REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas ir Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas sekmadienį nesugebėjo pasiekti susitarimo, kuriuo siekiama išlaikyti Jungtinę Karalystę Europos Sąjungoje, bet susitarė tęsti diskusijas kitą dieną.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas ir Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas sekmadienį nesugebėjo pasiekti susitarimo, kuriuo siekiama išlaikyti Jungtinę Karalystę Europos Sąjungoje, bet susitarė tęsti diskusijas kitą dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Abi pusės tikėjosi, kad susitikimas per darbo vakarienę premjero rezidencijoje suartins ES ir Londono pozicijas, Britanijai reikalaujant suteikti daugiau priemonių imigracijai kontroliuoti. Tačiau D.Tuskas, išėjęs iš Dauningo gatvės 10-ojo numerio, pranešė žurnalistams, kad „susitarimo nėra“.

REKLAMA

D.Cameronas savo „Twitter“ žinutėje rašė, kad įvyko „geras susitikimas“, o vėliau sekmadienį nurodė, kad jis ir D.Tuskas susitarė skirti „dar 24 valandas deryboms“, o iki to laiko svarstomi pasiūlymai nebus viešinami.

Prieš šį susitikimą D.Tuskas sakė, kad tuo atveju, jeigu pavyktų rasti bendrą kalbą, jis pirmadienį pateiktų susitarimo projektą kitoms 27 ES narėms.

Tačiau abiem politikams neradus konsensuso per pabrėžtinai britišką vakarienę, kurioje buvo patiekta rūkytos lašišos, jautienos pjausnių ir vaisių pyrago, D.Tuskas parašė „Twitter“, kad „intensyvus darbas“ kitą dieną bus itin svarbus.

REKLAMA
REKLAMA

Britanija ir ES tikisi pasiekti galutinį susitarimą iki Bendrijos viršūnių susitikimo vasario 18–19 dienomis, bet tai atrodo vis mažiau tikėtina – nebent pavyktų užsitikrinti sparčią pažangą.

Socialinių išmokų imigrantams iš ES šalių klausimas tapo viena iš svarbiausių ginčijamų temų, kurią Britanija akcentuoja per derybas su kitomis Bendrijos šalimis prieš planuojamą referendumą dėl Jungtinės Karalystės narystės Europos Sąjungoje ateities.

D.Cameronas žadėjo, kad tas referendumas bus surengtas iki šių metų pabaigos ir gali būti organizuotas jau birželį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Premjeras nori, kad atvykėliams į Britaniją iš kitų ES šalių būtų apribota galimybė gauti socialines išmokas, bet kiti Bendrijos lyderiai sako, kad tai pažeistų piliečių teisę dirbti ir gyventi bet kurioje bloko šalyje.

Penktadienį aukšto rango ES pareigūnai pasiūlė Britanijai „avarinių stabdžių“ mechanizmą, pagal kurį Jungtinei Karalystei būtų suteikta teisė laikinai apriboti mokesčių lengvatų ir kompensacijų už būstą taikymą mažai uždirbantiems imigrantams darbininkams, jeigu šalies socialinė sistema patirtų spaudimą.

REKLAMA

Viliamasi, kad šis pasiūlymas galėtų tapti pakankamu atsaku į Britanijos užmojus susigrąžinti galimybę labiau kontroliuoti imigraciją ir kitų šalių troškimą išsaugoti laisvo judėjimo principą.

D.Cameronas sakė, kad šis pasiūlymas yra teigiamas, bet jo nepakanka. Britanija nori, kad „avariniai stabdžiai“ pradėtų veikti iškart po to, jeigu referendume būtų nubalsuota, kad Jungtinė Karalystė turi pasilikti Bendrijoje, ir kad tas priemones būtų galima taikyti, kol būtų sumažintas imigrantų srautas. D.Camerono pradiniuose siūlymuose buvo numatyta neteikti naujiems atvykėliams iš ES socialinių išmokų ir garantijų, kol tie žmonės išgyvens šalyje ketverius metus.

REKLAMA

D.Camerono biuras sekmadienį nurodė, kad per susitikimą su D.Tusku buvo pasiekta pažanga sprendžiant tą kertinį klausimą, bet „dar reikia daugiau sunkaus darbo“.

Britanija taip pat nori, kad daugiau Briuselio galių būtų grąžinta nacionaliniams parlamentams, kad Britanijai būtų nebūtų taikomas ES įsipareigojimas siekti „vis glaudesnės sąjungos“, kad būtų sumažintas Bendrijos biurokratinis aparatas ir kad devynioms bloko šalims, tarp jų Britanijai, būtų suteiktos garantijos, kad jos nebus spaudžiamos įsivesti euro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų