REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau metai, kaip Rusija Vakarams taiko maisto produktų embargą, tačiau nepaslaptis, kad sumanūs verslininkai savo produkciją eksportuoja per Baltarusiją. Ten pakeičiama produktų kilmės šalis ir produktai atsiduria rusiškų parduotuvių lentynose.

Jau metai, kaip Rusija Vakarams taiko maisto produktų embargą, tačiau nepaslaptis, kad sumanūs verslininkai savo produkciją eksportuoja per Baltarusiją. Ten pakeičiama produktų kilmės šalis ir produktai atsiduria rusiškų parduotuvių lentynose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Toks kelias per kelias savaites užsidarė, kai Rusija su Baltarusija pasirašė griežtesnes sutartis dėl importo ir eksporto. Tad užsidarius šiam keliui pilni vilkikai vaisių, daržovių ir kitų prekių privalėjo apsisukti ir grįžti atgal.

REKLAMA

Produkciją bandoma parduoti Lietuvai

Vaisiais ir daržovėmis prekiaujančios bendrovės „Citma“ vadovas Regimantas Didzinskas pasakoja, kad šiuo metu rinkoje yra perteklius ir daržoves bei vaisius gali įsigyti perpus pigiau nei prieš mėnesį.

„Šiuo metu pataikėme į tikrą pigių prekių Eldorado, nes prieš keletą savaičių visiškai užsidarė eksportas per Baltarusiją. Šiuo metu tos siuntos, kurios važiavo iš Vakarų į Rusiją per Baltarusiją yra gražinamos atgal. Tad pasiūla yra didžiulė ir tiekėjai siūlo Lietuvai perimti tą produkciją, kuri turėjo keliauti į Rusiją ir parduoti ją Lietuvoje“, - tikina R. Didzinskas.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Lietuvoje prieš šventes pilni sandėliai vaisių ir daržovių. Pasak pašnekovo nors rinkoje yra vaisių ir daržovių perteklius, kuris mažina prekių kainas, tačiau pirkti yra rizikinga.

„Gali daryti įtaką kaina, tačiau kadangi prekybos centrai ir mes esame susiplanavę savo perkamos produkcijos kiekius, tai viskas, kas yra virš tos ribos, yra labai pavojinga. Todėl kol kas ta produkcija stovi sandėliuose,“ – dėsto pašnekovas.

Vaisiais ir daržovėmis prekiaujančios įmonės vadovas sako, kad yra dar vienas pavojus pirkti šią produkciją. Kadangi krovinys jau kuris laikas stovėjo sandėliuose arba vilkikuose, yra tikimybė, kad produktų kokybė gali būti prastesnė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien turėjau pasiūlymą pirkti portugališkų kriaušių, kurios važiavo į Rusija, aišku suprantate, kokiais būdais jos ten turėjo nukeliauti. Tad portugalų eksportuotojas susisiekė su mumis ir siūlė kriaušių, tris vilkikus agurkų, penkis vilkikus pamidorų, baklažanų sunkvežimį, cukinijų vilkiką. Va tokiais kiekiais siūlo, o Lietuva net nepajėgi per savaitę suvalgyti tokius kiekius cukinijų ar baklažanų“, - pasakoja R. Didzinskas.

Pasak pašnekovo, tokio krovinio kaina būtų sutartinė ir parduota bent jau už dvigubai mažesnę kainą.

REKLAMA

„O kas liečia turkišką produkciją, tai jau dabar galima nupirkti 15-20 proc. pigiau vaisius nei prieš Rusijos embargą. Tačiau kadangi visi šiuo metu yra susiplanavę ir užsipirkė, tai šventiniam laikotarpiui niekas nežada keistis, o turkiškos produkcijos kainų kritimas turėtų pasijauti Lietuvoje tik po Naujų metų“, - mano įmonės vadovas.

Tuo tarpu prekybos tinklas „Maxima“ teigia, kad dar negavo kreipimosi realizuoti didesnius vaisių ar daržovių kiekius.

„Vežėjai tikrai stovi prie sienos, bet mes šiandien dar negavome jų kreipimosi su pasiūlymu realizuoti vaisių ir daržovių perteklių. Pas mus pagrindinis srautas vaisių ir daržovių yra ne iš Turkijos, o iš Ispanijos. Net jeigu ir dabar kreiptųsi, tai vargiai suspėtų atvežti dar prieš šventes“, - sako R. Saulytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų