REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Suomijos policija ketvirtadienį pranešė užfiksavusi neįprastai daug lytinio užpuolimo atvejų Helsinkyje per Naujųjų metų sutiktuves, o pareigūnai esą gavo informacijos apie prieglobsčio prašytojų grupių planus priekabiauti prie moterų.

Suomijos policija ketvirtadienį pranešė užfiksavusi neįprastai daug lytinio užpuolimo atvejų Helsinkyje per Naujųjų metų sutiktuves, o pareigūnai esą gavo informacijos apie prieglobsčio prašytojų grupių planus priekabiauti prie moterų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Helsinkio policijos viršininko pavaduotojas Ilkka Koskimaki naujienų agentūrai AFP sakė: „Tokio pobūdžio priekabiavimo nebuvo per ankstesnius Naujųjų metų sutikimo šventes arba kokiomis kitomis progomis... Tai visiškai naujas reiškinys Helsinkyje.“

REKLAMA

Apsaugos bendrovių darbuotojai, nusamdyti patruliuoti mieste Naujųjų metų išvakarėse, pasakojo policijai apie „gausius lytinio priekabiavimo atvejus“ miesto centrinėje aikštėje, kur buvo susirinkę švęsti apie 20 tūkst. žmonių.

Trys tokie incidentai esą įvyko sutinkant Naujuosius metus prie Helsinkio centrinės traukinių stoties, kur buvo susirinkę apie tūkstantis žmonių, daugiausiai irakiečių prieglobsčio prašytojų.

„Policija ... gavo informacijos apie tris lytinio persekiojimo atvejus, o dėl dviejų iš jų buvo pateikti skundai“, – sakoma Helsinkio policijos pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

„Įtariamieji yra prieglobsčio ieškotojai. Trys buvo sučiupti ir areštuoti“, – I.Koskimaki sakė AFP.

Policija nurodė, kad Naujųjų išvakarėse buvo paskelbta „ypatingo lygio“ parengtis, kai pareigūnai gavo informacijos apie tikėtinas problemas.

„Prieš Naujuosius metus policija gavo informacijos, kad prieglobsčio ieškotojai sostinės regione galbūt turi panašių planų, kokių esą turėjo vyrai, susirinkę Kelno geležinkelio stotyje (Vokietijoje)“, – sakoma policijos pranešime.

Vokietijos vakariniame Kelno mieste per Naujųjų metų sutiktuves buvo užfiksuota dešimtys lytinio priekabiavimo prie moterų incidentų, kurie atrodė esantys koordinuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kelno policija nurodė iki ketvirtadienio gavusi iki 120 skundų ir citavo incidentų liudininkus, kad grupės, kurias sudarė po 20–30 jaunų vyrų, „iš pažiūros arabiškos kilmės“, apsupdavo aukas ir jas puldinėdavo, o keliais atvejais aukos buvo apiplėštos.

I.Koskimaki sakė, kad policija neįžvelgia ryšio tarp incidentų Kelne ir Helsinkyje.

Prieš Naujųjų metų sutiktuves Suomijos policija taip pat suėmė šešis Irako piliečius viename prieglobsčio prašytojų centre Kirkonumio mieste, esančiame už maždaug 30 km į vakarus nuo Helsinkio. Tie asmenys buvo įtarti „viešai kurstę nusikalstamą elgesį“, bet jie buvo paleisti sausio 2 dieną.

REKLAMA

Pasak I.Koskimaki, tie areštai buvo susiję su informacija, kurią policija gavo artėjant Naujųjų metų šventei.

Lapkritį Suomijos pareigūnai nurodė, kad apie 10 prieglobsčio ieškotojų buvo įtarti išžaginimais. Šalies policijai per 2015 metus buvo pranešta apie iš viso daugiau negu tūkstantį išžaginimo atvejų.

Ciuriche sutinkant Naujuosius metus taip pat būta lytinio užpuolimo incidentų, sako policija

Ciuriche per Naujųjų metų sutiktuves kelios moterys esą buvo apiplėštos ir tapo lytinių užpuolimų taikiniais, ketvirtadienį pranešė Šveicarijos policija, sakydama, kad užpuolikų taktika buvo „kiek panaši“ į pastaruosius incidentus Vokietijoje.

REKLAMA

Šešios moterys pranešė buvusios apsuptos „kelių tamsiaodžių vyrų“, kurie jas apiplėšė ir grabaliojo, nurodė policija. Pareigūnai pridūrė, kad toks išpuolių skaičius Šveicarijoje yra neįprastai didelis.

Pranešime taip pat minimas sukrečianti lytinio persekiojimo incidentų banga per Naujųjų metų sutiktuves keliuose Vokietijos miestuose.

„Visa tai kiek panašu“, – sakė naujienų agentūrai AFP Ciuricho policijos atstovas Marco Cortesi, bet pabrėžė, kad numanomų užpuolimų mastą „sunku lyginti“.

Vien Vokietijos vakariniame Kelno mieste buvo pateikta 120 moterų skundų apie apiplėšimus ir lytinį priekabiavimą, įskaitant du mėginimus išžaginti, esą įvykusius per koordinuotas atakas besilinksminančių žmonių miniose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų