REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Net jei tėvai moka dideles sumas už savo vaiko priežiūrą privačiame darželyje, jie negali būti tikri ar vaikas tikrai liks sotus. Tokia išvada peršasi po Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patikros dviejuose Vilniaus darželiuose. Tyrimas buvo pradėtas gavus skundą dėl nepakankamo vaikų maitinimo. Kol inspektoriai viešai skelbia apie akivaizdžius pažeidimus, pati įmonė aiškina esanti konkurencinių kovų sūkuryje. Kaip yra iš tikrųjų ir ar tikrai vaikai privačiuose darželiuose nebuvo tinkamai maitinami, aiškinasi tv3.lt portalas.

 Net jei tėvai moka dideles sumas už savo vaiko priežiūrą privačiame darželyje, jie negali būti tikri ar vaikas tikrai liks sotus. Tokia išvada peršasi po Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patikros dviejuose Vilniaus darželiuose. Tyrimas buvo pradėtas gavus skundą dėl nepakankamo vaikų maitinimo. Kol inspektoriai viešai skelbia apie akivaizdžius pažeidimus, pati įmonė aiškina esanti konkurencinių kovų sūkuryje. Kaip yra iš tikrųjų ir ar tikrai vaikai privačiuose darželiuose nebuvo tinkamai maitinami, aiškinasi tv3.lt portalas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maistą darželiams teikianti įmonė UAB „Namų dvasia“ aptarnauja net 19 privačių Vilniaus vaikų darželių, todėl jos veikla šiuo metu laikinai sustabdyta.

REKLAMA

Pats tyrimas pradėtas gavus skundą, kuriame buvo nurodoma, kad vaikai nuolat jaučiasi alkani, darželiuose užsakoma mažiau porcijų negu yra vaikų, todėl atvežtos sriubos yra skiedžiamos, o antri patiekalai – dalijami.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau VMVT) specialistai nedelsiant patikrino du sostinės vaikų lopšelius darželius VšĮ „Rudnosiukas“ ir „Rudnosiukas II“. Skunde nurodyti faktai pasitvirtino – patikrinimo dieną abiejuose darželiuose buvo užsakyta dviem porcijom mažiau, negu jose buvo vaikų („Rudnosiukas I“ 30 vaikų – 28 porcijos, „Rudnosiukas II' 12 vaikų – 10 porcijų). Taip pat buvo nustatyta, kad pavakariams vaikams buvo tiekiamas pašildytas, netinkamos kokybės ir skonio maistas.

REKLAMA
REKLAMA

Pažeidimų gausa šokiruoja

Pažeidimų užfiksuota ir daugiau. VMVT duomenimis, patikrinus maisto tiekėją – įmonę „Namų dvasia“, buvo nustatyta, kad tiek gaminant, tiek ruošiant maistą buvo grubiai nusižengta taisyklėms.

Visos dienos maisto daviniai buvo išduodami vienu metu, todėl vakarienę darželiuose nuolat reikėjo šildyti. Karšti patiekalai buvo dedami į plastikinę tarą, kuri nebuvo pritaikyta karštų produktų laikymui arba buvo pakuojama į paprastą popierių ar plėvelę.

„Patikrinimų metu užfiksuoti pažeidimai ir situacija darželiuose, kuomet vaikai buvo priversti kęsti alkį ir buvo maitinami netinkamu maistu – netoleruotina. Su tokia sudėtinga situacija susiduriame nedažnai. Valstybiniuose darželiuose, kur maitinimas organizuojamas vietose – tokių problemų nėra“ – tv3.lt portalui pasakojo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot specialistės, vaikų virškinimo sistema yra labai jautri, todėl šis susirūpinimas – išskirtinis. „Mes džiaugiamės, kad atlikome patikrinimą. Be visų jau išvardintų pažeidimų, taip pat pastebėjome netinkamą maisto laikymo tarą – indai, kuriuose buvo patiektas maistas nebuvo dezinfekuoti ar išplauti, o kai kurie – netgi riebaluoti“ – pasakojo A. Išarienė.

 

Tarnybos duomenimis, nešvarus inventorius įmonėje laikytas gamybinėse patalpose, įrankiai – nevalytuose induose, dubenys ir pagamintų patiekalų pakavimo talpos blogai išplautos, šaldiklyje buvo išbėgusio ir sušalusio mėsos skysčio. Tvarkant maistą, kai kuris gamybos inventorius buvo naudojamas ne pagal paskirtį, taip pat ne visas jis buvo paženklintas

REKLAMA

Situaciją įvardija kaip keršto akciją

Darželiams maistą teikiančios įmonės „Namų dvasia“ direktorė Eurika Turolienė tv3.lt portalui atskleidė, jog oficialiai pateikta informacija iš dalies yra teisi, tačiau tikrai neatspindi tikrosios padėties.

„Informacija yra tendencingai pritempta prie sensacijos. Vieną pažeidimą pripažįstame labai savikritiškai – pas mus šaldytuve rado du kibirėlius grietinės, kurios galiojimo data buvo pasibaigusi dieną prieš. Sutinku, kad mūsų darbuotojos turėjo pasižiūrėti ir tuos kibirėlius padėti prie atliekų. Šiuo atveju – mes tikrai suklydome, tačiau iš to išpūstas labai didelis burbulas“ – tv3.lt portalui pasakojo E. Turolienė.

REKLAMA

Žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją, esą įmonė teikė surūgusią grietinę, įmonės direktorė laiko šmeižtu. „Esame tuo pasipiktinę, tiesiog buvo palankus momentas iš musės padaryti dramblį“ – piktinosi E. Turolienė.

Pašnekovės teigimu, nors ji pripažįsta kai kuriuos pažeidimus, tačiau laikosi nuomonės, kad skundas, kurio pagrindu atliktas tyrimas, yra keršto akcija. „Prieš pusę metų per LRT laidą „Specialus tyrimas“ komentavome valstybinių vaikų darželių valgiaraštį. Mes jį labai sukritikavome kaip netinkamą ir atgyvenusį. Aš kalbėjau toje laidoje ir žinau, kad atitinkamos tarnybos paskui turėjo nemažai problemų. Tai kas vyksta dabar – keršto akcija už tą laidą“ – tvirtino „Namų dvasia“ direktorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komentuodama porcijų neatitikimą, E. Turolienė aiškino, kad vaikų įmonė juk neskaičiuoja. „Patys darželiai mums paskambina ir praneša kiek reikia pristatyti porcijų. Pasitaiko atvejų, kuomet maistas jau išvažiavęs, o mums skambina iš darželio ir sako, kad tėveliai atvedė dar du vaikus. Tokiu atveju, papildomas porcijas mes visada nuvežame vėliau“ – teigė E. Turolienė.

Įmonės direktorės teigimu, situacija bandoma vaizduoti kaip siaubingą, tačiau, pasak jos, pažeidimų lygis tikrai nėra toks, jog būtų galima kalbėti apie alkstančius vaikus.

REKLAMA

Skundą parašė atleista darbuotoja?

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė tv3.lt portalui nenorėjo atskleisti kas parašė skundą, argumentuodama tuo, kad skundą parašęs asmuo nenorėjo viešintis.

Eurika Turolienė sako turinti informacijos, kad apskųsti juos galėjo keli darželį „Rudnosiukas“ lankančių vaikų tėvai, tačiau pačio darželio direktorius mano, kad tai – buvusios darbuotojos kerštas.

„Mes žinome kas tą skundą parašė, tik negalime to įrodyti. Darome prielaidą, kad tai mūsų buvusi darbuotoja – auklėtoja, kuri buvo atleista iš darbo dėl nesusitvarkymo su alkoholiu bei prastai atliekamų pareigų. Galiu užtikrinti, kad tai tikrai ne tėvelių darbas. Skunde yra tokie žodžiai ir išsireiškimai, kurie rodo, kad žmogus šioje srityje yra dirbęs. Architektas ar futbolininkas tikrai nežinotų tokių frazių“ – vaizdingai pasakoja R. Kuncevičius.

REKLAMA

Pašnekovo teigimu, tarnybos tikrinimai tikrai yra reikalingi ir naudingi, tačiau ši situacija, anot jo – laužta iš piršto. „Mes su inspekcija (maisto ir veterinarijos tarnyba – tv3.lt ) tikrai nesipykstam ir mums patinka, kai mus tikrina. Siekiame puikios kokybės, todėl tai yra normalu, tačiau pastarieji įvykiai mus žeidžia“ – tv3.lt portalui pasakojo darželio direktorius.

Stebino maisto pristatymo laikas

Maisto ir veterinarijos tarnybą dar nustebino tai, kad pietų maistas į minėtus privačius vaikų darželius buvo vežamas ryte. „Pietų metu buvo vežami blyneliai, kurie vaikams pateikiami trečią valandą dienos, o išvežami žymiai anksčiau – 11 valandą. Blyneliai yra 12 laipsnių temperatūros, vadinasi jie laikomi darželyje ir vaikai juos gauna jau tik pašildytus“ – pasakoja A. Išarienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su tarnybos atstove nesutinka darželio „Rudnosiukas“ direktorius R. Kuncevičius, kuris teigia, kad pašildytas maistas – netiesa. Anot jo, darželis neturi galimybių šildytis maistą, todėl stebisi kaltinimo absurdiškumu. Įmonės „Namų dvasia“ tiekiamu maistu R. Kuncevičius buvo patenkintas ir jokių nusiskundimų neturėjo, todėl pasirodžiusi informacija apie aptiktus pažeidimus jį šiek tiek nustebimo.

Tuo tarpu A. Išarienė tv3.lt portalui tikino – maisto ir veterinarijos tarnyba visapusiškai tikrino tiek įmonę, tiek darželį. „Po patikrinimo natūraliai kilo klausimas – ar tėvai žino, kad jų vaikai gauna pašildytą maistą ir ar jie sutinka, kad su tokiu vaikų maitinimo būdu?“ – retoriškai klausė ji.

REKLAMA

 

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, praėjusiais metais buvo atliktas 1 031 ikimokyklinio ugdymo įstaigos maisto ruošimo skyriaus patikrinimas, 87 (8 %) patikrinimų buvo su grubiais pažeidimais. Buvo surašyti 5 sprendimai dėl maisto tvarkymo veiklos uždraudimo.

Už grubius maisto tvarkymo pažeidimus 2015 m. laikinai buvo sustabdyta 4 ikimokyklinio ugdymo įstaigų maisto tvarkymo skyrių veikla (3 Vilniaus lopšeliai darželiai – „Zuikių akademija“ (UAB „RD International“), VšĮ „Pepės akademija“, „Žiedas“ ir Ukmergės lopšelis darželis „Nykštukas“).

Dėl nustatytų pažeidimų vaikų lopšelių darželių maisto tvarkymo skyrių vadovams 2015 m. buvo skirtos 76 baudos ir 3 įspėjimai.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų