REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl grėsmingo paukščių gripo protrūkio Prancūzijoje imamasi priemonių, kad šia liga užkrėsti paukščiai ar paukštienos gaminiai nepatektų į Lietuvą.

Dėl grėsmingo paukščių gripo protrūkio Prancūzijoje imamasi priemonių, kad šia liga užkrėsti paukščiai ar paukštienos gaminiai nepatektų į Lietuvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas gruodžio 28 pasirašė įsakymą, kuriuo laikinai uždrausta iš Prancūzijos teritorijų, kuriose nustatytas labai patogeniškas paukščių gripas, į Lietuvą įvežti visų rūšių gyvus paukščius, perinius kiaušinius, šviežią, smulkintą paukštieną, paukštienos pusgaminius ir kitus gaminius.

REKLAMA

„Prancūzijoje situacija tikrai yra sudėtinga, per paskutinį mėnesį išplito net trys paukščių gripo atmainos. (...) Kol kas neįvardijant priežasčių, kol išsiaiškins situaciją mes sustabdėm iš kai kurių Prancūzijos regionų, kad nebūtų vežama į Lietuvą paukščiai, kad nepatektų į mūsų paukštynus. Situacija tikrai nėra paprasta, nes ir Vokietijoje ir Olandijoje paukščių gripas pasireiškia, tad ši situacija Europoje nėra rami“, - BNS sakė VMVT direktorius Jonas Milius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, kol kas draudimas įvežti paukštieną galios tik Prancūzijai, bet neatmetama, kad plintant ligai šalių sąrašas gali išsiplėsti.

„Keisčiausia tai, kad nustatytos trys skirtingos atmainos, o kaip žinome kai kurios atmainos yra pavojingos ir žmonėms, kaip kad buvo Azijos šalyse. Prancūzijos ekspertai ištyrė ir pasakė, kad dabartinė liga nėra pavojinga žmonių sveikatai, bet žinome, kad virusas mutuoja ir mutuojant tampa pavojingas žmonėms, sukelia mirtiną ligą. Čia yra labai didelis pavojus“, - kalbėjo VMVT vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.Miliaus teigimu, šiuo metu Lietuvoje nėra paukščių gripu užsikrėtusių paukščių.

„Užkrėstų paukščių mes neturime patekusių, kadangi gyvus gyvūnus vežant turime sistemą ir mes esame informuojami. Visą situaciją stebime ir prašant leidimo įvežti mes jau iki šiol neleidome, jei buvo nustatyta liga“, - teigė J.Milius.

Pasak VMVT vadovo, kol kas neaišku, kiek galios draudimas įvežti paukštieną iš Prancūzijos: „Žiūrėsime pagal situaciją, kaip ji vystysis, kaip bus liga sutramdyda“.

J.Miliaus teigimu, į Lietuvą iš Prancūzijos nebuvo įvežami dideli kiekiai paukštienos.

„Atsiveždavo kartais viščiukų. Kiek žinau, nestambūs ūkininkai augina prancūziškas vištas, ančių atsiveždavo, bet dabar ne sezonas jauniems paukščiams atsivežti ir iki to laiko manau išsispręs tie klausimai“, - sakė VMVT vadovas.

Dėl paukščių gripo protrūkio paukštieną iš Prancūzijos jau uždraudė įvežti Kinija, Japonija, Pietų Korėja, Alžyras, Egiptas, Tailandas, Tunisas, Marokas ir Irakas.

Skelbiama, kad tai pirmasis šios ligos protrūkis Prancūzijoje per pastaruosius aštuonerius metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų