REKLAMA

Nors parlamentaras jau yra pranešęs, kad rinks Seimo narių parašus dėl apkaltos V. Gapšiui, tv3.lt jis nurodė, kad dar reikia pasikonsultuoti su Seimo teisininkais, nes Seimo statutas sako, kad numato, kad Seimo nario nusikaltimas turi būti padarytas jam einant pareigas, o V. Gapšys tuo metu dar nebuvo parlamentaras.

Netikėtas sprendimas „tvarkiečiams“

Tvarkos ir teisingumo frakcijos Seime seniūnas Petras Gražulis tv3.lt sakė, kad šį teisėjų verdiktą galima vertinti nevienareikšmiškai:

„Tai yra labai netikėtas sprendimas. Nuo pat pradžių sakiau, kad tai yra politinė byla. Vienas dalykas, čia arba egzistuoja teisingumas, kuo mažiau tikiu, arba Viktoras Uspaskichas susitarė su prezidente, kad jis trauksis iš politikos, o ji kaip nuosprendį jam palieka tik piniginę bausmę – V. Uspaskichas išeina į „politinę laisvę“, užtai gaudamas laisvę“, - sakė parlamentaras, pridurdamas, kad jam realesnis atrodo susitarimo variantas.

REKLAMA

Politikas sakė, kad kaltinimai „Darbo partijai“ yra neįtikinami ir kad ši byloje tikrai nėra kalta.

P. Gražulis taip pat sakė nepalaikysiąs opozicijos iniciatyvos organizuoti apkaltą V. Gapšiui – esą pačiam A. Kubiliui reikėtų apkaltos.

Lietuvos apeliacinis teismas išteisino buvusį Darbo partijos vadovą europarlamentarą Viktorą Uspaskichą dėl didelės vertės mokestinių prievolių išvengimo. Už kitą nusikaltimą – apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą jam skirta piniginė 6,8 tūkst. eurų bauda.

iDarbo partijos kaltinamieji taip pat išteisinti dėl sukčiavimo, o dėl juodosios buhalterijos skirtos piniginės baudos. „Darbietis“ Vytautas Gapšys nubaustas 3,6 tūkst. eurų bauda, buvusi buhalterė Marina Liutkevičienė - 5,7 tūkst. eurų bauda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų