REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
16
Lietuvos atstovai ES institucijose (tv3.lt nuotr. koliažas)

Manote, kad Lietuvos ministrai uždirba daug? Gal galvojate, kad piniguose maudosi mūsų tautos išrinktieji parlamente? Nustebsite, pamatę, kokiais atlyginimais gali pasigirti Europos Parlamento (EP), Europos Komisijos (EK) ir kitose Europos Sąjungos (ES) institucijose besidarbuojantys Lietuvos politikai ir pareigūnai.

16

Manote, kad Lietuvos ministrai uždirba daug? Gal galvojate, kad piniguose maudosi mūsų tautos išrinktieji parlamente? Nustebsite, pamatę, kokiais atlyginimais gali pasigirti Europos Parlamento (EP), Europos Komisijos (EK) ir kitose Europos Sąjungos (ES) institucijose besidarbuojantys Lietuvos politikai ir pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vidutiniškai Seimo narys, kaip nurodo parlamento kanceliarija, be priedo už tarnybos Lietuvos valstybei stažą per mėnesį uždirba apie 2 532 Eur (neatskaičius mokesčių). Seimo frakcijų seniūnių algos, atsižvelgiant į frakcijų dydį, komitetų pirmininkų atlyginimai yra keliais šimtais eurų didesni nei eilinių tautos išrinktųjų.

REKLAMA

Seimo pirmininko pavaduotojai konservatorė Irena Degutienė, socialdemokratai Algirdas Sysas, Gediminas Kirkilas, „tvarkietis“ Kęstas Komskis, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos narys Jaroslavas Neverovičius ir parlamento opozicijos lyderis, konservatorius Andrius Kubilius per mėnesį vidutiniškai, neatskaičius mokesčių, be priedo už valstybės tarnybą uždirba apie 2 923 Eur, pirmasis parlamento pirmininko pavaduotojas, „darbietis“ Vydas Gedvilas – 3 028 Eur. Seimo pirmininkės, Darbo partijos narės Loretos Graužinienės alga per mėnesį be priedo už valstybės tarnybą vidutiniškai siekia 3 367 Eur (neatskaičius mokesčių).

REKLAMA
REKLAMA

Portalas tv3.lt skelbė, kad daugiausiai iš dabartinio Lietuvos ministrų kabineto vidutiniškai per mėnesį uždirba premjeras, socialdemokratų pirmininkas Algirdas Butkevičius – 4 074 Eur (neatskaičius mokesčių).

Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės vidutinis atlyginimas per mėnesį siekia 7 178 Eur (neatskaičius mokesčių).

Europarlamentaro alga – didesnė negu Lietuvos premjero

Šiuo metu EP nariai gauna vienodo dydžio atlyginimus, kurie, neatskaičius mokesčių, vidutiniškai per mėnesį siekia apie 8 213 Eur. Atskaičius mokesčius europarlamentarai į rankas gauna apie 6 400 Eur.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, kas mėnesį EP nariams skiriama daugiau negu 4 000 Eur biuro išlaikymui, telefono, pašto, interneto ir kitoms išlaidoms. Europarlamentarams taip pat mokama maždaug po 300 Eur dienpinigių, kai EP narys dalyvauja oficialiuose EP organų, kurių yra narys, posėdžiuose.

EP politikų šeimų turtas verčia iš kojų

Jeigu galvojate, kad EP narių atlyginimas yra didelis, siūlome pažvelgti į EP išrinktų Lietuvos politikų turto deklaracijas (informaciją apie EP narių turtą pateikiami Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenų bazėje).

REKLAMA

2015 m. VMI duomenimis, iš 11 Lietuvos atstovų EP mažiausiai turto turi nuo 2009 m. EP dirbantis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) narys Algirdas Saudargas. Jo deklaruoto turto vertė – 80 485 Eur.

Didesniais turtais už A. Saudargą galėtų pasigirti Liberalų sąjūdžio atstovas EP Petras Auštrevičius – 142 000 Eur. P. Auštrevičiaus pasiskolintų ir negrąžintų lėšų suma siekia 79 066 Eur. Bendra P. Auštrevičiaus ir jo žmonos Gintarės Auštrevičienės turto vertė – 248 052 Eur (skolos – 92 968 Eur).

REKLAMA

Jau antrą kadenciją EP dirbantis Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininko Valdemaro Tomaševskio ir jo žmonos Violetos Tomaševskos turtas įvertintas – 259 359 Eur. Šeima deklaruoja jokių skolų neturinti.

Pirmą kartą į EP išrinktas buvęs „tvarkietis“, o dabar – Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis gali pasigirti turto turintis už beveik 250 tūkst. Eur. V. Mazuronio ir jo žmonos Danutės Mazuronienės bendro turto vertė – 274 511 Eur.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas EP Bronis Ropė kartu su žmona Danute Ropiene valdo turtą, kurio vertė, kaip nurodoma turto deklaracijoje, siekia 303 263 Eur (skolos – 5 890 Eur).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

TS-LKD pirmininkas, EP naujokas Gabrieliaus Landsbergio ir jo žmonos Austėjos Landsbergienės turtas įvertintas 328 045 Eur, o skolos siekia apie 78 tūkst. Eur.

Lietuvos nacionalinėje politikoje iki šiol negalintis dalyvauti, iš prezidento posto nušalintas partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Rolandas Paksas EP dirba antrą kadenciją. Politiko ir jo žmonos Laimos Paksienės turto vertė – 352 632 Eur. Šeima deklaruoja skolų neturinti.

Socialdemokratas Zigmantas Balčytis – dar vienas Lietuvos politikas, EP dirbantis jau antrą kadenciją iš eilės. Šio socdemo ir jo žmonos Severinos Balčytienės bendras turtas įvertintas 420 964 Eur, o sutuoktinių skolos siekia beveik 104 tūkst. Eur.

REKLAMA

Dar viena socdemų atstovė EP – buvusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė. Antrą kadenciją EP besidarbuojanti politikė deklaruoja turinti turto už 559 238 Eur.

Nepralenkiami milijonieriai

Galbūt minėtų minėtų EP narių turtai ir kelia nuostabą, bet jie toil gražu neprilygsta turtingiausiems Lietuvos europarlamentarams, verslininkams liberalui atstovui Antanui Guogai ir Darbo partijos įkūrėjui Viktorui Uspaskichui.

Pirmą kartą į EP išrinkto A. Guogos ir jo žmonos Astos Guogienės bendro turto vertė – apie 31,8 mln. Eur. Politiko valdomos akcijos sudaro didžiąją dalį jo turto, jos įvertintos maždaug 24,8 mln. Eur, paskolintos ir nesusigrąžintos lėšos – 5,4 mln., A. Guogos transporto priemonių vertė – apie 78 tūkst. A. Guogienė deklaravo turto turinti už maždaug 61 tūkst. Eur. Guogų šeima deklaruoja jokių skolų neturinti.

REKLAMA

Didžiausiu turtu tarp visų Lietuvos atstovų EP gali pasigirti neseniai iš savo iniciatyva įkurtos Darbo partijos pasitraukęs V. Uspaskichas. Skolų neturinčių politiko ir jo žmonos Jolantos Balžytės-Uspaskich turto vertė siekia daugiau negu 39 mln. Eur.

Pats V. Uspaskichas deklaravęs turintis turto už maždaug 2,2 mln. Eur. Didžiąją dalį jo turto sudaro nekilnojamasis turtas – apie 1,2 mln. Eur.

Tuo metu V. Uspaskicho sutuoktinės turto vertė – beveik 37 mln. Eur. J. Blažytė-Uspaskich yra didžiausia koncerno „Vikonda“, kuriam anksčiau vadovavo V. Uspaskichas, akcininkė. Taigi, ne paslaptis, jog didžiąją dalį jos turto sudaro valdomų akcijų vertė, siekianti apie 33,4 mln. Eur.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Algos siekia keliasdešimt tūkstančių eurų

Šiemet žiniasklaidoje paskelbta informacija apie daugiausia uždirbančius ES institucijų pareigūnus parodė, kad EP narių algos yra gerokai mažesnės negu Europos komisarų ar kitų ES pareigūnų atlyginimai.

Kaip portalą tv3.lt informavo EK atstovybės Lietuvoje Ryšių su žiniasklaida grupės vadovas Giedrius Sudikas, Europos komisarų algos taikoma tam tikra formulė – jiems mokama 112 proc. dydžio atlyginimas nuo didžiausios pareigūno algos. Vis dėlto, kaip skelbiama žiniasklaidoje, eurokomisarai taip gauna ir dosnius priedus prie algų.

REKLAMA

2014 m Europos komisaru, atsakingu už sveikatą ir maisto saugą, paskirto Nepriklausomybės akto signataro, buvusio sveikatos apsaugos ministro, socialdemokrato Vytenio Povilo Andriukaičio metinė alga siekia 264,4 tūkst. Eur, tačiau pridėjus visas kitas išmokas, įskaitant ir pensijos kaupimą, per metus eurokomisaras gauna 372 tūkst. Eur arba vidutiniškai 31 tūkst. Eur per mėnesį (neatskaičius mokesčių).

2014 m. VMI duomenimis, V. P. Andriukaičio deklaruoto turto vertė siekė daugiau negu 326 tūkst. Eur (skolos – 156 858 Eur.)

G. Sudiko teigimu, nuo EK nariai nuo atlyginimų sumoka 45 proc. pajamų mokestį ir papildomą 7 proc. solidarumo mokestį, taigi eurokomisarai į rankas gauna apie pusę „ant popieriaus“ gaunamos algos.

REKLAMA

EK nariai kas mėnesį taip pat gauna daugiau negu 600 Eur reprezentacinėms išlaidoms, apie 3 tūkst. Eur skiriama rezidentinėms kompensacijoms, naujiems eurokomisarams įsikūrimo Briuselyje išlaidoms padengti mokama maždaug po 40 tūkst. Eur kompensacija, skiriamas automobilis ir du vairuotojai.

Dar didesniu atlyginimu negu V. P. Andriukaitis gali pasigirti kitas Nepriklausomybės akto signataras, buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas, dabartinis ES Teisingumo Teismo teisėjas Egidijus Jarašiūnas. Skelbiama, kad per metus E. Jarašiūnas uždirba apie 264,4 tūkst. Eur, tačiau sudėjus priedus, premijas, įmokas į pensijų fondą mokesčių mokėtojams per metus teisėjo darbas kainuoja 381,7 tūkst. eurų arba vidutiniškai 31 808 Eur per mėnesį (neatskaičius mokesčių).

REKLAMA
REKLAMA

Ne ką mažesne alga galėtų pasigirti ir ES Bendrojo teismo teisėju dirbantis Egidijus Bieliūnas. Jo metinė alga siekia 247,7 tūkst. Eur, o sudėjus papildomas išmokas, teisėjo atlyginimas per metus išauga iki 352,7 tūkst. Eur arba vidutiniškai 29,4 Eur per mėnesį (neatskaičius mokesčių).

Buvusi valstybės kontrolierė, šiuo metu ES Audito rūmuose dirbanti Rasa Budbergytė per metus vidutiniškai uždirba 253,8 tūkst. Eur, tačiau mokesčių mokėtojams per metus jos paslaugos kainuoja gerokai daugiau – 328 tūkst. Eur arba vidutiniškai 27,3 tūkst. Eur per mėnesį (neatskaičius mokesčių)

EK Vertimų raštu direktorato vadovas Rytis Martikonis per metus uždirba 222 tūkst. Eur arba per mėnesį vidutiniškai po 18,5 Eur (neatskaičius mokesčių).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų