REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
73
Darbo partijos byla (nuotr. Fotodiena.lt)

Lietuvos apeliacinis teismas išteisino buvusį Darbo partijos vadovą europarlamentarą Viktorą Uspaskichą dėl didelės vertės mokestinių prievolių išvengimo. Už kitą nusikaltimą – apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą jam skirta piniginė 6,8 tūkst. eurų bauda.

73

Lietuvos apeliacinis teismas išteisino buvusį Darbo partijos vadovą europarlamentarą Viktorą Uspaskichą dėl didelės vertės mokestinių prievolių išvengimo. Už kitą nusikaltimą – apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą jam skirta piniginė 6,8 tūkst. eurų bauda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiti Darbo partijos kaltinamieji taip pat išteisinti dėl sukčiavimo, o dėl juodosios buhalterijos skirtos piniginės baudos. „Darbietis“ Vytautas Gapšys nubaustas 3,6 tūkst. eurų bauda, buvusi buhalterė Marina Liutkevičienė - 5,7 tūkst. eurų bauda.

REKLAMA

(Atnaujinta 13.25) Apie 13.20 val. į teismo salę, kurio bus skelbiamas teismo verdiktas, sugužėjo minia Darbo partijos šalininkų. Tarp jų galima buvo pamatyti ir Darbo partijos frakcijos seniūną Kęstutį Daukšį, frakcijos narius Valdą Skarbalių, Viliją Filipovičienę, Viktorą Fiodorovą, Ričardą Sargūną, buvusį Seimo narį Antaną Nedzinską.

Vienintelė iš kaltinamųjų teismo salėje pasirodė buvusi partijos buhalterė Marina Liutkevičienė. 

REKLAMA
REKLAMA

Vienas V.Uspaskicho advokatų Algirdas Miškinis BNS pirmadienį sakė, kad jo ginamasis šiuo metu yra Strasbūre, kur dalyvauja Europos Parlamento sesijoje. Bylą nagrinėjusi teisėja, anot advokato, V.Uspaskichui yra leidusi nedalyvauti teismo posėdyje.

Seimo narys V.Gapšys yra išvykęs į komandiruotę Niujorke, kur dalyvauja Jungtinių Tautų Ekonominės ir socialinės tarybos Jaunimo forume.

Teisėja V. Ražinskaitė: Darbo partijoje „juodoji buhalterija“ buvo

Darbo partijos bylą apeliacine tvarka išnagrinėjusios teisėjų kolegijos pirmininkė Violeta Ražinskaitė, skaitydama teismo sprendimo motyvus, pažymėjo, kad V. Uspaskichas, V. Gapšys ir M. Liutkevičienė dėl mokestinių prievolių vengimo išteisinti, neįžvelgus šių asmenų veiksmuose tyčios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Veiksmuose nėra esminės apgaulės ir tiesioginės tyčios sukčiauti“, – atkreipė dėmesį teisėja.

Teisėja akcentavo, kad kitame bylos epizode, tai yra dėl apgaulingos apskaitos tvarkymo, pagrindiniais šios veikos organizatoriais įvardijami V. Uspaskichas ir V. Vonžutaitė.

„Buvo didelės sumos pinigų apskaitomos neoficialioje apskaitoje. [...] M. Liutkevičienė tiesiogiai tvarkė apskaitą, [...] V. Gapšys padėjo tai daryti“, – aiškino teisėja.

Seimo opozicija žada inicijuoti neeilinę sesiją dėl apkaltos V.Gapšiui

Seimo opozicija inicijuos neeilinę parlamento sesiją, kad būtų pradėta apkaltos procedūra apkaltinamąjį nuosprendį dėl partijos „juodosios buhalterijos“ išgirdusiam „darbiečiui“ Vytautui Gapšiui, pranešė opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius.

REKLAMA

„Mes pradėsime rinkti parašus, kad Seimas susirinktų į neeilinę sesiją, nes, mūsų įsitikinimu, žiūrėti pro pirštus į tokią situaciją, į tokių politinių korupcinių bylų eigą būtų neatsakinga“, – pirmadienį Seime žurnalistams sakė politikas.

„Tikiuosi, kad ir valdantieji prisidės prie mūsų iniciatyvų“, – tvirtino A.Kubilius.

Prokuroras: konstatuota, kad partija gyveno iš neaiškios kilmės lėšų

Valstybinį kaltinimą Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje palaikantis prokuroras Saulius Verseckas, išklausęs Lietuvos apeliacinio teismo sprendimo, atkreipė dėmesį, kad teismas pripažino buvus „juodąją buhalteriją“.

REKLAMA

„Visų pirma, noriu pasidžiaugti, kad pagaliau turime apeliacinės instancijos teismo sprendimą ir šiandien pagaliau nuosprendis Darbo partijos byloje įsiteisėja. Teismas konstatavo faktus, kurie, manau, buvo svarbūs visiems. [...] Svarbiausia, kad konstatavo faktą, kad Darbo partija 2004-2006 metais iš tiesų gyveno iš milžiniškų lėšų, neaiškios kilmės lėšų, kurios buvo neapskaitomos, nedeklaruojamos“, – žurnalistams pirmadienį teisme kalbėjo S. Verseckas.

Prokuroro teigimu, teismas išteisino „darbiečius“ dėl sukčiavimo, dėl nesumokėtų mokesčių, nurodydamas, kad kaltinimai turėtų būti kvalifikuojami pagal kitus Baudžiamojo kodekso straipsnius, tačiau šiame epizode byla nutraukiama, kadangi yra suėjęs senaties terminas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ta yra teisinis klausimas kvalifikavimo. Pirmos instancijos teismas šitą veiką vertino kaip sukčiavimą, o apeliacinės instancijos teismas pasakė, kad tai turi būti vertinama teisiškai pagal lengvesnį straipsnį, tai yra pagal siekį išvengti mokesčių“, – aiškino S. Verseckas.

Anot jo, Generalinė prokuratūra dar svarstys, ar šiuo klausimu teismo sprendimą skųs kasacine tvarka. Prokuroro teigimu, taip pat bus svarstoma, ar skųsti teismo sprendimą Darbo partijos byloje civilinius ieškinius palikti nenagrinėtus. S. Verseckas užsiminė, jog į Aukščiausiąjį Teismą gali būti kreipiamasi ir dėl Darbo partijos, kaip juridinio asmens, atsakomybės, mat Darbo partija, susijungusi su Leiboristų partija, atsakomybės byloje išvengė.

REKLAMA

„Atskirais klausimais matau, kad yra pagrindas rašyti kasacinį skundą“, – sakė S. Verseckas.

-------------

Tikimybė, kad darbiečiai neišsisuks nuo kalėjimo kaip niekada didelė. Pirmos instancijos teisėjų kolegija prieš pustrečių V.Uspaskichą nuteisė ketveriems metams kalėjimo, kitą darbietę Vitaliją Vonžutaitę 3 metams kalėjimo, o partijos buhalterė Marina Liutkevičienė pasiųsta vieneriems metams už grotų. V. Gapšys tada atsipirko didesne 10-ies tūkstančių eurų bauda.

Darbiečiams lemtingas sprendimas

Šis paskelbimas kaip niekada svarbus, mat jei teismas nuspręstų, kad V. Uspaskichą ir V. Gapšį pasiųsti už grotų, tai jiems bausmę kalėjime jau ir reikėtų atlikti. Ir tik pradėjus atlikti bausmę, darbiečiai galėtų skųsti Apeliacinio teismo sprendimą – Aukščiausiajam teismui.

REKLAMA

Visi darbiečiai šią bylą vadina politine, esą politiniai konkurentai ir Lietuvos saugumas susidorojo su Darbo partija. Todėl V. Uspaskichas ne kartą viešai yra pareiškęs, kad nepavykus tiesos įrodyti Lietuvos teismuose, skųsis Europos žmogaus teisių teisme Strasbūre.

Viena ilgiausių bylų istorijoje

Darbo partijos byla tęsiasi beveik dešimtmetį. 2006-ųjų rudenį Valstybės saugumo departamento pareigūnai padarė kratą Darbo partijos būstinėje Vilniuje. Partijos pirmininkas V. Uspaskichas įžvelgęs teisėsaugos veiksmuose politinius motyvus pabėgo į Rusiją. Ten rengė spaudos konferencijas viešai kaltindamas Lietuvą esant nedemokratine valstybe.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Uspaskichui parvykus į Lietuvą, pirmas bylos posėdis surengtas 2008-aisiais. Tačiau realiai byla pradėta nagrinėti tik po trejų metų. Byla nuolat strigo dėl įvariausių kaltinamųjų ir jų advokatų ligų, buvo poros metų pertrauka, kai Seimas ir Europarlamentas svarstė ar panaikinti teisinę neliečiamybę V. Uspaskichui.

Be to, vieną kartą teismas kreipėsi į Konstitucinį teismą norėdamas išsiaiškinti ar Darbo partija gali atsakyti už fizinių asmenų padarytus nusikaltimus. Naujienų portalas tv3.lt Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ bylą TIESIOGIAI iš Apeliacinio teismo pradeda transliuoti 13.30 val.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų