REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiuolaikiniame krepšinyje retai išlieka tikros komandos. Komandos, sudarytos iš krepšininkų, kartu rungtyniaujančių ne vienerius ir ne dvejus metus. Šakių „Vytis“ šeštadienį surems ginklus su komanda, kurią neabejotinai galima vadinti gerbtinu pavyzdžiu Lietuvos krepšinyje.

Šiuolaikiniame krepšinyje retai išlieka tikros komandos. Komandos, sudarytos iš krepšininkų, kartu rungtyniaujančių ne vienerius ir ne dvejus metus. Šakių „Vytis“ šeštadienį surems ginklus su komanda, kurią neabejotinai galima vadinti gerbtinu pavyzdžiu Lietuvos krepšinyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jonavos „Petrochema-Dextera“ jau senokai nebuvo toji ekipa, kuri būtų vadinama Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) favorite. Tačiau jau eilę metų ji yra pavyzdys tikros komandos, kurios branduolį subrandino metai iš metų kartu išgyvenamos pergalės ir pralaimėjimai.

REKLAMA

Jonavos klubo istorija NKL čempionate prasidėjo nuo pat lygos įkūrimo, 2005–2006 m. sezono.

Tai buvo pirmasis dabar jau 30 metų 185 cm ūgio gynėjo Tado Sebežiovo sezonas Jonavoje. Dabartinis „Petrochemos-Dexteros“ kapitonas Jonavos klubo marškinėlius vilkėjo visus dešimt sezonų.

Pastaruosius aštuonis sezonus jis yra vienas ekipos lyderių. T.Sebežiovas dviženklį pelnytų taškų sezono vidurkį sugeba išlaikyti jau aštuonerius metus iš eilės. Šį sezoną jis yra rezultatyviausias Jonavos ekipoje – pelno 14,3 taško.

REKLAMA
REKLAMA

Tikras komandos patriotas matė, kaip Jonavos ekipa pirmajame NKL istorijos sezone pasiekė ketvirtfinalį, antrajame – pasidabino sidabro, trečiajame – bronzos medaliais.

2008–2009 m. sezonas žymėjo svarbias permainas NKL istorijoje. Turnyro prezidentu tapo Zigmas Petrauskas, o čempionatas persikėlė į elektroninę erdvę – buvo įvesta elektroninės statistikos sistema.

Tuo metu Jonavos marškinėlius vilkėjo trys dabartiniai komandos krepšininkai – minėtasis T.Sebežiovas, Vytautas Kružikas ir Henrikas Vorotnikovas. Formavosi branduolys, kuris sulipdė ir dabartinę Jonavos ekipą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į NKL finalinį ketvertą Jonavos klubas sugrįžo 2009–2010 m. sezone. Tada komandai jau vadovavo Kęstutis Naruševičius. Šis 37 metų specialistas jai vadovauja ir dabar.

K.Naruševičiaus auklėtiniai antrą kartą klubo istorijoje pasiekė NKL finalą, kuriame serijos rezultatu 1:4 turėjo pripažinti Palangos „Naglio-Adakrio“ pranašumą.

Šiame finale pirmojo NKL trofėjaus Jonavai siekė keturi dabartiniai komandos krepšininkai – minėtieji V.Kružikas ir T.Sebežiovas bei Dainius Gulbinas ir Tomas Milinskas.

Metai iš metų Jonavos klubą papildydavo nauji žaidėjai, kurie susiedavo ateitį su ja ilgalaikiais kontraktais. Toks buvo ir yra klubo vadovų tikslas – suformuoti žaidėjų branduolį, kurių tarpusavio gijas augintų laikas.

REKLAMA

K.Naruševičius 2011 m. į savo komandą pasikvietė Martyną Linkevičių. Tuo metu šis žaidėjas Lietuvos krepšiniui buvo nežinomas.

Netrukus M.Linkevičius tapo Jonavos komandos lyderiu, kuris atvedė ją į dar vieną NKL finalinį ketvertą 2012–2013 m. sezone.

Tarsi iš niekur atsiradęs darbštus puolėjas tame sezone vidutiniškai rinko 17,6 taško, atkovojo 10,5 kamuolio ir pasižymėjo net 22,3 naudingumo balo.

Dvigubą dublį (14 taškų ir 11 atkovotų kamuolių) M.Linkevičius surinko ir dramatiškose pusfinalio rungtynėse su „Mažeikiais“. Deja tą kartą Fortūna jonaviškiams atsuko nugarą – jie pralaimėjo 67:70.

REKLAMA

Sezoną Jonavos klubas baigė pralaimėjęs mūšį ir dėl bronzos, o čempionato sensacija tapęs M.Linkevičius pakėlė sparnus į Lietuvos krepšinio lygą (LKL). Šiuo metu jis sėkmingai rungtyniauja šalies pirmenybių bronzininkų – Utenos „Juventus“ – gretose.

M.Linkevičių galima būtų vadinti išimtimi iš taisyklės. Tie, kurie apsivelka Jonavos klubo marškinėlius, paprastai, juos vilki ilgus metus.

2015–2016 m. sezone Jonavos komandoje žaidžia net devyni krepšininkai, kurie kartu rungtyniauja mažiausiai trejus metus: T.Sebežiovas, H.Vorotnikovas, V.Kružikas, D.Gulbinas, T.Milinskas, Evaldas Aniulis, Lukas Grabauskas, Karolis Šarukas ir Ričardas Verbickas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šie devyni krepšininkai yra labai retas reiškinys šiuolaikiniame krepšinyje. Tai – laiko patikrintas branduolys, primenantis senų bičiulių kompaniją, metai iš metų susirenkančią turiningai praleisti vakarą miesto krepšinio lygoje.

Juolab, kad daugelis šių vyrų turi antrus darbus, o krepšinis jiems – tarsi hobis, kuriuo jie gali džiaugtis ilgamečių bendraminčių kompanijoje.

„Vytis“ šį vakarą dar kartą šiame sezone susitiks su komanda, kuri NKL pirmenybėse išsiskiria ne meistriškumu, o dvasia.

Tą komandinę dvasią „Vytis“ šį sezoną jau patyrė. Pirmojoje akistatoje Jonavoje šakiečiai turėjo pripažinti šeimininkų pranašumą – 87:100.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų