REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant Lietuvos vardo minėjimo tūkstantmečiui, kyla diskusijos, ar nepribrendo laikas keisti ir mūsų valstybės vėliavą – vietoj trispalvės iškelti istorinę, raudoną su Vyčiu. Bet ar tai neįžeis žmonių, kuriems trispalvė simbolizavo kovas už Lietuvos nepriklausomybę? - klausia „Lietuvos rytas“.

REKLAMA
REKLAMA

  

Tai visuomenė svarsto jau seniai, o užvakar vakare dėl vėliavų buvo surengta pirmoji vieša diskusija. Ji vyko Lietuvos televizijos laidoje „TV forumas“, kurią vedė žurnalistas Edmundas Jakilaitis.

REKLAMA

 

„Lietuvos rytas“ pateikia šios diskusijos fragmentus.

 

Naujienų agentūros BNS vyriausiasis redaktorius Audrius Matonis tvirtino, kad niekas nenori suregzti sąmokslo prieš lietuvišką trispalvę, niekas nenori jos paniekinti ar ištrenkti iš gyvenimo. Pasak jo, kalbama apie tai, kad laikas nupūsti dulkes nuo Lietuvos valstybės raudonos vėliavos su Vyčiu, kuri asocijuojasi su Lietuvos, kaip didžiosios valstybės, galybe, nuo vėliavos, su kuria buvo laimėtas Žalgirio mūšis.

REKLAMA
REKLAMA

 

„Lietuvos ryto“ vyriausiojo redaktoriaus pirmasis pavaduotojas, internetinio dienraščio lrytas.lt vyriausiasis redaktorius Rimvydas Valatka mano, kad ši diskusija pavėlavo maždaug 90 metų.

 

„Suprantu, kad trispalvė neatitinka visų heraldikos taisyklių. Tačiau vėliava – ne tik pagal tam tikras taisykles sukomponuotas audeklas. Vėliava – tai ir tautos likimas, ir tautos gyvenimas. Man atrodo, nuo to momento, kai į pirmąjį mūšį 1919 metais su trispalve išėjo savanoriai, ir turėjo baigtis diskusija dėl Lietuvos vėliavų“, - sakė R. Valatka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Istorikas Alfredas Bumblauskas pasiūlė prisiminti 1990 metus, kai buvo kuriamas Lietuvos herbas. Vyko karštos diskusijos, tačiau rezultatas – kokybiškas. Buvo pasiremta senąja heraldika, jos šaltiniais. Pasak jo, Dabar turime herbą, kuris iš tiesų pagrįstas visa ilgamete Lietuvos valstybingumo tradicija.

 

A. Bumblausko teigimu, J.Basanavičius iš tiesų siūlė šią istorinę vėliavą, tačiau tuo metu Lietuva lyg ir nežinojo, ant kurios kojos atsistoti, – lyg jau nebe istorinė kunigaikštija, lyg jau ir modernioji tautinė valstybė.

REKLAMA

 

Heraldikos komisijos pirmininkas istorikas Edmundas Rimša mano, kad abi vėliavos gali rasti deramą vietą.

 

„Visame pasaulyje pagrindinė vėliava yra nacionalinė. Valstybės vėliavos yra antrame ar net trečiame lygmenyje. Mano manymu, trispalvei turime suteikti nacionalinės vėliavos statusą, o raudonai su baltu raiteliu – valstybės vėliavos statusą. Ignoruoti raudonąją su baltu raiteliu netikslinga, juk tiek nedaug turime senųjų palikimo šaltinių. Šaltiniuose patvirtinta, kad ši vėliava naudojama nuo XV amžiaus pradžios“, - sakė E. Rimša.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų