REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prisiglaudusi po NATO sparnu Lietuva pastaruosius keletą jautėsi saugiai net ir nesirūpindama iš kur gauti daugiau pinigų kariuomenei, ar kaip ją modernizuoti. Tačiau Gruzijos ir Ukrainos pavyzdžiai Baltijos šalis pabudino iš letargo miego ir privertė ieškoti išeičių kaip stiprinti savo ginkluotąsias pajėgas. 

Prisiglaudusi po NATO sparnu Lietuva pastaruosius keletą jautėsi saugiai net ir nesirūpindama iš kur gauti daugiau pinigų kariuomenei, ar kaip ją modernizuoti. Tačiau Gruzijos ir Ukrainos pavyzdžiai Baltijos šalis pabudino iš letargo miego ir privertė ieškoti išeičių kaip stiprinti savo ginkluotąsias pajėgas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmieji susipratimo ženklai - šauktinių grąžinimas. Lietuva vėl turės nuolat rengiamą karinį rezervą, kuris karinės agresijos atveju galėtų stoti į kovą su okupantu. Tačiau to negana. Norint pasipriešinti Putino modernizuojamai Rusijos kariuomenei, reikia modernios karinės technikos. Tad tv3.lt domisi, kiek 2016 metais išleisime Lietuvos krašto apsaugai, kokią ginkluotę įsigysime ir ar jos užteks atremti Rusijos agresiją.

REKLAMA

Didžiausias kariuomenės biudžetas Lietuvos istorijoje

2015 m. metais gynybos biudžetas sudarė 425 mln. eurų arba 1,15 proc. Lietuvos bendro vidaus produkto (BVP). Kitais metais krašto apsaugai skiriamas biudžetas bus 150 milijonų didesnis ir sudarys 575,2 mln. eurų arba 1,48 proc. BVP. Dabar esame tarp tų kelių NATO šalių, kurios didina gynybos biudžetą ir pagal lėšų gynybai skyrimą esame 19 vietoje tarp 28 NATO valstybių.

REKLAMA
REKLAMA

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas tikina, kad siekiant modernizuoti ir stiprinti Lietuvos kariuomenę pradėti įvairūs ginkluotės ir karinės technikos įsigijimo ir modernizavimo projektai. Artimiausiu metu Krašto apsaugos ministerija pradės derybas dėl pėstininkų kovos mašinų BOXER įsigijimo, kurios žymi naują Lietuvos kariuomenės modernizacijos etapą. Pirmosios mašinos Lietuvos kariuomenę turėtų pasiekti jau 2017 metais.

„Pirmiausiai ateinančiais metais turėtumėme tikėtis taikos. Tačiau džiaugiuosi, kad ateinančiais metais į Lietuvos kariuomenę ateis virš 3000 savanorių. 2016 metais toliau tęsime kariuomenės modernizavimą ir pirmiausiai paminėčiau jau pasirašytą kontraktą dėl haubicų iš Vokietijos. Tikiuosi, kad bus pasirašyta sutartis dėl pėstininkų kovinių mašinų, yra atnaujinama karių apranga, amunicija, automatiniai ginklai, prieštankinė ir priešlėktuvinė ginkluotė. Tai bus labai kokybiški ir nauji žingsniai modernizuojant mūsų kariuomenę. Be mano minėtų įsigijimų dar gerės pati kariuomenės infrastruktūra, tarnybos sąlygos, karių atlygis taip pat turėtų didėti. Tai ateinančius metu galima vadinti kariuomenės stiprėjimo ir valstybės apginamumo didėjimo metai“, - teigia J. Olekas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Create free infographics with Venngage

Su rusų tankais kovosime kaip lygus su lygiu

Ginkluotės ekspertas Darius Antanaitis tikina, kad 2016 metais karinės technikos prasme svarbiausia yra haubicų PzH2000 pristatymas į Lietuvą, bei kovos mašinų BOXER sutarties pasirašymas. O tai reikštų, kad pirmąsias kovos mašinas galėtumėme gauti jau 2017 m.

REKLAMA

Gynybos politikos ekspertas Aleksandras Matonis sutinka, kad tai yra reikšmingiausi įvykiai ir priduria, kad kovinių mašinų sandoris gali kainuoti maždaug apie 330 milijonų eurų. Už tai įsigysime 88 pėstininkų kovines mašinas BOXER dviem greitojo reagavimo batalionams.

„Tai yra labai gerai šarvuotos ir ginkluotos pėstininkų kovinės mašinos, pajėgios manevriniai gynybai ir kontratakai. Tokie pirkiniai, kaip Panzer haubicos ir „Boxeriai“ jau sukuria atgrasymo faktorių. Panzer haubicos gali labai dideliu atstumu, taikliai ir labai sutelkta ugnimi naikinti priešų taikinius jiems dar artėjant prie mūsų arba tik įvažiavus į mūsų teritoriją. Tai yra atstumas, per kurį priešo technika mūsų negali pasiekti“, -dėsto A. Matonis.

REKLAMA

Create free infographics with Venngage

Tačiau be šios karinės technikos 2016 metais tęsiami prieštankinių ir priešlėktuvinių ginklų pirkimai.

D. Antanaitis sako, kad kol kas nėra aišku, kokia bus Lietuvos priešlėktuvinė gynyba, nors viešojoje erdvėje kalbama apie NASAMS 2 norvegų gamybos sistemas, kuri yra vidutinio nuotolio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat kalbama, kad ši priešlėktuvinė sistema gali kainuoti apie 100 mln. eurų. Su NASAMS 2 sistema mes 30 kilometrų atstumu neutralizuosime bet kokį skraidantį objektą.

„Iki šiandien mes galėjome teoriškai sustabdyti ir numušti žemai skrendantį lėktuvą arba sraigtasparnį, tačiau turint NASAMS 2, tokį strateginį objektą kaip Vilnių, pilnai apsaugosime. Taip pat priešlėktuvines sistemas pastačius prie Karaliaučiaus srities galėtumėme visiškai uždaryti galimybę Rusijos kariuomenei naudoti bombonešius ir naikintuvus prieš mūsų valstybę“, - dėsto ginkluotės ekspertas.

REKLAMA

Pasak jo NASAMS 2 pirkimas pašalintų vieną iš paskutinių Lietuvos kariuomenės trūkumų, nes turėsime toli šaudančią artileriją, sunkiai šarvuotas pėstininkų kovos mašinas, prieštankinę ginkluote, kuri bus su BOXER irgi turėsime. O tai reiškia, kad beveik vienas prieš vieną galėsime kovoti su rusiškais tankais.

Create free infographics with Venngage

REKLAMA

Turėsime galingiausią kariuomenę regione

Aleksandras Matonis sako, kad nereikėtų pamiršti ir JAVELIN prieštankinių raketų kompleksų, dėl kurių pirkimo sutartį turėtumėme pasirašyti jau 2016 metų pradžioje.

„Tik praėjusią savaitę buvo priimtas JAV valdžios sprendimas tokią ginkluotę eksportuoti į Lietuvą. Tai yra viena pažangiausių prieštankinių sistemų pasaulyje „JAVELIN“. Ji naikina tankus 3,5 km. atstumu, principu iššovei ir pamiršai. Tai yra nepaprastai geras ir galingas ginklas, o jo veikimo efektyvumas yra arti 100 proc. Tai yra labai brangus ginklas, kurių Lietuva nusipirko prieš beveik 12 metų, tačiau nedaug. Ateinančiais metais planuojama dar įsigyti 76 paleidėjus ir daugiau kaip 200 raketų. Tai nepaprastai didelis kiekis ir iš esmės tokio kiekio pakaktų sunaikinti penktiems tankų batalionams, o viename batalione, pagal Rusijos doktriną, yra 41 tankas“, - teigia ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Create free infographics with Venngage

Pasak ginkluotės eksperto D. Antanaičio, jeigu Lietuva 2016 gaus numatytą ginkluotę ir pasirašys suplanuotas sutartis, taps viena galingiausia regione.

„Galima sakyti, kad sausumos pajėgoms bus paklotas stiprus pagrindas ant kurio būtų galima lipdyti visa kita. Ir įvykdžius planą, mes būtumėme pažangiausia kariuomenė savo regione, netgi drįsčiau teigti, kad ir Europoje neskaičiuojant laivyno ir aviacijos, kalbant tik apie sausumos pajėgas. Mes būtumėme viena pažangiausių ir galingiausių kariuomenių, nes reikia skaičiuoti ne pagal vienetus, o apie skaičių, kiek jų tenka vienam gyventojui ir kokia kokybė“, - teigia D. Antanaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų