REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujieji metai – džiugi ir didelė šventė, kuomet žmonės geria šampaną, šauna fejerverkus, šoka, dainuoja, valgo gardžiausius maistus, skambant grupės ABBA dainai „Happy New Year“ (laimingų Naujųjų metų – red.) ar panašioms. Atrodo, visas pasaulis tuo metu švenčia. Tačiau taip nėra. Kai kur gruodžio 31-oji – eilinė diena.

Naujieji metai – džiugi ir didelė šventė, kuomet žmonės geria šampaną, šauna fejerverkus, šoka, dainuoja, valgo gardžiausius maistus, skambant grupės ABBA dainai „Happy New Year“ (laimingų Naujųjų metų – red.) ar panašioms. Atrodo, visas pasaulis tuo metu švenčia. Tačiau taip nėra. Kai kur gruodžio 31-oji – eilinė diena.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pateikiame jums penkias šalis, kurių gyventojai gruodžio 31-ąją, laikrodžio dūžiams mušant vidurnaktį, apie jokias šventes negalvos.

REKLAMA

Saudo Arabija

Saudo Arabijos religinė policija Al Mutawa įspėjo piliečius ir šalies svečius, kad čia Naujuosius metus (gruodžio 31-ąją) švęsti draudžiama. Specialų teisės aktą, nurodantį apie šventės nepriimtinumą, remiantis Fatwa – religiniu įsakymu islame – paskalbė islamo pamokslininkai. Policininkai kreipėsi ir į parduotuves, pardavinėjančias gėles ir dovanas, kad jos nepardavinėtų tam tikrų produktų, kurie paprastai perkami Naujiesiems metams.

REKLAMA
REKLAMA

Saudo Arabijos gyventojai turi savą Naujųjų metų šventę – Muharamą, kuri, kadangi musulmonai seka mėnulio kalendorių, išpuola skirtingą Grigaliaus kalendoriaus dieną. 2015-aisiais, pavyzdžiui, tai buvo spalio 14-oji. Muharamas – tai šventė, kuria žymima pranašo Mohameto kelionė iš Mekos į Mediną.

Izraelis

Izraelyje sausio pirmoji taip pat yra paprasta darbo diena, nebent ji yra šeštadienį – šventą dieną žydams. Žydų Naujųjų metų šventė švenčiama kasmet rudenį. Kiekvienais metais šios šventės data skiriasi, nes žydai metus skaičiuoja nuo biblinio pasaulio sukūrimo, t. y., pagal Hebrajų kalendorių. Metų pradžią žydai švenčia tišrio (tishrei) mėnesio 1-2 dienomis (atitinka rugsėjo-spalio mėnesius). Ši šventė vadinama Roš ha-šana, ji švenčiama dvi dienas. Ši šventė turi daug ritualų, tradicijų ir ceremonijų. Tradiciją Naujuosius metus švęsti taip kaip visas Vakarų pasaulis, Izraelyje palaiko rusų diaspora. Rusai, jei gali, pasiima laisvadienius, švenčia su šeima ir draugais – kai kas vyksta namo, kiti nueina į rusų restoraną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iranas

Sausio pirmoji Irane – ne išeiginė. Šalis gyvena pagal savą kalendorių – Hidžros Saulės kalendorių. Tai yra astronominis saulės kalendorius, sukurtas Omaro Chaimo, kurį po to šiek tiek tikslino. Naujieji metai Irane švenčiami pirmąją pavasario dieną, kuri atitinka kovo 22-ąją pagal Grigaliaus kalendorių. Naujųjų metų šventė Irane vadinama Nowruzu, o pirmasis pavasario mėnuo – Favardinas. Nowruzas švenčiamas ne tik Irane, bet ir kitose šalyse, kuriose gyvena senovės persų palikuoniai. Pavyzdžiui, Afganistane, Centrinės ir Pietų Azijos šalyse, Kryme, kai kuriose Balkanų šalyse.

REKLAMA

Indija

Indijoje yra labai daug daugiakultūrinių švenčių, todėl kai kurios jų tapo „pasirenkamomis atostogomis“. Šiomis dienomis visi biurai ir agentūros dirba, tačiau darbuotojai gali pasiimti laisvų dienų. Tokioms atostogoms priskiriama ir Sausio pirmoji – Vakarų pasaulio Naujieji metai.

Indijos žemyne yra keletas Naujųjų metų šventimo variantų. Kovo 22-ąją Naujieji metai prasideda nacionaliniame Indijos kalendoriuje. Pietų Indijos valstijoje Keraloje Naujieji metai švenčiami balandžio13-ąją – ši šventė vadinama Višu.

REKLAMA

Kinija

Naujieji metai Kinijoje praeina gana nepastebėti. Tik pagrindiniuose prekybos centruose, pagerbiant Vakarų tradicijas, padedamos dirbtinės eglutės ar Kalėdų Senelio lėlytės. Kadangi Kinų kalendorius nesutampa su Grigaliaus, kinų Naujųjų metų – Pavasario šventės – data kasmet išpuola skirtingą dieną – tarp sausio 21 ir vasario 20 dienos. Paprastai tai būna antra pilnatis po žiemos saulėgrįžos. Nors sausio pirmoji XX a. viduryje Kinijoje ir paskelbta nedarbo diena, kinai šią dieną nešvenčia. „Vakarietiški“ Naujieji metai neturi ko lygintis su kinų didžiausia švente – Pavasario švente.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Pasaulyje yra ir daugiau šalių, kurioms gruodžio 31-oji nėra Naujųjų metų sutiktuvės: tai ir Etiopija, Kambodža, Vietnamas, Nepalas, Šri Lanka ir kitos. Musulmoniškos šalys taip pat Naujuosius švenčia ne pagal Grigaliaus kalendorių, o pagal mėnulio. Tad kyla klausimas: galbūt gruodžio 31-oji didesnei daliai pasaulio gyventojų nėra jokia šventė?

Šaltinis: itcolossal.com, wikipedia.org.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų