REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naftos kainoms mažėjant bei krentant akcijų pardavimams biržoje, aukso rinkai ateina geri laikai ir šio kaina pradeda kilti. Tv3.lt domisi, ar šis augimas bus ilgalaikis, ar tai gali reikšti artėjančią krizę?

Naftos kainoms mažėjant bei krentant akcijų pardavimams biržoje, aukso rinkai ateina geri laikai ir šio kaina pradeda kilti. Tv3.lt domisi, ar šis augimas bus ilgalaikis, ar tai gali reikšti artėjančią krizę?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Synergy Finance“ Investicijų valdymo skyriaus vadovas Artūras Milevskis teigia, kad auksas yra neprognozuojamas instrumentas.

REKLAMA

„Kai prasideda kažkokia panika, auksas sulaukia pirkėjų. Naftos kainos krito, Kinijos akcijos dvi dienas be sustojimo krito po 7 proc., tad tai sukėlė tam tikrą paniką. Žiūrint į šių metų pradžią, auksas praktiškai vienintelė turto klasė, kuri pademonstravo kažkokį brangimą“, – komentuoja A. Milevskis.

Aukso kainos augimas – baimės sukeltas efektas

„Nacionalinio aukso banko“ atstovo Žilvino Martinkėno teigimu, sunku pasakyti ar ir toliau kainos augs, bet atsigavimas šioje rinkoje pastebimas.

REKLAMA
REKLAMA

„Per paskutinį mėnesį aukso kaina pakilo 3,2 proc., tai manom, kad ir toliau ta kaina didės. Pastebim, kad dažniausiai ir vyksta tas judėjimas tarp akcijų ir aukso. Jei žmonės išima pinigus iš akcijų, tuomet iš karto investuoja į auksą“, – sako Ž. Martinkėnas.

Pasak A. Milevskio, šį aukso brangimo momentą jis vertintų kaip trumpalaikio rizikos padidėjimo tendenciją, tačiau ilgalaikiu laikotarpiu, aukso populiarumas vis dar yra smukęs.

 „Esame įsivertinę, kad kokiais 5 proc., aukso kaina turėtų dar būti aukštesnė nei dabar. Žvelgiant į tuos fundamentalius rodiklius, dažniausiai aukso kainą į viršų stumia infliacija ir smunkantis doleris. Šiuo metu dolerio vertė brangsta, o Europa kovoja su defliacija, tad didelio finansinio kracho nesimato“, – teigia A. Milevskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 Anot pašnekovo, akcijų kainoms svyravimai – įprasta. Tad šis aukso šoktelėjimas yra tiesiog baimės išraiška dėl didesnio svyravimo akcijų biržose. Bijodami tolimesnio akcijų smukimo, investuotojai ieško alternatyvų, o auksas – praktiškai vienintelė tokia alternatyva. Lietuvos investuotojai mažiau aktyvesni nei pasaulyje esantys, tad šie svyravimai Lietuvos rinkai didelių pokyčių nepadarė.

 „Jei matoma, kad naftos kaina krenta, tai turi įtakos ir pensijų ar akcijų fondui, į kurį žmogus gali būti investavęs. Tuomet, jei matoma, kad turtas mažėja, ieškoma saugumo. O saugiai atrodo tie dalykai, kurie nepinga arba, dar geriau, brangsta. Taip ir auksas pritraukia pirkėjų“, – pasakoja A. Milevskis.

REKLAMA

Ar kylanti aukso kaina byloja apie naujos krizės pradžią?

Išgyvenęs vienus geriausių laikų 2008 – ųjų krizės metu, aukso kaina vėliau ėmė kristi. Vienas rimčiausių pasaulio investuotojų, milijardierius George‘as Sorosas Šri Lankoje skaitydamas pranešimą pasakė, kad ši situacija primena prieškrizinį 2008 metų laikotarpį. A. Milevskio teigimu, verta suklusti dėl šios pranašystės, tačiau jis kaip ir dauguma kitų pasaulio turtingiausių žmonių yra ir klydęs.

„Iš tikro būna įvairiai. Prieš vieną krizę aukso kaina kilo, prieš kitą nekilo. Negalima šitos situacijos taip supaprastinti ir iš karto prognozuoti krizę“, – sako A. Milevskis.

REKLAMA

Ž. Martinkėnas teigia, kad jam teko girdėti, jog 2016 metais bus krizė, tačiau nesietų ryšio su aukso kainomis. Jei anksčiau didžiausią įtaką turėdavo JAV akcijų rinka, tai šiuo metu Kinija turi tokią pačią įtaką. Tad derėtų stebėti Kinijos skolos burbulą, nes jam sprogus situacija visame pasaulyje gali grįžti į 2008 metus.

„Kinijos ekonomikoje skolos augimas per paskutinius 4 metus buvo ne procentais, o kartais. Šiuo metu bendra visos valstybės, įmonių, žmonių skola siekia apie 28 trilijonus dolerių. Tai jei žmonės, namų ūkiai nesugebės grąžinti ir pradės bankrutuoti, tuomet tas burbulas sprogs. O tai yra žymiau blogiau nei akcijų svyravimai. Ši situacija yra ištempta laike ir neaišku, kada tas sprogimas įvyks. Didžioji dalis ekonomistų ir politikų tai mato ir supranta, ir bando daryti reformas, bet kai yra blogai, tiesiog gali nesuspėti jų įvykdyti“, – svarsto A. Milevskis.

Šiuo metu aukso kaina biržoje – virš 1100 dolerių už Trojos unciją. Biržos akcijos duomenimis, 2016 metais, dolerio atžvilgiu, jau žymimas 4,5 proc. kainos augimas. 2008 metais šis augimas siekė 5,6 proc., o pačios krizės metu, 2009 metais, kaina kilo iki 23,4 proc.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų