REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viena pagrindinių priežasčių, lėmusių emigracijos didėjimą, buvo pernai atnaujintas šaukimas į Lietuvos kariuomenę, teigia premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius.

Viena pagrindinių priežasčių, lėmusių emigracijos didėjimą, buvo pernai atnaujintas šaukimas į Lietuvos kariuomenę, teigia premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Reikia pasakyti atvirai ir nebijoti to pasakyti, kad emigruojančiųjų skaičius labai išaugo, ypač balandžio mėnesį ir kitais mėnesiais, kada prasidėjo šaukimas į Lietuvos kariuomenę. Aš manau, kad tai buvo didžiausias poveikis jaunimui, vis dėlto kai kurie, matyt, taip nusprendė ir pagalvojo, kad tam tikru laikotarpiu galėtų padirbėti užsienyje“, – interviu Lietuvos radijui antradienį sakė ministras pirmininkas.

REKLAMA

Devynių mėnesių trukmės nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą Seimas atnaujino pernai kovą. Tai padaryta atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir valstybės saugumui kylančias grėsmes.

Išvykstančiųjų gyventi ir dirbti į kitas šalis skaičiaus didėjimą, A.Butkevičius taip pat aiškino informacijos apie įsidarbinimo galimybes jaunimui Lietuvoje stoka.

Be to, anot premjero, Lietuvoje atlyginimai įvairiuose sektoriuose dar gerokai mažesni nei kai kuriose labiau išsivysčiusiose Europos šalyse.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikiu, kad geriausia paskata grįžti ar neišvykti yra besikuriančios darbo vietos ir didėjantys atlyginimai. Mūsų įmonės pernai sukaupė didžiulius pelnus, atrodo, 3,3 mlrd. eurų. (...) Tai tam tikri finansiniai rezervai yra, kaip galima būtų padidinti darbuotojų atlyginimus“, – svarstė A.Butkevičius.

Statistikos departamentas pirmadienį pranešė, kad pernai išvykimą iš Lietuvos deklaravo ketvirtadaliu daugiau žmonių nei 2014-aisiais.

2015 metais savo išvykimą iš Lietuvos deklaravo 46,5 tūkst. žmonių. Į Lietuvą imigravo 23,6 tūkst. žmonių, daugiau kaip 80 proc. iš jų buvo į Lietuvą grįžę Lietuvos piliečiai. Palyginti su 2014 metais, emigrantų skaičius padidėjo 9,9 tūkstančio. Tuo metu imigrantų skaičius, palyginti su 2014 metais, pernai sumažėjo 0,7 tūkst. (2,9 proc.) – į Lietuvą grįžo šiek tiek daugiau Lietuvos piliečių (1,5 proc.), o užsieniečių atvyko mažiau (20,8 proc.).

Šių metų pradžioje Lietuvoje gyveno 2,89 mln. nuolatinių gyventojų, arba 32,7 tūkst. mažiau nei prieš metus.

Pernai taip pat fiksuota neigiama natūrali gyventojų kaita – mirė 9,8 tūkst. žmonių daugiau negu gimė kūdikių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų