REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2003 m. įgavusi tarptautinį UNESCO pripažinimą, šiemet, po 4 m. pertraukos, atgimusi šventė, simboliškai pavadinta „Būties ratu“, 2009 m. planuoja dar ryškiau sužibėti Europos kontekste, praneša Lietuvos liaudies kultūros centras.

REKLAMA
REKLAMA

„Lyginant su 160 metų Europos tradicija dar sąlyginai jauna, 80-ies metų istoriją skaičiuojanti nacionalinė šventė į savo šokių ir dainų sūkurį sieks įtraukti kuo daugiau moderniai mąstančių žmonių, tapti dar atviresne ir augti su visa Lietuva“, – sako Dainų šventės direktorius Saulius Liausa.

REKLAMA

Apjungs beveik pusę milijono

Pasak Kultūros ministro Jono Jučo, dainų šventės yra ne tik iškilus Lietuvos kultūrinio gyvenimo akcentas, bet ir unikalus pasaulio kultūros reiškinys, kurį liudija jų įtraukimas į UNESCO žodinio ir nematerialaus kultūros paveldo šedevrų sąrašą.

„Turime siekti, kad ši mūsų tautai brangi tradicija būtų ne tik išsaugota, bet ir nuolat stiprinama. Šiuo metu Seime yra svarstomas Dainų švenčių įstatymas, kuris užtikrins dar sklandesnį Dainų švenčių organizavimą“, – sako ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Olimpinėms žaidynėms savo mastu ir dvasia prilygstantis renginys laukia per 30 tūkst. dalyvių, 50 tūkst. žiūrovų, ir daugiau kaip 300 tūkst. televizijos transliacijų žiūrovų.

Bilietus į šiemetę Dainų šventę, kuriuos platins bilietai.lt, visi norintieji galės įsigyti jau nuo ketvirtadienio.

Liepos 5–8 d. Vilniuje ir Kaune vyksiantys renginiai tradicinę dainos ir šokio kultūrą reprezentuos nauju kampu.

Dainuos nuo ankstyvo ryto

Dainų šventės renginių ciklą pradės paros ratą atspindinti folkloro diena „Saulutė rateliu tekėjo“, kuri visus pažadins netikėtai anksti – 4 val. 51 min. ryto, patekant saulei, ir truks visą dieną, iki išnaktų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ansamblių vakaro programa „Saulės vartai“, atspindinti tradicinių metų švenčių ciklą, išsiskirs šiuolaikinėmis liaudies dainų bei muzikos aranžuotėmis, apšvietimo ir pirotechnikos efektais, scenografija.

Daugiau kaip 70 pučiamųjų orkestrų pasirodymas „Vario audra“, prisistatys su meninės žygiuotės programa Katedros aikštėje, vėliau – koncertu Vilniaus Rotušės aikštėje. Po jo orkestrai žiūrovus pirmą kartą pakvies į „retro vakaronę“ Sereikiškių parke, kurioje bandys atgaivinti „smetoniškąją“ tradiciją net tik klausytis muzikos, bet ir šokti.

REKLAMA

Šiais metais Dainų šventės renginių sulauks ir kauniečiai. Dariaus ir Girėno stadione keturių dalių programoje daugiau nei 8 tūkst. šokėjų seks „Lino sakmę“, kurioje per lino darbų prizmę perteikiami choreografijos kūriniai apjungs ir tradicinius, ir šiuolaikinės kūrybos elementus.

Dainų šventę vainikuos gausiausias šventės renginys – tradiciškai Vingio parke vykstanti Dainų diena, kurios idėjos suksis gamtos ir žmogaus gyvenimo ratu. Keturių dalių programą atliks apie 17 tūkst. įvairiausio amžiaus atlikėjų iš visų Lietuvos kampelių.

REKLAMA

Taip pat šiame renginyje pirmą kartą nuskambės specialiai Dainų šventei sukurtos liaudies dainų interpretacijos, paįvairintos džiazo, pop ir roko elementais, akomponuojant pučiamiesiems, džiazo ir styginių orkestrams.

Bus išbandymas sostinei

Siekdami sklandžiai įgyvendinti šiuos planus, organizatoriai susitiks su visomis susijusiomis miesto tarnybomis ir aptars sąlygas, kuriomis visos pusės patirtų mažiausiai nepatogumų.

„Suprantame, jog miestas turi daug ir įvairių rūpesčių, tačiau šių metų Dainų šventė – išbandymas mums visiems, kaip sugebėsime priimti dar gausesnį žmonių būrį 2009 m., kuomet Lietuva minės tūkstantmečio jubiliejų ir Vilnius taps Europos kultūros sostine“, – sako S. Liausa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiemet Vyriausybė iš miestų savivaldybių perėmė dalyvių gabenimo į Vilnių, Kauną traukiniais ir autobusais, maitinimo bei gyvenimo bendrojo lavinimo mokyklose išlaidas.

Dainų šventės Lietuvoje organizuojamos nuo 1924 m. 2003 m. jos pripažintos Žmonijos žodinio ir nematerialaus paveldo šedevru. Praėjusiais metais parengtas Dainų šventės įstatymo projektas, kuris įteisintų valstybės paramą šiai šventei, Seime bus svarstomas gegužę.
 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų