REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje įsivyravus šalčiams, kai kurių didmiesčių nakvynės namai perpildyti benamių, socialiniai darbuotojai primena politikams ir apie pažadus steigti blaivyklas. Rudenį į naujas patalpas persikėlę Panevėžio nakvynės namai šiuo metu nuolatiniam gyvenimui gali priimti iki 40 asmenų, nakčiai - iki 20. Tačiau nakvynės namų direktorė Aurelija Kudienė sako, kad įstaiga perpildyta: čia nuolat gyvena 43 gyventojai., o nakvynei priimami bent 25 asmenys.

Lietuvoje įsivyravus šalčiams, kai kurių didmiesčių nakvynės namai perpildyti benamių, socialiniai darbuotojai primena politikams ir apie pažadus steigti blaivyklas. Rudenį į naujas patalpas persikėlę Panevėžio nakvynės namai šiuo metu nuolatiniam gyvenimui gali priimti iki 40 asmenų, nakčiai - iki 20. Tačiau nakvynės namų direktorė Aurelija Kudienė sako, kad įstaiga perpildyta: čia nuolat gyvena 43 gyventojai., o nakvynei priimami bent 25 asmenys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes tiesiame čiužinius ir tiesiog guldome juos koridoriuose, foje - ten, kur yra vietos, nes tai bet kokiu atveju yra geresnė išeitis, nei palikti juos gatvėje“, - BNS tvirtino A.Kudienė. Nakvynės namai šalčių metu neatsisako priimti ir neblaivių asmenų, jei šie nėra agresyvūs ir nekelia problemų kitiems gyventojams, nors vidaus taisyklės to ir neleidžia. Vis dėlto direktorė pripažino, kad blaivykla miestui yra būtina.

REKLAMA

„Būtinai, vienareikšmiškai - ne pirmi metai tai sakiau, nes problema didėja. Nekalbu apie šį metą, kai yra šalčiai, kai jie patys mažiau rizikuoja, tiek nesišlaisto po miestą, kažkur glaudžiasi. Šiltuoju metu yra situacija siaubinga: mieste nėra kur dėti tų neblaivių asmenų, kurie yra agresyvūs, kurie turi psichikos sutrikimų. Jie yra neprognozuojami, kelia didelį pavojų kitiems paslaugų gavėjams, kurie gyvena normalų gyvenimą, bando atsistoti ant kojų, moka už paslaugas. Jie turi bijoti, kad jiems kažkas neatsitiktų“, - pasakojo nakvynės namų vadovė.

REKLAMA
REKLAMA

Nors Panevėžio savivaldybė blaivyklos klausimą svarstė net keletą kartų, pasak Ryšių su visuomene skyriaus vedėjos Irmos Gritėnienės, jokių sprendimų priimta nėra. „Juos tvarko arba policija, o jei jiems yra blogai su sveikata, juos veža į ligoninę“, - kur dedasi į namus nepriimti neblaivūs asocialūs asmenys, BNS paaiškino I.Gritėnienė.

Laisvų vietų – tik keletas

Klaipėdos savivaldybės išlaikomuose nakvynės namuose yra 122 mokamos vietos nuolatiniam gyvenimui, taip pat yra ir 52 vietos vienos nakties nakvynei. Anot savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjos Audronės Liesytės, sausio pradžioje įsivyravus šalčiams, neužpildytos liko tik kelios vietos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klaipėda taip pat jau kelis metus nesėkmingai bando rasti verslininkus, kurie sutiktų blaivinti benamius ir kitus asmenis bent šaltuoju metų laiku - paskutinis skelbtas konkursas nesėkme baigėsi prieš pat Kalėdas.

„Turime biudžetinę įstaigą, kur teikiamas ir vienos nakties apnakvindinimas. Tačiau neturime to, ką planavome pirkti - paslaugą girtiems asmenims. Tą pirkimą darėme dar du kartus (...), bus dar vienas, būtent neblaiviems asmenims. Tiekėjas neatsirado“, - BNS sakė A.Liesytė.

Vilnius yra vienintelis didmiestis šalyje, kuriame savivaldybė teikia ir išblaivinimo paslaugas - nakvynės namų filiale „Sala“ Kosciuškos gatvėje per parą primami 20-25 apsvaigę asmenis, tačiau šventinę sausio 1-osios parą apsilankė net 46, tiesa, dalis jų neliko nakvoti.

REKLAMA

Skiriamos lėšos pasiteisina

Pasak Socialinių reikalų ir sveikatos departamento direktoriaus pavaduotojos Rasos Laiconienės, blaivyklos išlaikymui per metus savivaldybė skiria per 100 tūkst. eurų, bet ji pasiteisina. Tuo metu sostinės A.Kojelavičiaus gatvėje esančiuose savivaldybės nakvynės namų filiale, kur leidžiama pasilikti nakčiai net ir nepateikus dokumentų, gali glaustis apie 60 benamių - sausio pirmosiomis dienomis čia dar buvo 5 laisvos vietos, tačiau trečiadienį čia nakvojo jau 63 žmonės.

„Ankstesnėmis žiemomis mes priimdavome ir 90-95 žmones, turime čiužinius, kuriuos klojame“, - BNS sakė R.Laiconienė. Pasitikrinę sveikatą ir atlikę kitus formalumus, kartą per savaitę benamiai gali atvykti ir į Vilkpėdės gatvėje esančius namus bei bandyti laimę registruojantis gyventi ilgesniam laikui - čia yra 170 tam skirtų lovų, bet žiemą, kaip ir dabar, kambariuose, anot R.Laiconienės, vietos nebūna.

REKLAMA

Šiaulių savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja sako, kad Šiauliai šiuo metu išsiverčia ir be blaivyklos - ateityje ketinama sutvarkyti pirmąjį nakvynės namų aukštą, kuriame būtų teikiamos išblaivinimo paslaugos. Tuo metu už nakvynės namų veiklą atsakinga Socialinių paslaugų centro socialinio darbo organizatorė Danutė Bogušienė tvirtino, kad rudenį atnaujinus dalį patalpų Nakvynės namuose vietų ilgesniam gyvenimui padaugėjo nuo 80 iki 120, tuo metu vienai nakčiai apsistoti gali iki 30-ies asmenų. Anot jos, nuolat namuose gyvena apie 80 benamių, nakčiai atvyksta dar apie 20-25, kartais - 30, neatsisakoma priimti ir girtų ar apsvaigusių miestiečių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Priimame - atveža ir policija, ir greitoji visiškai girtus, įneša su neštuvais (...), visko būna - jei ką, vėl kviečiame policiją, bet priimti priimame, kad nesušaltų“, - sakė ji. Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Sigitas Šliažas informavo, kad nakvynės namuose šiuo metu ilgesniam laikui yra apsistoję apie 80 asmenų - dar 10 vietų yra laisvų, tuo metu benamių namuose nakčiai gali likti 50 asmenų - trečiadienį buvo laisvos 4 vietos. Jis pažymėjo, jog keletas benamių šiomis dienomis atvežti ir iš ligoninių, kur prieš tai buvo gydomi dėl nušalimų, išsekimo.

REKLAMA

Diskusija dėl blaivyklos

Pasak S.Šliažo, dėl blaivyklos mieste paskutinį kartą su Kauno sveikatos priežiūros įstaigomis diskutuota dar vasarą - kai kuriose esą veikia vadinamieji „sanitariniai kambariai“, kur ne tik suteikiama pirmoji pagalba, bet asmenys yra ir išblaivinami. Jis tvirtina, kad svarstoma, kaip tai įteisinti oficialiai, tačiau prie „sovietmečio blaivyklų“ grįžti neketinama.

„Blaivyklų klausimas aktualus, bet jis niekaip nereglamentuotas įstatymine baze, respublikos mastu. Planuojame artimiausią savaitę pasitarimą su priklausomybės centru, su ligoninių vadovais, kuo savivaldybė gali prisidėti. Bet manome, kad tai - ne tik savivaldybės, bet ir visos valstybės reikalas - ligoninių steigėja yra ministerija, tad norėtųsi gražaus bendradarbiavimo. Manau, rasime sprendimo būdą - gal ligoninės galėtų teikti išblaivinimo paslaugą, o savivaldybė prisidėtų prevenciškai, steigdama reabilitacijos centrus, apmokėdama psichologų ar kitų specialistų paslaugas“, - kalbėjo jis.

REKLAMA

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, trečiadienio naktį kai kuriuose Lietuvos regionuose temperatūra nukrito iki 28 laipsnių šalčio - šaltesnė temperatūra išsilaikyti turėtų iki savaitgalio: penktadienio naktį prognozuojama iki 14, šeštadienio naktį - jau iki 6 laipsnių šalčio.

2014 metų Vyriausybės nutarimu, už socialines paslaugas, tarp jų - ir ilgalaikę nakvynę asmenys turi mokėti 20 proc. nuo savo gaunamų pajamų per mėnesį. Didžioji dalis nakvynės namuose gyvenančių asmenų oficialiai gauna tik socialinę 102 eurų dydžio pašalpą, tad moka 20,4 euro per mėnesį.

Policija pastarosiomis dienomis pranešė apie kelias šalčio aukas - antradienį mirtinai sušalęs vyras rastas Trakuose, trečiadienį - Klaipėdoje, įtariama, jog nuo šalčio antradienį mirė ir vyras Rokiškio rajone.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų