REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai sezono pradžioje, lapkričio 7 dieną, Šakių „Vytis“ Kaune susitiko su vietos „Žalgirio-2“ krepšininkais, trečiajame kėlinyje šakiečių gynybos budrumą tikrino 18-metis 196 cm ūgio gynėjas.

Kai sezono pradžioje, lapkričio 7 dieną, Šakių „Vytis“ Kaune susitiko su vietos „Žalgirio-2“ krepšininkais, trečiajame kėlinyje šakiečių gynybos budrumą tikrino 18-metis 196 cm ūgio gynėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas perspektyviausių „Žalgirio-2“ žaidėjų Martynas Varnas per tris trečiojo kėlinio minutes įmetė 8 taškus ir leido šeimininkams įgyti 9 taškų persvarą (64:55).

REKLAMA

Tas rungtynes „Vytis“ pralaimėjo 80:92, o M.Varnas per beveik 34 aikštelėje praleistas minutes įmetė 16 taškų (4/4 dvitaškiai, 1/5 tritaškiai, 5/7 baudos), atkovojo 3 ir perėmė 1 kamuolį, atliko 2 rezultatyvius perdavimus ir surinko 15 naudingumo balų.

Tose rungtynėse jis buvo antras pagal rezultatyvumą nugalėtojų gretose. Antras pagal taškus jis yra ir šį sezoną „Žalgirio-2“ komandoje.

Prie stipriausios šalies krepšinio komandos dublerių M.Varnas prisijungė 2013 m., po sėkmingo pasirodymo Europos jaunučių (iki 16 metų) čempionate.

REKLAMA
REKLAMA

Tose Senojo žemyno pirmenybėse gynėjas sublizgėjo. Jis buvo penktas čempionate pagal pelnomus taškus (16,9) ir antras pagal rezultatyvius perdavimus (4,7).

M.Varnas demonstravo, kad yra vienas įdomiausių Lietuvos krepšinio talentų.

2013–2014 m. sezone Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL) debiutavęs krepšininkas „Žalgirio-2“ komandoje tenkinosi 16 minučių vidurkiu, kurį versdavo 9,7 taško, 2,9 atkovoto kamuolio ir 2,1 rezultatyvaus perdavimo.

Su kiekvienu sezonu M.Varno svarba Kauno komandoje augo. Šį sezoną jis aikštelėje praleidžia daugiausiai laiko iš visų jaunųjų žalgiriečių – po kiek daugiau nei 30 minučių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lyginant su praėjusiu sezonu, išaugo ne tik M.Varno minučių skaičius aikštelėje (30 prieš 26), tačiau ir rezultatyvumas (13,8 prieš 11,3) ir naudingumas (11,7 prieš 11,2).

Tačiau didžiausias pokytis gynėjo žaidime – tritaškiai metimai. Jei debiutiniame sezone NKL M.Varnas per rungtynes išmesdavo tik 1,4 tritaškio, antrajame sezone jis iš toli atakuodavo jau 3,7 karto. Šį sezoną gynėjas kiekviename susitikime meta 5,5 tritaškio ir tai daro 37 proc. tikslumu.

Tiesa ta, kad šį sezoną M.Varnas iš toli atakuoja tiek pat kartų, kiek ir iš artimesnių distancijų – vidutinio nuotolio ar iš po krepšio (meta 5,5 dvitaškio per susitikimą). Krepšininkas pamažu tampa snaiperiu, kuris pavojingiausias – ties tritaškio linija.

REKLAMA

Praėjusią vasarą M.Varno žaidimą Europos jaunių (iki 18 metų) čempionate stebėjo Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) naujokų biržas analizuojančio „Draft Express“ portalo vadovas Jonathanas Givony.

Specialistas tarp didžiausių M.Varno privalumų išskyrė tolimus metimus iš padėčių, kai žaidėjas priima perdavimą iš komandos draugo ir atakuoja iš statiškos padėties.

„Jis puikiai geba priimti kamuolį ir atakuoti iš toli. Tokiose situacijose jis pataiko 41 proc. tritaškių“ , – savo analizėje rašė J.Givony.

REKLAMA

Lietuvos jaunių rinktinėje M.Varnas turėjo kitokį vaidmenį nei „Žalgirio“ dubleriuose. Gynėjas dažniausiai kurdavo situacijas tiek sau, tiek komandos draugams nuolat valdydamas kamuolį.

„Žalgiris-2“ ekipoje M.Varnas kamuolį įžaidžia labai retai. Dažniausiai jis lūkuriuoja ties perimetro linija, stengiasi atsidurti tinkamoje vietoje ir tinkamu laiku, kad priėmęs kamuolį, galėtų nedengiamas atakuoti krepšį.

Krepšį atakuoti vienas perspektyviausių „Žalgirio“ dublerių žaidėjų sėkmingai gali tik iš statiškų padėčių. J.Givony nuomone, M.Varnui trūksta gebėjimų pačiam susikurti progą metimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jis turi rimtų problemų, kai reikia atakuoti po driblingo. Tuo pačiu gynėjas labai vargo, kai mėgindavo pasinaudoti progomis atakuoti iš po krepšio arba vidutinio nuotolio. Aštuoniolikmečių čempionate Martynas realizavo tik 35 proc. dvitaškių. Jam trūksta tvirtesnio sudėjimo, ūgio ir sprogstamos jėgos“, – M.Varno minusus vardino gerbiamas Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) krepšinio talentų skautas.

Nors šiame NKL sezone M.Varnas aikštelėje praleidžia daugiau laiko nei praėjusiame, jo rezultatyvių perdavimų vidurkis sumažėjo (2,5 prieš 2,8). Gynėjas vis rečiau imasi kūrėjo vaidmens.

REKLAMA

Iš žaidėjo, kuris Europos jaunių čempionate Lietuvos rinktinėje dažnai išsiskirdavo gebėjimais kurti progas komandos draugams bei žaisti „du prieš du“, M.Varnas pamažu virsta snaiperiu, kurio užduotis – pasinaudoti jam sukurtomis progomis atakuoti krepšį iš tolimesnių distancijų.

Gebėjimas sėkmingai realizuoti progas atakuoti iš toli yra vertingas, tačiau M.Varnas jaunių rinktinėje išsiskirdavo dėl savo universalumo: sugebėjimų žaisti „vienas prieš vieną“, „du prieš du“, aikštelės matymo, krepšinio intelekto.

REKLAMA

Todėl dabartinė M.Varno tobulėjimo progresija turėtų kelti klausimus: ar „Žalgiris-2“ daro viską, kad išnaudotų geriausias šio žaidėjo savybes, o gal pats jaunas krepšininkas ėmė labiau orientuotis į pakankamai vienpusišką metiko vaidmenį?

Tobulinti M.Varnas turi labai daug: gynyba, fizinės savybės, metimo greitis, užbaigimas iš baudos aikštelės – žaidimo aspektai, kurie privalo būti solidesni šio jauno krepšininko įgūdžių arsenale.

Belieka tikėtis, kad M.Varnas išnaudos didžiulį savo potencialą koncentruodamasis į universalaus atakuojančio gynėjo amplua.

Kad ir kaip ten būtų, šį vakarą šakiečiai turės skirti didžiulį dėmesį vienam perspektyviausių šalies aštuoniolikmečių, kad galėtų siekti revanšo prieš „Žalgirio“ dublerius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų