REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

George‘as Sorosas yra žymus JAV investuotojas, kurio pranešimai apie makroekonomikos padėtį turi didžiulę įtaką, dėl šios priežasties verta įsiklausyti į jo perspėjimus. Paskutiniu metu jis pareiškė, kad dabartinė ekonominė aplinka primena 2008 metus, preliudiją į vieną baisiausių akcijų kursų kritimą istorijoje. Didžiosios Britanijos finansų ministras George‘as Osborne‘as taip pat perspėja, jog dabartiniai metai gali būti sunkiausi pasaulinei ekonomikai nuo paskutinių krizės metų.

George‘as Sorosas yra žymus JAV investuotojas, kurio pranešimai apie makroekonomikos padėtį turi didžiulę įtaką, dėl šios priežasties verta įsiklausyti į jo perspėjimus. Paskutiniu metu jis pareiškė, kad dabartinė ekonominė aplinka primena 2008 metus, preliudiją į vieną baisiausių akcijų kursų kritimą istorijoje. Didžiosios Britanijos finansų ministras George‘as Osborne‘as taip pat perspėja, jog dabartiniai metai gali būti sunkiausi pasaulinei ekonomikai nuo paskutinių krizės metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akcijų rinkos neabejotinai rodo, kad G. Sorosas gali būti teisus. Kinija praeitą savaitę net porą dienų buvo sustabdžiusi akcijų prekybą. Pasak Economist, tokia taktika yra neproduktyvi. Akcijų išpardavinėjimai nuvilnijo per visą Aziją ir Europą. Londono akcijų indeksas FTSE 100 kritęs žemiau 6000, nors Economist pastebi, kad paskutinįjį šimtmetį vertė siekė 6930, taigi akcijos visada atsiperka ilgainiui. Manoma, kad toks akcijų išpardavimas susietas su nerimu dėl lėtėjančios globalios ekonomikos ir geopolitikos.

REKLAMA

Taigi, ar iš tikrųjų kartojasi 2008 metai? Pagrindiniai ekonomistai neprognozuoja recesijos, bet jie niekada to nedaro. Pasaulio Bankas savo prognozes apie 2016 ekonomikos augimą sumažino nuo 3,3 proc. iki 2,9 proc., nors ir tai būtų geresni rezultatai nei 2015 metų. 2008 metų sausį, Federalinės rezervų sistemos valdytojai tais metais prognozavo 1,3 – 2 proc. ekonomikos augimą. Tai buvo pernelyg optimistiška, bet prognozių kelias buvo teisingas, mat metai prieš, prognozės siekė nuo 1,7 proc. iki 2,5 proc. Investuotojų susirūpinimą dėl ekonominio augimo indikuoja ir kritusios prekių kainos bei pajamos iš obligacijų.

REKLAMA
REKLAMA

Prekybos sektoriui traukiantis, paslaugos atsilaiko

Silpnumo ženklų netrūksta ir prekybos sektoriuje. JAV prekybos indikatorius ISM siekia 48,2, tai žemiau kritiško 50 rodiklio. Ilgalaikėje perspektyvoje nors šis rodiklis ir nežymi recesijos, tačiau kritimas žemiau 45 būtų stiprus signalas apie artėjantį ekonominį nuosmukį. Kinijos gamybos sektoriaus rodiklis PMI (liet. Čikagos pramonės pasitikėjimo rodiklis) yra tokiame pačiame lygyje. Tarptautinė prekyba taip pat vangi.

Iš kitos pusės, paslaugų sektorius, kuris išsivysčiusiose ekonomikose užima didžiausią dalį, laikosi stipriai. Gruodį ISM rodiklis JAV siekė 55,3. Automatinio duomenų apdorojimo (angl. ADP) rezultatai, gruodį parodė augimą ir JAV darbo rinkoje. Ir ne visos naujienos prekybos sektoriuje yra blogos. Vokietijoje lapkritį užsakymai išaugo 1,5 proc. Dėl šio, antro iš eilės mėnesinio augimo, finansinių paslaugų UniCredit atstovas Andre‘as Reesas teigia, kad sparčiai plintantis pesimizmas, ypatingai akcijų biržoje, yra pernelyg išpūstas. Matoma, kad Vokietijoje eksporto nuosmukio nėra, vyksta apyvarta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiausia grėsmė - auganti Kinijos skola

Viską apgalvojus, į situaciją galima pažvelgti taip, jog pasaulinis ekonomikos augimas vis dar lėtas, tačiau prireiks didesnės kibirkšties įstumti ekonomiką į visišką recesiją. Viena iš tokių kibirkščių – geopolitika. Iranas neseniai apkaltino Saudo Arabiją subombardavus ambasadą Jemene ir, jei netiesioginis konfliktas tarp sunitų ir šiitų virs tikru karu, tai turėtų didžiulę įtaką ekonominei padėčiai. 2008 metų scenarijus gali pasikartoti tuo atveju, jei kalbėsime apie skolų burbulo sprogimą ir G. Soroso dėmesio sutelkimą ties Kinija. Nes čia, tam tikru lygmeniu, vyksta panašus euforijos ir nesuvaldomų spekuliacijų scenarijus, kaip ir 2006 – 2007 metais Europoje ir JAV.

REKLAMA

Kinijos skola procentais pagal BVPInfographic

Diagramoje vaizduojamas žymus Kinijos skolos procentų padidėjimas BVP rodiklyje. Per paskutinius 4 metus matomas didesnis nei 50 proc. padidėjimas. Lygiai taip pat kaip išankstinis paskolų bumas vyko JAV, spartus augimas skolose rodo, kad paskolos yra išduodamos neatsakingai ir neskiriant dėmesio kredito kokybei, o ištekliai panaudojami neracionaliai. Vis dėlto, bendra nuomonė vyrauja ta, kad Kinija gali suvaldyti skolų krizę. Valstybė vis labiau kontroliuoja ekonomiką bei valdžia turi trilijonus dolerių rezervo, kuris galėtų būti panaudotas gelbėjant bankus. Taip pat Kinijos bankai nėra tiek susiję su Vakarų finansinėmis sistemomis, kaip buvo susiję JAV bankai „Lehman Borthers“ ar „Bear Stearns“, tad Kinijos sukelta infekcija būtų ribota.

REKLAMA

Žinoma, ši valstybės kontrolė reiškia, kad neveiksnios paskolos nėra taip greitai atpažįstamos kaip Vakaruose, o tai reiškia, kad besikamuojančios kompanijos vis tiek sugeba išsilaikyti rinkoje. Tokios kompanijos „zombiai“ neleidžia savo konkurentams būti pelningesniais, o taip pat ir Vakarų kompanijoms. Taigi šis virusas gali pasiekti Europą ne per finansines sistemas, bet per korporacijų pelnus.

Finansinių patarimų bendrovės „Ecstrat“ atstovas, žinomas akcijų lokys Kinijoje, John-Paulas Smithas sako, kad kol didžioji dalis pramoninių įmonių į mažėjantį prekių poreikį reagavo racionaliai. Jie ėmė mažinti savo pardavimus, taip kartu mažindami ir kapitalo išlaidas, tačiau platesnėje ekonomikoje šių įmonių bendri veiksmai tik gilina defliaciją. Dėl šios priežasties skolos ir toliau auga, o našumo išnaudojimas neauga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kadangi Kinijos autoritetai desperatiškai siekia išvengti visuomeninio nepasitenkinimo, kuris kiltų dėl padidėjusio nedarbo žlugus įmonėms, jie renkasi devalvuoti savo valiutą. Kinijos valiuta juanis silpninamas ritmingu tempu jau nuo 2016 metų pradžios, ir investuotojai reaguoja išreikšdami nerimą. Šokas įvyktų tik atėjus didesniam valiutos kritimui. Kinijos efektyvusis valiutų keitimo kursas yra 131, palyginti 2010 metais šis indeksas siekė 100.

Krizė gali paliesti visą Aziją

Kapitalas iš Kinijos jau plaukia lauk ir akcijų kritimas rinkoje tai turėtų tik suintensyvinti. „Agresyvus kišimasis ir bandymas sutvirtinti valiutą pardavinėjant dolerius iš Oficialiųjų tarptautinių atsargų, sugriežtins vidaus likvidumą ir to pasekoje gali dar labiau pabloginti sąlygas, kurios jau ir taip skatina kapitalo traukimąsi. Taip būtų sukuriamas užburtas ratas“, - sako John-Paulas Smithas.

REKLAMA

Jeigu Kinija atliks devalvaciją, kitos Azijos šalys dėl spaudimo ir baimės, jog gali prarasti konkuruojančią poziciją, paseks Kinijos pavyzdžiu. Tai sukels rūpesčių toms Azijos kompanijoms, kurios skolinosi doleriais bei turės įtakos visai Azijos bankininkystės sistemai.

Toks gali būti potencialus nerimą keliantis scenarijus. Ar 2008 metų padėtis yra lygiagreti šiai, kitas klausimas. Jei žemesni kursai biržoje ir kainų kritimas išsipildys, tuomet ši padėtis panašės į 1988 metų, kuomet visoje Azijoje nuvilnijo devalvacija, sukelta dėl ekonominio augimo sukurstytų spekuliacijų. Vakarų ekonomika tuomet susitvarkė su šia krize. Tikrasis nuogąstavimas yra tas, kad Azijos šalys, šiuo metu žymiai svarbesnės pasaulinėje ekonomikoje nei buvo tuomet.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų