REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Istorinis susitarimas tarp Irano ir didžiųjų galių šeštadienį įsigaliojo, Jungtinės Tautos (JT) patvirtino, kad Teheranas sumažino savo atominę programą, ir skausmingos sankcijos šiai Islamo Respublikai buvo panaikintos.

REKLAMA
REKLAMA

 

Irano prezidentas Hassanas Rouhani, kurio išrinkimas 2013 metais padėjo inicijuoti milžiniškas diplomatines pastangas siekiant susitarimo, galiausiai sudaryto liepos 14 dieną Vienoje, sakė, kad tai yra „šlovinga pergalė kantriai Irano tautai“.

REKLAMA

„Dėkoju Dievui už šį palaiminimą ir lenkiuosi kantrios Irano tautos didybei“, – savo oficialiame „Twitter“ puslapyje parašė H.Rouhani.

Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) nurodė, jog jos „inspektoriai šalyje patvirtino, kad Iranas įvykdė visas priemones“, sutartas pagal minėtą susitarimą.

Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadovė Federica Mogherini, atstovaujanti šešioms didžiosioms pasaulio galioms, sakė, kad dėl to „daugiašalės ir (atskirų) šalių ekonominės bei finansinės sankcijos, susijusios su Irano branduoline programa, yra panaikinamos“.

REKLAMA
REKLAMA

„Šis pasiekimas aiškiai demonstruoja, kad su politine valia, atkaklumu ir per daugiašalę diplomatiją galime išspręsti sunkiausius klausimus ir surasti praktinius sprendimus, kurie yra efektyviai įgyvendinami“, – sako F.Mogherini pareiškime, kurį paskelbė Vienoje drauge su Irano užsienio reikalų ministru Mohammadu Javadu Zarifu.

Prieš vadinamąją susitarimo Įgyvendinimo dieną taip pat buvo pranešta apie apsikeitimą kaliniais tarp Irano ir Jungtinių Valstijų – tai buvo dar vienas ženklas, kad šių dviejų priešininkių santykiai po liepos 14-osios susitarimo šiltėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Irano žingsniai drauge su itin nuodugniomis TATENA inspekcijomis nuo kelių mėnesių iki mažiausiai metų pratęsia laiką, kurio Iranui reiktų norint pasigaminti vienai atominei bombai reikalingos skiliosios medžiagos.

Tarp Irano žingsnių yra urano centrifugų skaičiaus sumažinimas dviem trečdaliais, urano atsargų, kurių prieš susitarimą pakako kelioms bomboms, sumažinimas ir Erako reaktoriaus, iš kurio Iranas būtų galėjęs gauti ginklams tinkamo plutonio, šerdies pašalinimas.

Iranas visuomet neigė, kad nori branduolinių ginklų, ir sakė, kad jo veiklos tikslai yra vien taikūs, tokie kaip energijos gamyba.

REKLAMA

„Šiandien ... Jungtinės Valstijos, mūsų draugai ir sąjungininkai Artimuosiuose Rytuose, ir visas pasaulis yra saugesni, nes branduolinio ginklo grėsmė buvo sumažinta“, – Vienoje sakė JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry.

Vienos susitarimas, vadinamas reikšmingu diplomatiniu proveržiu, buvo sudarytas po dvejus metus trukusių permainingų derybų, kurios savo ruožtu prasidėjo po to, kai 2013 metų birželį buvo išrinktas nuosaikių pažiūrų H.Rouhani.

Šiuo itin sudėtingu susitarimu buvo padėtas taškas santykių atšalimui, kuris prasidėjo 2002 metais ir kurį lydėjo nesėkmingos diplomatinės iniciatyvos, vis griežtesnės sankcijos, Irano branduolinės programos plėtra ir grasinimai imtis karinių veiksmų.

REKLAMA

Be to, sudarius šį susitarimą Iranas ir JAV gali siekti geresnių santykių praėjus maždaug 35-iems metams po Islamo revoliucijos Irane, nuvertusios JAV remtą šachą, ir itin nestabiliu metu Artimuosiuose Rytuose.

Tarp penkių sulaikytųjų, kuriuos turi paleisti Iranas, yra „The Washington Post“ korespondentas Jasonas Rezaianas (Džeisonas Rezajanas) ir pastorius iš Aidaho Saeedas Abedini (Saidas Abedinis), šeštadienį sakė vienas JAV aukšto rango pareigūnas.

Mainais Vašingtonas sakė, kad suteikė malonę septyniems iraniečiams, kurių šeši turi dvigubas JAV ir Irano pilietybes, ir kad panaikino kaltinimus dar 14-ai iraniečių.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų