REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mažiausiai 45 žmonės žuvo, o dar 110 buvo sužeisti sekmadienį per tris sprogdinimus netoli vienos Sirijos šiitų šventovės į pietus nuo sostinės Damasko, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Mažiausiai 45 žmonės žuvo, o dar 110 buvo sužeisti sekmadienį per tris sprogdinimus netoli vienos Sirijos šiitų šventovės į pietus nuo sostinės Damasko, pranešė valstybinė žiniasklaida.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybinė naujienų agentūra SANA nurodė, kad pirmiausiai buvo susprogdintas užminuotas automobilis, kuris detonavo autobusų stotyje netoli Sajidos Zeinab šventovės. Kai įvykio vietoje susirinko žmonės, du mirtininkai susprogdino savo diržus su sprogmenimis, sakoma pranešime.

REKLAMA

AFP fotografas iš įvykio vietos pranešė, kad sprogimai padarė didelę žalą, išdaužė langus ir gatvėje paliko didžiulį kraterį. Iš daugiau kaip tuzino sumaitotų automobilių bei autobuso rūko dūmai, greitosios pagalbos automobiliais buvo išvežami sužeistieji, o ugniagesiai gesino sprogimų sukeltus gaisrus.

Toje šventovėje yra pranašo Muhammado vaikaitės Zeinab kapas, o šiitams ji yra itin svarbi piligrimystės vieta. Maldininkai iš Sirijos ir užsienio, pirmiausia – iš Irano, Libano ir Irako šiitų bendruomenių, į ją plūdo ir vykstant pilietiniem karui. Sprogdintojų taikiniu Sajidos Zeinab šventovė buvo tapusi ir anksčiau.

REKLAMA
REKLAMA

2015 metų vasarį per dvi mirtininkų atakas prie patikrinimo posto netoli šventovės žuvo keturi žmonės, o dar 13 buvo sužeisti. Be to, tą patį mėnesį sprogimas sumaitojo autobusą, kuriuo į Sajidos Zeinab šventovę važiavo Libano šiitų maldininkai. Per šį išpuolį, už kurį atsakomybę prisiėmė „Al Qaeda“ padalinys „al Nusra Front“, žuvo mažiausiai devyni žmonės.

Atsakomybę už šio sekmadienio išpuolį prisiėmė „Islamo valstybė“ (IS). Pareiškime, kuris buvo išplatintas socialinėje žiniasklaidoje, ši džihadistų grupuotė sako, kad du jos nariai mirtininkai susprogdino bombas netoli Sajidos Zeinab šventovės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rajonas aplink šią šventovę yra labai saugomas, režimas patikrinimo postus yra įrengęs už šimtų metrų, kad transporto priemonės prie jos negalėtų prisiartinti. Kaip nurodė padėtį Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), tarp žmonių, budinčių tuose postuose, yra įtakingos Libano šiitų kovotojų grupuotės „Hizbollah“ narių.

„Hizbollah“ yra ištikima Sirijos prezidento Basharo al Assado sąjungininkė ir atsiuntė kovotojų padėti jo pajėgoms kovoti su sukilimu, kuris prasidėjo 2011 metų kovą, antivyriausybiniais protestais.

Ši grupuotė savo intervenciją Sirijoje teisino grėsme Sajidos Zeinab šventovei. Per Sirijos konfliktą jau žuvo daugiau kaip 260 tūkst. žmonių, o daugiau kaip pusė šalies gyventojų turėjo palikti savo namus ir bėgti į kitas Sirijos dalis ar užsienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų