REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
41
Benediktas Vanagas išvyko į sudėtingiausią Dakaro ralį (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Vilniaus oro uoste antradienį tvyrojo Dakaro dvasia – čia beveik vienu metu buvo išlydėti du iš trijų Lietuvos ekipažų, atstovausiančių mūsų šalį prestižiškiausiame dykumų ralio maratone Pietų Amerikoje.

41

Vilniaus oro uoste antradienį tvyrojo Dakaro dvasia – čia beveik vienu metu buvo išlydėti du iš trijų Lietuvos ekipažų, atstovausiančių mūsų šalį prestižiškiausiame dykumų ralio maratone Pietų Amerikoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai, kad šypsomės, nereiškia, kad nejaučiame įtampos. Jos yra viduje daug. Pagrindinis dalykas, kokį turime padaryti – finišuoti. Tai nebūtinai yra paprasta. Suprantame, kokia atsakomybė ant mūsų pečių ir ko iš mūsų tikisi. Nevažiuojame pasiekti finišo – kausimės. Pamatysime, kaip bus, sausio 16 dieną, per mano sūnaus gimtadienį“, - šypsojosi B. Vanagas.

REKLAMA

Jį ir šturmaną Sebastianą Rozwadowskį išlydėti atvyko Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Lenkijos ambasadorius Lietuvoje Jaroslawas Czubinskis, stipriausias planetos žmogus Žydrūnas Savickas, akrobatinio skraidymo pasaulio čempionas Jurgis Kairys, atlikėjas Gabrielius Liaudanskas-Svaras, radijo chuliganai Jonas Nainys.

Labiausiai Benediktas džiaugėsi paskutiniu į kuprinę sutalpintu daiktu „Muniu“, – galvą linguojančiu automobilio talismanu arba sumažinta B. Vanago kopija. Ją lenktynininkui įteikė Svaras. „Per tris Dakarus išmokau pasiimti kaip galima mažiau daiktų. Asmeninių daiktų jau beveik neturiu. Bet turiu talismaną, kuris labai patinka“, - kalbėjo Greičiausias Dakaro lietuvis.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš palikdamas Lietuvą B. Vanagas pristatė Vyčio koliažą, kuriame atpausdinti daugiau nei 5 tūkstančių fanų atsiųsti atvaizdai. Sausio 31 dieną Vytis bus užkljuotas ant sportinio „Toyota HILUX“ bolido šono. „Visada klijuodavome ant stogų, bet žmonės sako, kad tai viena pavojingiausių vietų, tai klijuosime ant šono“, - šyptelėjo pilotas.

Sausio 2-16 dienomis Pietų Amerikoje vyksiančios sudėtingiausios planetos lenktynės B. Vanagui bus ketvirtosios karjeroje. Iki šiol lietuvis finišavo visus tris kartus. Aukščiausias piloto pasiekimas – 1 vieta privačių komandų rikiuotėje ir 24 vieta bendroje įskaitoje. Tai geriausi rezultatai Lietuvos ir Baltijos valstybių istorijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiais metais turėsime nemažai stichijų, kurios gali mums kišti koją, bus didelė konkurencija – prisidėjo mažiausiai keturi pasaulinio lygio vairuotojai. Trijų metų patirtis turėtų duoti savo rezultatą. Tik reikia išlikti išmintingiems“, - komentavo B. Vanagas. Jam nerimo dar kelia ne visiškai pasveikusi ranka po lūžio.

Anot jo, rankos lankstumas po praeitame Dakare patirto riešo lūžio atsistatė 90 proc: „Bėda kita – pusvalandį darbo nejaučiu nieko, vėliau ranka pradeda vargti. Kai ranka pavargsta, gaunasi disbalansas ir tai įtakoja vairavimą. Greičio ruožai kartais būna po 5 valandas, tačiau neturiu kito pasirinkimo. Sugebėjau su sulaužyta ranka atvykti ketvirtas.“

REKLAMA

Iš karto po B. Vanago su Lietuva atsisveikino kito ekipažo pilotas Antanas Juknevičius. Dešimtą kartą į dykumų maratoną iš Vilniaus oro uosto išvykstantis sportininkas įteikė originalią dovaną šio šeimininkams – stendą su milžiniška Dakaro ralio emblema ir ekipažo parašais.

„Esame pasiruošę kaip niekada. Dar tokio egzamino universitete nebuvau laikęs, kuriam taip gerai būčiau pasiruošęs, kaip esu pasiruošęs šiam Dakaro raliui. Aišku, ten pamatysime, - kalbėjo A. Juknevičius. - Norisi kilti ir gerinti rezultatus. Kitaip nėra prasmės ten važiuoti. Už tuos pinigus galima būtų keliauti aplink pasaulį 10 metų. Būtų pakankamai kvaila, jei važiuotume tik dėl turizmo į Dakarą. Turime sportinių ambicijų.“

REKLAMA

Pilotas nenorėjo įvardinti konkrečios vietos, kuri jį patenkintų, tačiau neabejotinai teigė džiaugtųsi, jei užimtų aukštesnę nei šiuo metu geriausia Lietuvos pasiekta 24-oji. „Nelenktyniausiu su tautiečiais, tai būtų kvaila. Turime tikslą ir jo sieksime. Jei žvalgysimės, kaip važiuoja Petras, Jonas, Aloyzas ir Martynas, gal būsime kaip tame anekdote apie lietuvius. Tikslas – būti kuo geresnės pozicijos“, - tvirtino jis.

„Toyota Overdrive“ automobilis nėra naujas – įveikė jau tris Dakaro ralius ir du pasaulio čempionatus, tačiau A. Juknevičius juo visiškai pasitiki: „Nuėjome ilgą kelią vargdami. Tikiuosi, kad šiemet tikrai nebevargsime dėl technikos, kas iki šiol mus žudė, bet nenužudė. Dabar, kai gera technika, metas parodyti, ką galime iš tikrųjų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečias lietuvių ekipažas Dakaro ralyje į Pietų Ameriką išvyko anksčiau. Čia pirmą kartą savo sugebėjimus tokiame ralyje rodys Vaidoto Žalos ir Sauliaus Jurgelėno duetas.

2016 sausio mėnesį Argentinoje ir Bolivijoje vyksiančiame ralio maratone lietuviai per dvi savaites įveiks apie 9000 kilometrų, iš kurių daugiau nei pusė – greičio ruožai. Ekipažai dvi kirs sausiausią pasaulyje Atakamos dykumą, o Bolivijoje pakils iki 4,5 kilometro virš jūros lygio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų