REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Lietuva į Afganistaną papildomai siųs keliolika karo policininkų, sako J.Olekas

Lietuva į Afganistaną papildomai tikriausiai siųs keliolika karo policininkų, NATO šioje šalyje vykdant misiją „Tvirta parama“, sako krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

REKLAMA
REKLAMA

„Kitais metais, tiksliai datos pasakyti negaliu, bet poreikis yra karo policininkų grupė, kuri gali vykdyti funkcijas bazėse“, – BNS šią savaitę sakė ministras.

REKLAMA

„Siųstume iki 20-ies karių. Mes galvojame, kad kažkur tarp 14-os, 18-os. Kalba būtų apie tokį skaičių“, – pridūrė jis.

Taip pat Lietuva išlaikys štabuose Kabule ir Herate tarnaujančius štabo karininkus.

J.Olekas sakė, kad karo policininkai anksčiau yra dalyvavę misijoje Afganistane, todėl didelio pasirengimo jiems nereikės. Kol kas tiksliai nežinoma, kuriame mieste bus dislokuoti karo policininkai, teigė ministras.

Seimas šią savaitę leido Lietuvai 2016-2017 metais į Afganistaną siųsti iki 50 karių ir civilių krašto apsaugos sistemos tarnautojų, nors kiek anksčiau Krašto apsaugos ministerija siūlė, kad Lietuva į šią šalį siųstų iki 20 karių. Sprendimas didinti Lietuvos dalyvavimą misijoje „Tvirta parama“ priimtas NATO atsisakius spartinti pajėgų išvedimą iš Afganistano, suaktyvėjus Talibanui. Jungtinės Valstijos spalio viduryje paskelbė, kad kitais metais Afganistane liks beveik 10 tūkst. karių, o vėliau šis kontingentas bus palaipsniui mažinamas iki 5,5 tūkstančio. Britanija spalio pabaigoje taip pat pranešė Afganistane paliksianti savo dabartinį 450 karių kontingentą ir 2016 metais. Nuo šių metų pradžios vykstančioje operacijoje „Tvirta parama“ iš viso dalyvauja apie 13 tūkst. NATO karių.

REKLAMA
REKLAMA

Prancūzijai paprašius papildomo Lietuvos indėlio Jungtinių Tautų misijoje Malyje, kad patys prancūzai galėtų sutelkti dėmesį kovai su „Islamo valstybės“ grupuote, Seimas 2016-2017 metais leido į Malį siųsti iki 40 karių. J.Olekas teigė, kad padidintas Lietuvos indėlis į šią misiją dar svarstomas ir nėra konkrečiai aiškus.

Seimas taip pat patvirtino, kad NATO vadovaujamoje tarptautinėje operacijoje Kosove dalyvaus iki penkių Lietuvos karių, Europos Sąjungos kovos su piratavimu ir ginkluotais plėšimais jūroje operacijoje „Atalanta“ – iki 30 asmenų, kovai su nelegalia migracija Viduržemio jūroje skirtoje Europos Sąjungos operacijoje „Sophia“ – iki penkių karių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų