REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Valstybės finansinės paramos nesulaukę kultūrinės spaudos atstovai prie Vyriausybės antradienį surengė protesto akciją.

 Valstybės finansinės paramos nesulaukę kultūrinės spaudos atstovai prie Vyriausybės antradienį surengė protesto akciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Piktindamiesi biurokratija, akciją „Pernykštis sniegas“ pavadinę jos dalyviai nuo šaligatvių nešė sniegą prieš Vinco Kudirkos paminklą, o vėliau išnešiojo jį ten, iš kur paėmė.

REKLAMA

Vienas iš piketuotojų protesto meto skambino varpeliu, o sniegą sunešioję kultūrininkai nusilenkė porai dešimčių juos stebinčių žmonių.

Jie protestavo dėl to, kad Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas pavėlavo paskelbti konkursus kultūrinei spaudai finansuoti.

„Vyriausybės ir valstybės požiūris į kultūrą yra kaip į ne taip reikalingą, arba jos išvis gali nebūti. Taip ir gyvename“, – žurnalistams sakė naujienų portalo bernardinai.lt kultūros temų redaktorius Gediminas Kajėnas.

REKLAMA
REKLAMA

Kultūros savaitraščio „Šiaurės Atėnai“ redaktorė Giedrė Kazlauskaitė teigė, jog dėl nesulaukto finansavimo iš Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo leidinys 2016 metus „pradėjo tuščia sąskaita ir neturi jokių finansų, išskyrus prenumeratą“. Pasak G.Kazlauskaitės, turimų lėšų savaitraščiui užteks mėnesiui, o ir toliau nesulaukiant paramos leidinio darbuotojams teks pradėti „ištiestos rankos akciją“.

„Šiaurės Atėnų“ redaktorė pasakojo, kad jos vadovaujamas savaitraštis nespausdina mokamos reklamos, išskyrus Kultūros ministerijos skelbimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kažkokios komercinės reklamos mes nenorime įsileisti, nes tai nišinis kultūrinis laikraštis ir ta reklama pas mus bus nebus efektyvi ir mus paverstų tartum didžiųjų dienraščių priedu“, – sakė G.Kazlauskaitė.

Kultūros savaitraščio „Literatūra ir menas“ redaktorius Gytis Norvilas teigė, kad sąlygos verslui remti kultūros žiniasklaidą Lietuvoje yra prastos, o leidiniams pritraukti reklamos užsakovus yra sunku dėl per mažo tiražo.

Tiek G.Kazlauskaitė, tiek G.Norvilas tikino, kad lėšos iš Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo sudaro iki 70 proc. jų metinio biudžeto.

REKLAMA

Kultūros ministras Šarūnas Birutis savo ruožtu teigia, kad pernai pasikeitus Visuomenės informavimo įstatymui, teko pereiti ilgą biurokratinę procedūrą: keisti Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo konkurso nuostatus, juos turėjo parengti pats fondas, o svarstyti privalėjo du Seimo komitetai, pritarti Kultūros ministerija, galiausiai – Vyriausybė. Fondo atstovai BNS patvirtino nuostatus politikams išsiuntę dar pernai rugsėjį.

„Kaltę turi prisiimti visi – (...) tiek pats fondas, tiek Seimas ir procedūros, kurios užtruko derinant su dviem komitetais, tiek ir tos procedūros, kurios vyksta Vyriausybėje“, – antradienį žurnalistams sakė ministras.

REKLAMA

Jis žadėjo Vyriausybės posėdyje trečiadienį skubos tvarka pateikti svarstyti fondo nuostatus. Pasak jo, Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo konkursas projektams finansuoti galėtų būti paskelbtas tą pačią dieną.

Fondo duomenimis, Lietuvoje valstybės paramą pernai gavo 17 kultūros ir meno leidinių, tarp jų mėnraštis „Metai“, savaitraščiai „Literatūra ir menas“, „Šiaurės atėnai“, leidiniai „7 meno dienos“, „Kinas“ ir kiti. Iš viso leidiniams paskirstyta 450 tūkst. eurų. Kultūros ministras pripažįsta, kad didžiausias finansines problemas dėl vėluojančios valstybės paramos patiria kultūrinė spauda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų