REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Sidnėjus ruošiasi pagrindiniam fejerverkų renginiui (nuotr. SCANPIX)

Pasaulis pradeda Naujųjų metų sutikimo renginius, bet džiaugsmingą nuotaiką temdo džihadistų atakų baimė – Briuselis buvo priverstas atšaukti linksmybes, o daugelyje kitų miestų stiprinamos saugumo priemonės.

15

Pasaulis pradeda Naujųjų metų sutikimo renginius, bet džiaugsmingą nuotaiką temdo džihadistų atakų baimė – Briuselis buvo priverstas atšaukti linksmybes, o daugelyje kitų miestų stiprinamos saugumo priemonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmasis tradiciškai Naujųjų sutikimo šventę didžiausiu kada nors surengtu fejerverkų šou vidurnaktį pradėjo didžiausias Australijos miestas Sidnėjus.

REKLAMA

Organizatoriai nurodė, kad pasižiūrėti fejerverkų virš Uosto tilto ir Operos rūmų turėjo susirinkti daugiau negu milijonas žmonių. Vėliau linksmybių banga slinks aplink Žemės rutulį, kai vidurnaktį išmuš Azijoje, Artimuosiuose Rytuose, Afrikoje, Europoje ir galiausiai – Amerikoje.

„Jis tampa geresnis kiekvienais metais“, – sakė Sidnėjaus lordas meras Cloveris Moore'as, kalbėdamas apie 7 mln. Australijos dolerių (4,7 mln. eurų) kainuosiančius fejerverkus, kurie truks tik 12 minučių.

REKLAMA
REKLAMA

2016 metų šou tema yra „Spalvų miestas“, o į orą bus paleista 7 tonos sprogmenų: 11 tūkst. sprogstančių raketų, 25 tūkst. kometų ir 100 tūkst. atskirų „pirotechnikos efektų“. Meteorologai prognozuoja Sidnėjui giedrą vasaros naktį.

Taip pat bus pagerbta Australijos aborigenų kultūrą – bus surengta „pasveikinimo atvykus į šalį“ ceremonija, kurią papildys vaizdai, projektuojami ant Uosto tilto atramų.

Honkongas, Pekinas, Singapūras ir kiti Azijos miestai galės varžytis su Sidnėjumi savo rengiamais fejerverkų šou, bet Brunėjuje 2016-ieji bus pasitinkami santūriai po to, kai toje šalyje buvo uždrausta švęsti Kalėdos, perėjus prie griežtesnio islamiško režimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Džakartoje tebegalioja aukšto lygio saugumo parengtis, kai policijos antiteroristinės pajėgos sužlugdė numanomą sąmokslą surengti mirtininkų ataką per Naujųjų metų sutikimą Indonezijos sostinėje.

Griežtos saugumo sankcijos Europoje

Europos širdyje buvo atšauktos kasmetinės gatvės linksmybės ir fejerverkai, nes Belgijos sostinė Briuselis, kuriame yra Europos Sąjungos ir NATO būstinės, tebesilaiko griežtų saugumo priemonių.

„Geriau nerizikuoti“, – Briuselio meras Yvanas Mayeuras pareiškė trečiadienį, kai policija suėmė du asmenis, įtariamus planavusius surengti išpuolių per šventinius renginius sostinėje.

REKLAMA

Prancūzijos sostinė, taip pat dar neatsigavusi po pražūtingų lapkričio 13-osios atakų, nusinešusių 130 žmonių gyvybių, irgi atšaukė fejerverkų šou.

Vis dėlto pareigūnai davė leidimą Eliziejaus Laukuose surengti didžiausią žmonių susibūrimą šalyje nuo išpuolių, nors bus imtasi papildomų saugumo priemonių.

„Paryžiaus ir Prancūzijos žmonėms reikia šio simbolinio perėjimo į Naujuosius metus, – pažymėjo sostinės merė Anne Hidalgo interviu savaitraščiui „Journal du Dimanche“. – Po to, ką išgyveno mūsų miestas, turime pasiųsti signalą pasauliui.“

REKLAMA

Turkijoje policija suėmė du įtariamus „Islamo valstybės“ narius, esą planavusius surengti atakas Ankaros centre, kai sostinės gatvėse Naujųjų metų išvakarėse bus susirinkę daugybė žmonių.

Tuo tarpu Maskvos policija pirmąkart uždarys Raudonąją aikštę, kur besibaigiančius metus tradiciškai susirenka palydėti tūkstančiai žmonių.

„Ne paslaptis, kad Maskva yra vienas iš pagrindinių taikinių teroristams“, – neseniai sakė miesto meras Sergejus Sobianinas.

Madride tūkstančiai žmonių rinksis Saulės Vartų aikštėje, tačiau policija stengsis užtikrinti, kad jų ten būtų ne daugiau negu 25 000.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Londonas taip pat mėgins kontroliuoti žmonių srautus, rinkdamas mokestį už įėjimą į centrinius kvartalus prie Temzės upės, kur bus galima stebėti naujametinius fejerverkus. Miestas pardavė jau daugiau negu 113 tūkst. bilietų, kainuojančių 10 svarų (13,6 euro).

Berlyniečiams suvaržymai bus mažesni – numatoma, kad apie milijonas žmonių susirinks prie Brandenburgo vartų į nemokamą milžinišką gatvės vakarėlį.

Šventė prie piramidžių

Tuo tarpu Kairas desperatiškai stengiasi pritraukti turistų, kad sustiprintų Egipto ekonomiką.

Vyriausybė surengs Naujųjų metų sutikimo šventę prie Gizos piramidžių sostinės pakraštyje, į kurią buvo pakviesti ambasadoriai, menininkai ir intelektualai.

REKLAMA

Padėtis Egipte išlieka nerami nuo 2011 metų sukilimo, o šalies įvaizdis dar labiau nukentėjo, kai spalio 31 dieną Sinajaus pusiasalyje nukrito Rusijos keleivinis lėktuvas ir žuvo visi 224 jame buvę žmonės.

Netoliese esančiame Gazos Ruože palestiniečių islamistų judėjimas „Hamas“ uždraudė viešus pasilinksminimus Naujųjų metų išvakarėse.

Policijos atstovas Aymanas al Batinji sakė AFP, kad tokios linksmybės „nesuderinamos su mūsų papročiais, tradicijomis, vertybėmis ir mūsų religijos mokymu“.

Tuo tarp Siera Leonės sostinė Fritaunas, priešingai, tikisi susigrąžinti geriausius Afrikoje paplūdimio vakarėlius rengiančio miesto aurą, tebetvyrant baimei dėl Ebolos karštinės epidemijos.

REKLAMA

1,2 mln. gyventojų miestas praktiškai ištuštėjo prieš metus, siaučiant didžiausiam visų laikų Ebolos viruso protrūkiui.

„Per šį Naujųjų metų vakarą ketinu šokti ir linksmintis, kol pradės giedoti gaidžiai“, – sakė 35 metų Franklynas Smithas.

Vis dėlto nuotaikos už palmėmis apaugusių paplūdimių nebuvo džiaugsmingos, žmonėms prisimenant beveik 4 tūkst. epidemijos aukų.

Filipinuose atsitiktinės kulkos ir sproginėjančios petardos užmušė vieną žmogų, o dar beveik 200 sužeidė, šalį apėmus kasmetiniam šventiniam chaosui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Na, o Niujorke, kur žadama imtis ypatingų saugumo priemonių Taimso aikštėje, dar apie milijonas žmonių susirinks laukdami, kad nusileis tviskantis rutulys, simbolizuojantis senųjų metų pabaigą ir naujų pradžią.

2016-ųjų sutiktuvių šventėje Manhatane numatyti atlikėjų Demi Lovato, Dayos ir Jessie J pasirodymai.

Filipinuose per Naujųjų metų sutikimo linksmybes žuvo vienas žmogus, dar šimtai sužeisti

Atsitiktinės kulkos ir sproginėjančios petardos užmušė mažiausiai vieną žmogų, o dar beveik 200 sužalojo, Filipinuose prasidėjus tradiciškai chaotiškoms Naujųjų metų sutikimo linksmybėms, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.

REKLAMA

Pareigūnai nurodė, kad nuo gruodžio 21 dienos, kai šioje katalikiškoje šalyje prasideda dviejų savaičių atostogų ir švenčių laikotarpis, bent 185 žmonėms prireikė medicinos pagalbos dėl sprogdinimų sukeltų sužalojimų arba šautinių žaizdų.

Besilinksminantys žmonės metų pabaigos šventiniu laikotarpiu tradiciškai sprogdina petardas – dažnai mirtinai pavojingus užtaisus grėsmingais pavadinimais, tokiais kaip „Viso gero, Filipinai“, taip pat šaudo į orą.

„Mūsų ligoninės pasiruošusios; personalas ir įranga pasiruošę tvarkytis su bet kokiu neįprastu nukentėjusiųjų antplūdžiu“, – naujienų agentūrai AFP sakė Sveikatos apsaugos departamento atstovas Lyndonas Lee Suy.

REKLAMA

Policija nurodė, kad penki civiliai, vienas karys ir policininkas buvo suimti dėl neteisėto šaudymo.

Kasmetinis sužeistųjų antplūdis 2014 m. buvo sumažėjęs: 351 žmogus nukentėjo nuo fejerverkų, o į tris pataikė paklydusios kulkos, bet šie skaičiai buvo mažiausi per pastaruosius penkerius metus.

Tačiau žmonių, kuriems teko amputuoti galūnes, padaugėjo nuo aštuonių iki 14. Tarp jų buvo vienas penkiametis, kuris neteko rankos.

2013 metais žuvo bent du žmonės, o dar 793 buvo sužeisti.

Daugelis civilių filipiniečių teisėtai laiko ginklus savo namuose, kad apsisaugotų nuo didelio nusikalstamumo šalies visuomenėje, o dauguma fejerverkų yra teisėtai pardavinėjami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų