REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos krepšinio federacijai 2015-ieji buvo ypač karšti – nacionalinės vyrų, moterų ir šešios jaunimo rinktinės kovėsi Europos čempionatuose, o studentų rinktinė dalyvavo Universiadoje. Be to, Kaune buvo surengtas Europos šešiolikmečių vaikinų čempionatas, tarptautinis „Huawei Cup” turnyras, žiemą – DNB LKF taurės finalai, vyko gausybė kitų renginių. Apie šiuos ir kitus, visuomenei nelabai pastebimus, bet reikalingus, dalykus leidiniui „Mūsų krepšinis” pasakojo LKF prezidentas Arvydas Sabonis.

Lietuvos krepšinio federacijai 2015-ieji buvo ypač karšti – nacionalinės vyrų, moterų ir šešios jaunimo rinktinės kovėsi Europos čempionatuose, o studentų rinktinė dalyvavo Universiadoje. Be to, Kaune buvo surengtas Europos šešiolikmečių vaikinų čempionatas, tarptautinis „Huawei Cup” turnyras, žiemą – DNB LKF taurės finalai, vyko gausybė kitų renginių. Apie šiuos ir kitus, visuomenei nelabai pastebimus, bet reikalingus, dalykus leidiniui „Mūsų krepšinis” pasakojo LKF prezidentas Arvydas Sabonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kokie 2015-ieji buvo Lietuvos krepšiniui?

Metai buvo labai geri. Vyrų rinktinės sidabras, olimpinis kelialapis ir trečia vieta pasaulyje. Beje, pirmą kartą istorijoje toks aukštas reitingas. Moterims pritrūko poros taškelių, kad būtų patekusios į olimpinę atranką. Vaikinai vasarą laimėjo Europos sidabrą ir bronzą, pagal rezultatus vaikinų grupėje buvome antri po Turkijos. U16 merginos tapo Europos B diviziono nugalėtojos bei pateko į elitinį A divizioną. Viskas gražu.

REKLAMA

– Kalbant apie Olimpines žaidynes – kaip vertinate kitais metais pasibaigsiantį olimpinį LKF ciklą, kuriam vadovaujate?

Viso ciklo rezultatus vertinti bus galima tik pasibaigus Olimpinėms žaidynėms Rio de Žaneire.

– Tačiau apskritai nuo praėjusių Londono žaidynių Lietuvos krepšininkų rezultatai įspūdingi. 2013 ir 2015 m. Europos sidabras, 2014 m. Pasaulio čempionate ketvirtoji vieta, tiesioginis kelialapis į Olimpines žaidynes. Kokia ta sėkmės formulė?

REKLAMA
REKLAMA

Kokia formulė? Mano galva, tai formulės čia jokios nėra. Pasiteisino strategija dirbti visiems kartu visą ketverių metų olimpinį ciklą. Tai bendras profesionalus, pasiaukojantis komandinis darbas. Visi – treneriai, žaidėjai, medicininis ir aptarnaujantis personalas siekė vieno tikslo. Tos pergalės – tik matoma ledkalnio, mūsų krepšinio piramidės viršūnė.

– Kas sudaro apatinę tos piramidės dalį?

Tai – vaikų ir jaunimo krepšinis. Pirmiausia Moksleivių krepšinio lyga ,,Perlas”, kuri išfiltruoja ir padeda atsiskleisti jauniems krepšinio talentams. Mūsų visų šio olimpinio ciklo tikslas buvo ir, manau, liks ateityje, yra kokybė, o ne kiekybė. Nesvarbu, kas ir kiek kartu laimėjo MKL čempionatą. Svarbu kiek rinktinių žaidėjų parengia sporto mokyklos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Toliau yra dar daugybė projektų, apimančių jaunimo krepšinį. Kai kam gali pasirodyti, kad jie nesusiję, tačiau jie yra tos piramidės dalis.

– Ar galėtumėte išvardyti svarbiausius jaunimo projektus, kuriuos vykdo ar prisideda LKF?

Kad visi jie svarbūs. Nuo pat Lietuvos darželinukų čempionato. Jau darželyje vaikai supažindinami su krepšiniu, ugdoma sveika gyvensena. Labai naudingi aštuonerius metus vykstantys „Sprite” talentų kovų turnyrai vienas prieš vieną. Beje, ir kitąmet jie vyks.

Kaip jau minėjau, vyksta moksleivių čempionatas, šįmet pavadintas naujo rėmėjo vardu – „Perlas”, bendradarbiaujant su Lietuvos tautiniu olimpiniu komitetu.

REKLAMA

2015-aisiais prie „Talentų U15 kartos“ projekto prisidėjo ir olimpinis čempionas Šarūnas Marčiulionis.

Ieškome jaunų krepšinio talentų visoje Lietuvoje, kviečiame juos į „Talentų U15 kartos” projektą. Jame dalyvauja po 14 talentingiausių vaikinų ir merginų, pretenduojančių į būsimas šalies jaunimo rinktines. 16 įvairaus amžiaus vaikinų ir tiek pat merginų gauna savotiškus talentų krepšelius – specialias stipendijas, skirtas tobulėjimui.

Kartu su mūsų NBA krepšininkais Jonu Valančiūnu ir Donatu Motiejūnu rengiame vasaros stovyklas. Taip pat prižiūrime 3×3 krepšinio turnyrus, trijulių rinktines. Tų projektų ir darbų daug.

REKLAMA

Labai džiaugiamės, kad pavyko prikalbinti prie LKF kolektyvo prisijungti trenerį Rolandą Radvilą. Jam padedant tikimės, kad apatinė piramidės dalis bus rengiama dar kokybiškiau.

– Ar šie projektai jau duoda rezultatų – be minėtų vyrų rinktinės pergalių?

.Pirmoji „Talentų U15 kartos” laida, manau, tikrai pateisino lūkesčius. Dvi penkiolikmetės jau dabar žaidžia LMKL, o vasarą buvo metais vyresnių merginų rinktinės lyderės. Vaikinai taip pat atrodo gerai. Tomas Balčiūnas su metais vyresniais vaikinais laimėjo Europos sidabro medalius. Beje, visus talentingiausius vaikus visus metus prižiūri geriausi Lietuvos esami ir buvę rinktinių treneriai, kineziterapeutai ir medikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Minėjote medikus. Kokia jų įtaka krepšininkų ugdymui?

LKF jau dešimt metų bendradarbiauja su Lietuvos sporto medicinos universitetu ir Kauno klinikomis. Jauniausius talentus, kaip jau minėjau visus metus prižiūri medikai.

Šįmet išleidome pirmąjį leidinį apie sportines traumas bei jų prevenciją. Ji aktuali ne tik krepšininkams, treneriams, bet ir sportuojančių vaikų tėvams.

– Kas be Olimpinių žaidynių Lietuvos krepšinio laukia 2016-aisiais?

Svarbiausia – Olimpinės žaidynės. Jomis, kaip minėjau, bus vainikuotas olimpinis ciklas, po kurio bus galima daryti išvadas. Olimpinėms žaidynėms ir pasirengimui joms skiriame didžiulį dėmesį. Dėliojamės pasirengimo planą ir kontrolines rungtynes vasarai. Laukia tradicinis tarptautinis „Huawei Cup” vyrų turnyras.

REKLAMA

Teisę organizuoti Didžiosios LKF taurės turnyrą suteikėme Lietuvos krepšinio lygai. Tačiau LKF toliau vykdys taurės turnyrus su NKL ir RKL komandomis, taip pat bus organizuojamas ir moterų taurės turnyras. Tradiciškai LKF taurės turnyru vyks MKL „Perlas” žvaigždžių diena.

– Vyrų ir moterų rinktinės, jaunimo ekipos dalyvauja tarptautiniuose turnyruose. Keičiamasi tarptautine patirtimi su užsienio krepšinio specialistais. Su kuo LKF bendradarbiauja glaudžiausiai?

Draugaujame su visais – nuo JAV ir Argentinos iki Australijos ir Naujosios Zelandijos. Vis dėlto, labiau glaudžiausius abipusiai naudingus santykius palaikome su Prancūzijos, Turkijos, Kinijos ir Kroatijos krepšinio federacijomis.

REKLAMA

– Šiai piramidei ir tarptautiniam bendradarbiavimui reikia gana didelio, lyginant su kitomis Lietuvos sporto federacijomis, biudžeto. Kaip žinia, didžiąją jo dalį sudaro rėmėjų lėšos. Kaip LKF sekasi su rėmėjais?

Be rėmėjų pagalbos mums būtų neįmanoma išgyventi, ta piramidė greičiausiai griūtų. Nes ši privačių rėmėjų parama sudaro daugiau nei du trečdalius federacijos biudžeto.

Jiems LKF vardu norėčiau dar kartą padėkoti.

Džiaugiamės, kad tarp mūsų rėmėjų yra ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje gerai žinomi prekių ženklai „Nike”, VIČI, „Coca Cola”, „Huewai”, „Renault”, „Molten”, „Švyturys”, „Rokiškio sūris” ir kt. Taip pat esame labai patenkinti bendradarbiavimu su teisininkų kontora „Valiunas Ellex”, kurie leidžia mums ramiau miegoti ir jaustis teisiškai išprususiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Ko palinkėtumėte Lietuvos krepšinio bendruomenei 2016 metais?

Naudodamasis proga, darsyk norėčiau pasveikinti visą krepšinio bendruomenę, sporto mokyklų vadovus, trenerius, sportininkų artimuosius, klubus ir krepšinio gerbėjus. Esame treti pasaulyje – tai visų jūsų bendro darbo rezultatas.

O palinkėti noriu tradiciškai – sveikatos, pergalių ir gerų emocijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų