REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl daugybinių teisės aktų pažeidimų, susijusių su netinkamu klientų mokumo vertinimu, vartojimo kreditų bendrovei „4finance“ uždrausta teikti kreditus. Šiai bendrovei priklauso tokie žinomi Lietuvoje prekės ženklai, kaip „SMSCredit“ ir „Vivus“. Vartojimo kreditus iš bendrovės „4finance“ anksčiau gavę asmenys turės juos grąžinti sutartyse numatytomis sąlygomis.

Dėl daugybinių teisės aktų pažeidimų, susijusių su netinkamu klientų mokumo vertinimu, vartojimo kreditų bendrovei „4finance“ uždrausta teikti kreditus. Šiai bendrovei priklauso tokie žinomi Lietuvoje prekės ženklai, kaip „SMSCredit“ ir „Vivus“. Vartojimo kreditus iš bendrovės „4finance“ anksčiau gavę asmenys turės juos grąžinti sutartyse numatytomis sąlygomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Griežčiausią įstatymuose nustatytą sankciją pritaikėme už nevienkartinius teisės aktų pažeidimus ir nepaisymą priežiūros institucijos ne sykį išsakytų nurodymų juos pašalinti. Didžiausio greitųjų kreditų rinkos dalyvio neatsakingas skolinimas nesilaikant teisės aktų reikalavimų yra nepateisinamas. Teisės aktų pažeidimai griauna pasitikėjimą finansų sistema, jos dalyviais, todėl nebuvo ir nebus toleruojami ateityje“, – sako Vytautas Valvonis, Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktorius.

REKLAMA

2015 m. atliktas UAB „4finance“ inspektavimas dar kartą patvirtino, kad ši įmonė nesilaikė vartojimo kredito teikėjo pareigos – skolinti atsakingai, laikantis teisės aktų reikalavimų, todėl vartojimo kreditai buvo teikiami asmenims, kuriems jie neturėjo būti suteikti, jeigu įmonė būtų vadovavusis teisės aktų reikalavimais.

UAB „4finance“ išbraukus iš viešojo vartojimo kredito davėjų sąrašo, vartojimo kreditų gavėjų padėtis nesikeičia, nes jų sudarytos vartojimo kredito sutartys ir toliau galioja. UAB „4finance“ turi teisę baigti vykdyti galiojančias vartojimo kredito sutartis, o kredito gavėjams lieka pareiga grąžinti jiems suteiktus vartojimo kreditus, toliau mokėti įmokas sutartyse numatytomis sąlygomis bei tvarka ir vykdyti kitus iš vartojimo kredito sutarties kylančius įsipareigojimus.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, kredito turėtojams verta žinoti, kad jų prašymu UAB „4finance“ gali atlikti galiojančių vartojimo kredito sutarčių pakeitimus (keisti įmokų mokėjimo grafiką, vartojimo kredito grąžinimo datą ir pan.), išskyrus pakeitimus, kurie nulemtų jau suteiktos vartojimo kredito sumos padidinimą – vartojimo kredito suma negali būti padidinta. Įmonė neturi teisės sudaryti naujų vartojimo kredito sutarčių ir tuo atveju, jeigu vartotojas jau yra pateikęs įmonei prašymą dėl vartojimo kredito suteikimo.

Lietuvos banko Priežiūros tarnybos nustatyti nevienkartiniai pažeidimai rodo, kad UAB „4finance“ sistemingai nesilaiko Vartojimo kredito įstatyme nustatytų reikalavimų, todėl jai ne sykį taikytos poveikio priemonės. Dar 2012 m. Lietuvos bankas įspėjo UAB „4finance“, kad ji pažeidė minėto įstatymo reikalavimus ir nepaisė jame įtvirtinto atsakingojo skolinimo principo. 2013 m. Lietuvos bankas skyrė 15 500 litų (4 489 eurų) baudą šiai įmonei už tai, kad ji nesivadovavo atsakingojo skolinimo principu ir netinkamai įvertino kredito gavėjo mokumą. Lietuvos bankas gavo pareiškimą, kad UAB „4finance“ suteikė vartojimo kreditą profesinėje mokykloje besimokančiam ir pajamų negaunančiam pareiškėjo anūkui galimai neįvertinusi jo mokumo. Lietuvos bankas ištyrė šį atvejį ir nustatė, kad UAB „4finance“ nepatikrino, ar kredito gavėjas gauna tvarių pajamų ir ar grąžinama paskolų suma neviršys 40 proc. jo pajamų. Tas sprendimas buvo apskųstas, ir po bylinėjimosi 2015 m. rugsėjo 30 d. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas patvirtino, kad įmonė nubausta pagrįstai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, 2015 m. rugpjūčio mėn. Lietuvos banko valdyba, remdamasi Administracinių teisės pažeidimų kodekso nuostatomis, skyrė UAB „4finance“ vadovui 3 620 eurų baudą už tai, kad jo vadovaujama įmonė Lietuvos bankui laiku nepateikė informacijos, reikalingos įmonės inspektavimui atlikti. Ši informacija būtina Lietuvos bankui visapusiškai ištirti, ar įmonė tinkamai įvertina klientų mokumą ir laikosi atsakingojo skolinimo principų, t. y. ar kreditai suteikiami tiems, kurie turi tvarių pajamų ir yra pajėgūs juos grąžinti, ar, suteikiant naujas paskolas, tinkamai įvertinami jau turimi įsipareigojimai, ar atsižvelgiama į potencialaus skolininko kredito istoriją ir pan. Pirmos instancijos teismas, išnagrinėjęs UAB „4finance“ vadovo skundą, pasisakė, kad nėra pagrindo panaikinti skundžiamą Lietuvos banko valdybos nutarimą ar jį pakeisti skunde nurodytais motyvais.

REKLAMA

(Papildyta 15:50 val.)

SMScredit.lt ir Vivus.lt tegia, kad tęs veiklą

Lietuvos banko nutarimas išbraukti „4finance“ iš vartojimo kreditų teikėjų sąrašo yra nepagrįstas, nes sankcijos pritaikytos už naujų Vartojimo kredito įstatymo reikalavimų, kurie dar tik įsigalios kitų metų vasarį, pažeidimus. Šį sprendimą bendrovė ketina skųsti teismui, o kreditai su „SMScredit.lt“ ir „Vivus.lt“ prekės ženklais toliau bus teikiami – jų vartotojams niekas nesikeis.

„Naujiems vartojimo kredito įstatymo reikalavimams šiuo metu rengiamės, atliekame pakeitimus sistemose, tačiau jų dar nespėjome įdiegti. Lietuvos banko sankcijos yra neadekvačios, tai panašu į puolimą prieš vieną rinkos dalyvį, siekiant suteikti pranašumų konkurentams.

REKLAMA

Be to, nesame padarę dviejų pažeidimų per vienerius metus. Nutarimai dėl baudų 2014 metais, kuriais remiasi Lietuvos bankas, net nėra įsiteisėję“, - sako bendrovės „4finance“ generalinis direktorius Gediminas Velička.

Anot jo, Lietuvos bankas „4finance“ veikla ėmė domėtis šiemet, kai Seime buvo pradėti svarstyti Vartojimo kredito įstatymo pakeitimai, o Bendrovė aktyviai reiškė savo poziciją ir nuomonę apie rinkos reguliavimą ir priežiūrą. Svarstant Vartojimo kredito įstatymo pakeitimus, Lietuvos bankas pasiūlė įtraukti punktą, jog iš vartojimo kreditų teikėjų sąrašo išbrauktos bendrovės klientai LB sprendimu būtų perleidžiami konkrečiam kitam rinkos dalyviams. Toks Lietuvos banko kyšimasis į komercinius įmonių santykius sukėlė įtarimą ir Seimo nariams, kurie tokį pasiūlymą atmetė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak G. Veličkos, įdomu tai, kad „4finance“, dar net neperskaičiusi Lietuvos banko nutarimo, iš kitų rinkos dalyvių jau sulaukė pasiūlymų perimti klientų duomenų bazę, prekės ženklus, kreditų portfelius.

Visgi Lietuvos bankui ir jų partneriams nepavyks perimti 7 metus plėtoto verslo, nes vartojimo kreditų „SMScredit.lt“ ir „Vivus.lt“ prekės ženklai, svetainės ir sistemos nuo šiandien bus perleisti kitam vartojimo kredito teikėjui, todėl klientams niekas nesikeis. Vartotojai ir toliau galės naudotis kreditų paslaugomis SMScredit.lt ir Vivus.lt svetainėse, sudaryti sutartis ir gauti paskolas, kurias tiesiog teiks kita įmonė.

REKLAMA

Kreditus jau turintiems klientams taip pat niekas nesikeičia, UAB 4finance toliau sėkmingai veikia ir aptarnauja klientus pagal esamas sutartis.

2015 m. trijų ketvirčių duomenimis, UAB „4finance“ užima didžiausią dalį (37,8 proc.) vartojimo kredito rinkos pagal suteiktų vartojimo kreditų sumą (išskyrus susietojo vartojimo kredito sutartis). Įmonė per Latvijos bendrovę priklauso tarptautinei finansinei grupei „4finance Holding S.A.“, kuri registruota Liuksemburge. UAB „4finance“ yra Lietuvos smulkiųjų vartojimo kreditų asociacijos narė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų