REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo narių darbo grupė siūlo plėsti turtą deklaruoti turinčių asmenų sąrašą - į jį įtraukti advokatus, bankroto administratorius, biudžetinėse medicinos įstaigose dirbančius gydytojus, taip pat tokią prievolę nustatyti ne tik valstybės ar savivaldybės įmonių ir įstaigų vadovams, bet ir pavaduotojams.

Seimo narių darbo grupė siūlo plėsti turtą deklaruoti turinčių asmenų sąrašą - į jį įtraukti advokatus, bankroto administratorius, biudžetinėse medicinos įstaigose dirbančius gydytojus, taip pat tokią prievolę nustatyti ne tik valstybės ar savivaldybės įmonių ir įstaigų vadovams, bet ir pavaduotojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo valdybos pavedimu pataisas rengusi Seimo narių grupė sako dabartinėje turto ir pajamų deklaravimo sistemoje matanti spragų, kurios neleidžia visiškai užtikrinti skaidrumo, visuomenės pasitikėjimo viešuoju sektoriumi bei valstybe.

REKLAMA

Pagal jų registruotas Gyventojų turto deklaravimo įstatymo pataisas, šalia privalomai turtą deklaruoti turinčių antstolių ir notarų atsirastų advokatai bei bankroto administratoriai, kuriems šiuo metu tokia prievolė nenustatyta.

Šį siūlyma Seimo nariai argumentuoja įrašu Nacionalinės kovos su korupcija 2015–2025 metų programoje, kuriame teigiama, jog kiekvienais metais yra fiksuojama korupcijos atvejų teismų, prokuratūros ir advokatų veikloje.

REKLAMA
REKLAMA

„Advokatai, priešingai nei prokurorai ar teisėjai, neprivalo deklaruoti turimo turto ir pajamų. Esant tokiam reguliavimui nėra galimybės gauti išsamių duomenų apie advokatų turimą turtą ir pajamas, realiai vertinti jų įsigijimo pagrįstumą, todėl neteisėtai praturtėję advokatai turi galimybių nuslėpti neteisėtais būdais įgytą turtą“, - rašoma pataisos aiškinamajame rašte.

Taip pat į privalomai turtą turinčių deklaruoti gyventojų sąrašą siūloma įtraukti gydytojus, odontologus ir farmacijos specialistus, dirbančius biudžetinėse ir viešosiose įstaigose, jei jų savininkė (arba turi daugiau kaip pusę akcijų) yra valstybė ar savivaldybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat pataisomis būtų nustatyta, kad turtą turėtų deklaruoti ne tik valstybės ar savivaldybės įmonių, bendrovių, asociacijų vadovai ir jų šeimos nariai, bet ir pavaduotojai su šeimos nariais, taip pat sąrašą papildytų valstybinių profesinio mokymo įstaigų, bendrojo lavinimo mokyklų, ikimokyklinio ar priešmokyklinio ugdymo įstaigų vadovai ir jų šeimos nariai.

Taip pat darbo grupė siūlo tikslinti privalomai deklaruojamojo turto sąrašą bei deklaravimo tvarką, nes dabartinis reguliavimas, anot jų, „sukuria galimybes asmenims pateikti duomenis, kurie neatspindi tikrosios gyventojo finansinės padėties“. Siūloma nustatyti, kad deklaruojamas metais įsigytas nekilnojamas turtas deklaruojamas pagal įsigijimo dokumentuose nurodytą kainą, vėlesniais metais - pagal nekilnojamojo turto mokestinę vertę, skelbiamą Nekilnojamojo turto registre.

REKLAMA

„Siūlomas teisinis reguliavimas eliminuos gyventojų galimybę nuslėpti tikrąją finansinę padėtį, padės susisteminti valstybėje kaupiamus duomenis apie asmenų turimo turto kainas. Nebeliks dviprasmiškų, klaidinančių, realybės neatitinkančių deklaracijų“, - tvirtina pataisas registravę parlamentarai.

Naująją tvarką darbo grupė siūlo įteisinti nuo 2017 metų sausio pirmosios. Iniciatoriai pažymi, kad išplėtus privalomai turtą deklaruojančių asmenų sąrašą, preliminariais Valstybinės mokesčių inspekcijos vertinimais, įstatymo įgyvendinimas pirmaisiais metais papildomai pareikalaus iki 1,5 mln. eurų, vėlesniais metais – iki 1,25 mln. eurų.

REKLAMA

Seimo valdybos sudarytoje darbo grupėje dirbo socialdemokratai Giedrė Purvaneckienė, Vytautas Saulis ir Antanas Nesteckis, „tvarkietė“ Jolita Vaickienė, „darbiečiai“ Zita Žvikienė ir Valentinas Bukauskas, Seimo narių mišrios grupės atstovas Naglis Puteikis.

Šiuo metu įstatymas numato prievolę turtą deklaruoti valstybės politikams, kandidatams į politikus, valstybės tarnautojams, teisėjams, prokurorams, karininkams, taip pat politinei kampanijai aukojantiems gyventojams, ir visų minėtų grupių šeimos nariams, taip pat dar daugeliui gyventojų, kurių darbas susijęs su viešuoju sektoriumi. Turto deklaravimas privalomas ir piniginę socialinę paramą norintiems gauti gyventojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų