REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iki didžiųjų švenčių liko tiek nedaug, o įkyrios mintys apie šventinio stalo patiekalus vis labiau neduoda ramybės. Šį kartą dalinamės Kūčių vaišių stalo idėjomis, ant kurio garbingiausią vietą užima, žinoma, žuvis. Paprastai žuvies patiekalų gaminimas šeimininkėms nėra naujiena, tačiau gaminant vis tais pačiais būdais dingsta fantazija, valgiai pabosta ir norisi įvairovės.

Iki didžiųjų švenčių liko tiek nedaug, o įkyrios mintys apie šventinio stalo patiekalus vis labiau neduoda ramybės. Šį kartą dalinamės Kūčių vaišių stalo idėjomis, ant kurio garbingiausią vietą užima, žinoma, žuvis. Paprastai žuvies patiekalų gaminimas šeimininkėms nėra naujiena, tačiau gaminant vis tais pačiais būdais dingsta fantazija, valgiai pabosta ir norisi įvairovės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žuvis – sveikatos šaltinis

Kaip, tikriausiai, jau dauguma žino, žuvis yra išskirtinai naudingas maistas mūsų organizmui. Tai puikus baltymų ir energijos šaltinis, turintis daugybę A, D, E ir B grupės vitaminų, kalio, magnio, cinko, fosforo ir kitų naudingų medžiagų.

REKLAMA

Renkantis žuvį prieš šventes verta prisiminti, kad naudingiausios – riebios jūrų žuvys, o mažiausiai vertės turi užaugintos pramoniniu būdu. Patariama visada rinktis šviežią žuvį, kadangi šaldytoje nėra tiek daug naudingų medžiagų. Rekomenduojamos žuvų rūšys - lašišos, silkės, skumbrės, baltieji tunai ir upėtakiai

Žuvis su sūriu

Reikės. 1kg. mėgstamos žuvies, 50g. fermentinio sūrio, 2 kiaušinių, 40g. džiūvėsėlių, 80g. miltų, druskos ir pipirų.

REKLAMA
REKLAMA

Paruošimas. Nuvalytą ir sutvarkytą žuvį supjaustykite į pasirinkto dydžio gabalėlius. Supjaustytus gabalėlius išvoliokite atskirai į išplaktus kiaušinius, miltus, sutarkuotą fermentinį sūrį ir džiūvėsėlius. Paruoštus žuvies gabalėlius kepkite ant mažos ugnies įkaitintoje keptuvėje. Iškeptą žuvį patiekite su pasirinktomis daržovėmis ar salotomis. Greitas paruošiamas ir gardus užkandis puikiai tiks Kūčių vaišių stalui.

Keptas upėtakis su česnaku

Reikės. 1kg. žuvies, 3 skiltelių česnako, 20g. sviesto, svogūno, petražolių, maltų juodųjų pipirų ir druskos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paruošimas. Nuvalius ir sutvarkius upėtakį išpjauname file ir gerai įtriname grūstu česnaku, druska ir apibarstome maltais juodaisiais pipirais. Kepimo skardą ištepame sviestu, sudedame žuvis viena šalia kitos ir apibarstome smulkiai supjaustytu svogūnu. Kepimo skardą uždengiame dangčiu arba folija, dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame apie 45min.

Orkaitėje kepti lašišos kepsniukai

Reikės. 1kg. lašišos faršo, 4 valgomųjų šaukštų krakmolo, svogūno, pasirinktų žolelių ar žuvies prieskonių.

Pagaminimas. Žuvies faršą pagardiname pasirinktais prieskoniais ir žolelėmis, susmulkiname ir suberiame svogūną, įdedame krakmolą ir viską gerai išmaišome. Paruoštoje kepimo skardoje, kurią išklojame kepimo popieriumi, iš pagamintos masės formuojame lašišos kepsniukus. Viską paruošus į įkaitintą orkaitę dedame kepimo skardą ir kepame 30-40min.

REKLAMA

Orkaitėje kepta skumbrė su citrina

Reikės. 400-500g. skumbrės, 2 citrinų, pasirinktų žuvies prieskonių ar žolelių, druskos bei pipirų.

Paruošimas. Skumbrę supjaustome mažais gabalėliais, įtriname pasirinktais prieskoniais ar žolelėmis, apibarstome druska ir pipirais. Paruoštą žuvį sudedame į kepimo skardą ir tarp skumbrės sudedame citrinos griežinėlius. Paruoštą kepimo skardą dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame 20-30min.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų