REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) laikinai sustabdė UAB „Namų dvasia“ (Ukmergės g. LT-10229 Vilnius) veiklą.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) laikinai sustabdė UAB „Namų dvasia“ (Ukmergės g. LT-10229 Vilnius) veiklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VMVT gavo skundą dėl nepakankamo vaikų maitinimo privačiuose darželiuose. Skunde nurodyta, kad vaikai nuolat jaučiasi alkani, darželiuose užsakoma mažiau porcijų, negu yra vaikų, todėl atvežta sriuba skiedžiama, antri patiekalai taip pat dalijami ir kt.

REKLAMA

VMVT nedelsiant patikrino du Vilniaus nevalstybinius vaikų lopšelius darželius VšĮ „Rudnosiukas I“ (Pažagiškių g. 36A) ir „Rudnosiukas II“ (P. Smuglevičiaus g. 12), taip pat UAB „Namų dvasia“, tiekiančią pagamintą maistą 19 ikimokyklinių ugdymo įstaigų.

Skunde nurodyti faktai pasitvirtino – patikrinimo dieną abiejuose darželiuose buvo užsakyta dviem porcijom mažiau, negu juose buvo vaikų („Rudnosiukas I“ 30 vaikų – 28 porcijos, „Rudnosiukas II“ 12 vaikų – 10 porcijų). Pietų patiekalai buvo atvėsę (pvz. kotletai – 43,70 C, burokėlių sriuba – 530 C, bulvių košė – 630 C). Pavakariams buvo tiekiamas pašildytas, netinkamos kokybės ir skonio maistas. Be to, nustatyta, kad kai kuriomis dienomis buvo nesilaikoma valgiaraščių, patiekalai savavališkai keičiami kitais.

REKLAMA
REKLAMA

Patikrinus UAB „Namų dvasia“, nustatyta pažeidimų tiek gaminant maistą, tiek ruošiant jį išvežti.

Maisto daviniai pietums ir vakarienei buvo išduodami vienu metu, todėl vakarienę darželiuose nuolat reikėjo šildyti. Vaikų pietums pagaminta burokėlių sriuba buvo užbalinta grietine su pasibaigusiu tinkamumo vartoti terminu. Dalis patiekalų buvo pakuojami į plastiko indus, kuriems įmonė nepateikė dokumentų, patvirtinančių jų tinkamumą karštiems maisto produktams. Kiti karšti patiekalai buvo dedami į plastikinę tarą ar pakuojami į popierių, plėvelę. Tik sriubos pagal reikalavimus buvo tiekiamos termosuose. Kai kurie gatavi gaminiai buvo laikomi ne pagal technologijose nurodytas sąlygas. Šaldymo įrenginyje rasta maltos mėsos su morkomis pusgaminių (apie 3 kg) be ženklinimo ir tinkamumo vartoti termino, grietinės (8 kg) su pasibaigusiu galiojimo terminu (iki 2016 01 25). Vaikų maitinimui buvo naudojamos II rūšies bulvės, kai pagal reikalavimus turi būti tik I rūšies. Nešvarus inventorius laikytas gamybinėse patalpose, įrankiai – nevalytuose induose, dubenys ir pagamintų patiekalų pakavimo talpos blogai išplautos, šaldiklyje buvo išbėgusio ir sušalusio mėsos skysčio. Tvarkant maistą, kai kuris gamybos inventorius buvo naudojamas ne pagal paskirtį, ne visas inventorius paženklintas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už nustatytus grubius maisto tvarkymo pažeidimus VMVT laikinai sustabdė įmonės „Namų dvasia“ veiklą, nurodė sunaikinti pasenusius produktus, išsivalyti gamybos patalpas bei inventorių, taip pat pašalinti visus nustatytus trūkumus.

„Vienas iš VMVT veiklos prioritetų – griežtai kontroliuoti ir gerinti vaikų maitinimą. Nuolat tikriname ikimokyklinių ugdymo įstaigų maisto tvarkymo skyrius, vaikams tiekiamo maisto saugą ir kokybę, patiekalų maistinę vertę. Tačiau ir tėvai, leisdami savo mažylius į privačius darželius, turėtų pasidomėti šių įstaigų veiklos teisėtumu, jų turimais leidimais, darbuotojų kvalifikacija, valgiaraščiais“, – teigė VMVT Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė.

REKLAMA

A.Išarienės teigimu, praėjusiais metais buvo atliktas 1 031 ikimokyklinio ugdymo įstaigos maisto ruošimo skyriaus patikrinimas, 87 (8 %) patikrinimų buvo su pažeidimais. Vyravo bendri higienos (26 %), savikontrolės (19 %), technologijų (5 %), produktų atsekamumo (5 %) ir kokybės (3 %) pažeidimai. Praėjusiais metais surašyti 5 sprendimai dėl maisto tvarkymo veiklos uždraudimo ikimokyklinėse įstaigose (Vilniuje veikiantys: VšĮ „Lauko darželis“, maisto išdalinimo skyrius darželyje „Mažasis Trinapolis“, Santariškių lopšelis darželis, VšĮ „Žemuogėlių pieva“ ir Klaipėdos Valdorfo privatus vaikų darželis).

REKLAMA

Už grubius maisto tvarkymo pažeidimus 2015 m. laikinai buvo sustabdyta 4 ikimokyklinio ugdymo įstaigų maisto tvarkymo skyrių veikla (3 Vilniaus lopšeliai darželiai – „Zuikių akademija“ (UAB „RD International“), VšĮ „Pepės akademija“, „Žiedas“ ir Ukmergės lopšelis darželis „Nykštukas“).

Dėl nustatytų pažeidimų vaikų lopšelių darželių maisto tvarkymo skyrių vadovams 2015 m. buvo skirtos 76 baudos ir 3 įspėjimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų