REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
UNIMOG (nuotr. Wikipedia)

Kariuomenė atnaujina sunkvežimių parką - perka 340 vokiškų penkių tonų taktinės paskirties sunkvežimių, BNS antradienį pranešė Krašto apsaugos ministerija.

10

Kariuomenė atnaujina sunkvežimių parką - perka 340 vokiškų penkių tonų taktinės paskirties sunkvežimių, BNS antradienį pranešė Krašto apsaugos ministerija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sunkvežimių „UNIMOG“ įsigijimui iš Vokietijos gamintojo „Daimler AG“ planuojama išleisti apie 60 mln. eurų. Šie sunkvežimiai pakeis senąsias Lietuvoje naudojamas „UNIMOG“ mašinas, kurias irgi gamino „Daimler AG“.

REKLAMA

Sutartis dėl įsigijimo pasirašyta pernai. Pagal pasirašytą dokumentą planuojama, jog sunkvežimių gamintojas dar iki šių metų rugsėjo Lietuvos kariuomenei pristatys 21 sunkvežimį. Likę 319 sunkvežimių gali būti užsakomi ir pristatomi į Lietuvą 2016-2021 metais.

Įsigijimas vykdomas per per NATO Paramos ir pirkimų agentūrą ir tai, anot ministerijos, leido sutaupyti maždaug 18 mln. eurų šiam pirkiniui suplanuotų lėšų.

REKLAMA
REKLAMA

Naujieji sunkvežimiai bus skirti Lietuvos kariuomenės sausumos pajėgoms ir papildys tos pačios techninės bazės ir kariams puikiai pažįstamas transporto priemones.

Anot Krašto apsaugos ministerijos, įkūrus Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgose antrąją pėstininkų brigadą ir karinius vienetus užpildant personalu, transporto ir sunkvežimių poreikis stipriai išaugo.

„Šiuo metu Lietuvos kariuomenės naudojamų sunkvežimių kiekio nepakanka, dalis jų susidėvėję ir jau neremontuotini. Gavus naujus bus papildytas Lietuvos kariuomenės technikos parkas ir sustiprinti pajėgumai“, - rašoma ministerijos atsakyme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuva pastaruoju perka ir daugiau vokiškos technikos - pernai buvo pasirašyta sutartis dėl keliolikos savaeigių haubicų įsigijimo. Taip pat šiuo metu vyksta derybos su konsorciumu „Artec“ dėl 88 pėstininkų kovos mašinų „Boxer“ pirkimo.

Taip pat, siekiant papildyti Lietuvos kariuomenės autoparką, Lietuvos kariuomenė dvišaliu pagrindu iš Nyderlandų kariuomenės įsigis kelis šimtus naudotų karinių transporto priemonių. Praėjusių metų pabaigoje dvi dešimtys transporto priemonių iš Nyderlandų jau pasiekė Lietuvą. Likusią techniką numatoma gauti per kelerius metus.

REKLAMA

Šiuo metu Lietuvos kariuomenėje yra naudojami skirtingų gamintojų sunkvežimiai - „SISU“, „Mercedes - Benz“, „MAN“, „UNIMOG“ ir kiti. Tačiau tikslus sunkvežimių Lietuvos kariuomenėje skaičius neatskleidžiamas.

Sunkvežimiai – viena dažniausiai kariuomenėje naudojamų transporto priemonių. Šios transporto priemonės yra naudojamos karių užduotims vykdyti, logistiniam aprūpinimui užtikrinti, kariams transportuoti.

Įsigyti daugiau įvairios ginkluotės Lietuvos kariuomenei leidžia pastaraisiais metais dėl įtemptos geopolitinės situacijos augantis gynybos biudžetas. 2016 metų gynybos biudžetas siekia 574 mln. eurų, tai sudaro 1,48 proc. bendrojo vidaus produkto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų