REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
38
Sausio 13-osios minėjimas Nepriklausomybės aikštėje (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

 Šįvakar prie Vilniaus televizijos bokšto pirmiausiai užsiliepsnojo atminimo laužai „Būkime kartu“. Tuos, kurie prieš 25-erius metus prie jų stovėjo pasiryžę atiduoti gyvybes už laisvę, pakeitė tie, kurie neleis pamiršti už laisvę sumokėtos kainos. Susirinkusieji įvykius prisimena tyliai ir pagarbiai.

38

 Šįvakar prie Vilniaus televizijos bokšto pirmiausiai užsiliepsnojo atminimo laužai „Būkime kartu“. Tuos, kurie prieš 25-erius metus prie jų stovėjo pasiryžę atiduoti gyvybes už laisvę, pakeitė tie, kurie neleis pamiršti už laisvę sumokėtos kainos. Susirinkusieji įvykius prisimena tyliai ir pagarbiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prie jų prisijungė ir pagabą kovotojams atvykę išreikšti politikai. Prezidentė Dalia Grybauskaitė, premjeras Algirdas Butkevičius, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, Vilniaus meras Remigijus Šimašius be jokių iškilmingų kalbų padėjo gėles.

REKLAMA

Vėliau laužai uždegti ir Nepriklausomybės aikštėje. Būtent čia sovietų kariai nesiryžo pulti minių žmonių saugomo saugojo Aukščiausiąją Tarybą-Atkuriamąjį Seimą. Čia susirinkę seni, jauni ir maži būriavosi aplink laužus, ejo apžiūrėti Seime atidarytos parodos, klausėsi Marijono Mikutavičiaus, Andriaus Mamontovo, Algirdo Kaušpėdo ir kitų atliekamų kūrinių. Minioje plevėsavo Lietuvos, Ukrainos, Lenkijos vėliavos, dainas lydėjo fejerverkai.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu renginyje dalyvavęs pirmasis faktinis Lietuvos vadovas atkūrus nepriklausomybę, buvusios Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo vadovas Vytautas Landsbergis susirinkusiems sakė, kad šiandien į parlamentą užeiti nenori.

„Netraukia manęs užeiti į šitą veidmainystės namą. Bet jūs galite užeiti ir pasižiūrėti, kaip fotoparodoje pristatomas Sausio 13-osios mūšis ir pergalė“, - susirinkusiems prie Seimo sakė V.Landsbergis.

Jis džiaugėsi, kad šildo laužų ir šalia jų susirinkusių žmonių širdžių šiluma, tačiau apgailestavo, kad Lietuvoje vis dar vergaujama „vidiniams pavydams, pagiežoms, kerštavimams ir suktybėms“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V.Landsbergio kalba nebuvo transliuota per LRT televiziją, kuri parodė dalį prie Seimo vykusio renginio.

„Keista, kad buvo liepta netransliuoti laisvės laužo - prirengta įvairių koncertų kaip tik šiuo metu, ir vis tiek jūsų čia daug“, - pastebėjo V.Landsbergis.

Prie parlamento atėjęs Šaulių sąjungos narys, verslininkas 60-erių Aloyzas Koryzna pasakojo, kad prieš 25-erius metus gyveno Kaune, tačiau jau nuo 1991 metų sausio 8 dienos buvo atvykęs į Vilnių saugoti Televizijos bokšto. Jis sako, kad 1991 metų sausio 13-osios naktį patyrė siaubą ir nerimą, tačiau jau ryte suprato, kad Lietuvos valstybei „viskas pasibaigė laimingai“.

REKLAMA

„Juk iš tikrųjų – parlamentas liko, Vyriausybė liko, suvedėme galus, pasirodo, viskas tvarkoje. Dar sausio 13-osios rytą supratome, kad laimėjome“, - BNS sakė A.Koryzna.

Kita pusė

Vis tik dieną nuskambėję Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės žodžiai, jog „kiekvienas iš Jūsų turite savąją Sausio 13-osios istoriją. Subjektyvią, svarbią, gyvą... Istoriją, iki šiol deginančią atmintį ir jaudinančią širdį“, turi ir kitokią prasmę.

Nemažai tų, kurie palikę šeimas ir namus prieš 25-erius metus stovėjo prie Seimo ar televizijos bokšto, sako dabar to nesigailintys, tačiau vis tik jaučiantys nusivylimą. Tokia ir Vytauto istorija.

REKLAMA

"Tą naktį išėjau prie bokšto - su šeima gyvenome visai netoliese Lazdynuose, Architektų gatvėje. Namuose liko jauna žmona ir vos ketverių dukra. Manęs klausė, kodėl einu. Ir atsakymą aš turėjau - nenoriu, kad mano vaikas mane laikytų bailiu. Buožės tą naktį paragauti teko, bet grįžau namo ir pasakiau, kad apgynėme... Vis tik dabar jau neičiau prie bokšto, neinu ir prie laužų - žinojau, ką gyniau tada, bet mažai ką iš to atažįstu kasdienybėje dabar", - prisiminimais ir mintimis dalijasi vyras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Renginiai, skirti Sausio 13-ajai paminėti tęsis ir rytojaus dieną.

8 val. Seimo rūmuose vyks pilietinė akcija „Atmintis gyva, nes liudija“.

9 val. šalia Nepriklausomybės aikštės vyks gėlių padėjimas prie Kovo 11-ajai skirto paminklo „Žinia“.

10 val. Kovo 11–osios Akto salėje vyks iškilmingas Laisvės gynėjų dienos minėjimas, skirtas Lietuvos Laisvės gynimo 25-mečiui.

12 val. Nepriklausomybės aikštėje vyks Valstybės vėliavos pakėlimo ceremonija.

12.30 val. I rūmų Prezidento salėje vyks Peticijų komisijos posėdis.

15 val. Konstitucijos salėje vyks Seimo vadovybės ir Vyriausybės narių susitikimas su žuvusiųjų artimaisiais ir nukentėjusiaisiais nuo sovietų agresijos 1991 metais.

REKLAMA

Sausio 13-oji Lietuvoje minima kaip Laisvės gynėjų diena, pagerbiant žuvusiuosius 1991 metų sausio 13 dieną per sovietų kariuomenės veiksmus Vilniuje.

Sovietai tuomet karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo SSRS.

1991-ųjų sausio 13-osios naktį prie Televizijos bokšto, Lietuvos radijo ir televizijos komiteto pastato žuvo Loreta Asanavičiūtė, Virginijus Druskis, Darius Gerbutavičius, Rolandas Jankauskas, Rimantas Juknevičius, Alvydas Kanapinskas Algimantas Petras Kavoliukas, Vidas Maciulevičius, Titas Masiulis, Alvydas Matulka, Apolinaras Juozas Povilaitis, Ignas Šimulionis, Vytautas Vaitkus, vėliau (vasario ir balandžio mėnesiais) nuo sužeidimų mirė Vytautas Koncevičius ir Stasys Mačiulskas. Buvo sužeista daugiau kaip tūkstantis beginklių žmonių.

Nors sovietų kariams pavyko užimti Televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, jie neišdrįso pulti tūkstančių žmonių saugomo tuometinės Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pastato.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų