REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos futbolo federacijoje - kratos

Ketvirtadienio rytą Lietuvos futbolo federacijoje (LFF) apsilankė netikėti svečiai. Šiuo metu Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai atlieka kratas LFF būstinėje Vilniuje ir federacijos prezidento Juliaus Kvedaro namuose Vilniuje.

Ketvirtadienio rytą Lietuvos futbolo federacijoje (LFF) apsilankė netikėti svečiai. Šiuo metu Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai atlieka kratas LFF būstinėje Vilniuje ir federacijos prezidento Juliaus Kvedaro namuose Vilniuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie tai, kad šiuo metu FNTT pareigūnai atlieka kratas LFF būstinėje ir J. Kvedaro namuose portalui tv3.lt patvirtino FNTT direktorius Kęstutis Jucevičius.

REKLAMA

„Pas mus vykdomas ikiteisminis tyrimas dėl Lietuvos futbolo federacijos lėšų iššvaistymo, pasisavinimo, sukčiavimo ir dėl piktnaudžiavimo tarnyba“, – sakė K. Jucevičius.

Pasak FNTT vadovo, pareigūnai atlieka kratas LFF būstinėje, federacijos prezidento J. Kvedaro namuose ir keliuose įmonėse, kurios susijusios verslo ryšiais su LFF.  

Anot K. Jucevičiaus, šis ikiteisminis tyrimas pradėtas maždaug prieš mėnesį. Kol kas, pasak FNTT direktoriaus, įtarimai niekam nepareikšti.

REKLAMA
REKLAMA

LFF teigia, kad jau prieš kratas žinojo, kad FNTT yra susidomėjusi federacijos finansais. Neoficialiais duomenimis, federacija net turėjo laiko pasiruošti pareigūnų viešnagei.

Įtarimų iki šiol nebuvo

Kūno kultūros ir sporto departamento vadovas Edis Urbanavičius sako, kad Lietuvos futbolo federacijai (LFF) skiriamos valstybės lėšos yra tik nedidelė dalis viso biudžeto, kuriuo ji disponuoja, ir teigia, kad iki šiol įtarimų dėl šių lėšų panaudojimo nekilo.

Jis taip pat žada, kad bus atidžiau pasižiūrėta, kaip LFF išleido 2015 metais iš valstybės biudžeto skirtus 148 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pagrindinė federacijų kontrolė iš mūsų pusės yra susijusi su valstybės lėšų skyrimu, federacijos mums atsiskaitinėja už tų lėšų panaudojimą ir mes turime galimybes patikrinti tų lėšų panaudojimą. Tai Futbolo federacija yra ne išimtis, ji šiais metais yra gavusi apie 148 tūkst. eurų valstybės lėšų, tai tą sumą mes ir patikrinsime, tą sutarėme ir su premjeru, kai gavome pavedimą iš jo, kad būtent būtų patikrinta, kaip tos lėšos buvo panaudotos“, – BNS ketvirtadienį sakė E.Urbanavičius.

Premjeras Algirdas Butkevičius anksčiau šią savaitę, dar iki pasirodant žinioms apie kratas, pavedė Kūno kultūros ir sporto departamentui išnagrinėti situaciją LFF. Taip jis reagavo į opozicijos paraginus dėl galimos nusikalstamo pasaulio įtakos nutraukti finansavimą LFF.

REKLAMA

„Mes pasitikslinome premjero poziciją ir ji yra tokia, kad pirmiausia mes turime patikrinti, kaip tos skirtos valstybės lėšos buvo naudotos – atlikti papildomą auditą, ne vien ataskaitas įvertinti, – teigė E.Urbanavičius.

Anot jo, LFF ataskaitą departamentui turėtų pateikti kitų metų pradžioje, iki tol kokių nors veiksmų imtis neplanuojama.

„Mes tikrai nedarysime tyrimo, kol yra nepateiktos ataskaitos, nes tada būtų galimybė kažką ir koreguoti. Tai norėtume sulaukti, kad jie mums atsiskaitytų“, – sakė Kūno kultūros ir sporto departamento vadovas.

REKLAMA

„Kol kas dėl mūsų skirtų lėšų (panaudojimo) mums įtarimų jie nebuvo sukėlę ir mes abejonių neturėjome, bet šitoje situacijoje, kuri dabar yra, mes patikrinimą atliksime“, – aiškino jis.

E.Urbanavičiaus teigimu, jeigu „po šių tyrimų bus gauta kažkokia informacija, bus galimybė spręsti klausimą dėl tolimesnio valstybės lėšų skyrimo federacijai“. Nors kartu jis pripažino, jog valstybės indėlis į LFF biudžetą nėra reikšmingas.

„Tai tikrai labai nedidelė dalis pagal jų biudžetą, nes jų biudžetas tikrai yra 6-7 ar kiek milijonų eurų, tai aš manau, kad čia tikrai tie pinigai nėra tokie ypatingai jiems reikšmingi“, – sakė E.Urbanavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis teigė, kad LFF daugiausia lėšų gauna iš Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA), Europos futbolo federacijų asociacijos (UEFA), rėmėjų, taip pat iš rungtynių, reklamos pardavimų, nors detalios informacijos apie LFF biudžetą departamento vadovas sakė neturintis.

Patraukė ir politikų dėmesį

Premjeras Algirdas Butkevičius šią savaitę pranešė ketinantis kreiptis į Kūno kultūros ir sporto departamentą dėl situacijos LFF, opozicijai paraginus nutraukti finansavimą dėl galimos nusikalstamo pasaulio įtakos.

„Premjeras įpareigos Kūno kultūros ir sporto departamentą išanalizuoti situaciją Lietuvos futbolo federacijoje, ir tuomet priimti sprendimą dėl finansavimo“, - BNS antradienį sakė premjero atstovė spaudai Evelina Butkutė - Lazdauskienė.

REKLAMA

Anot premjero atstovės, „tokios kalbos, kokios viešojoje erdvėje sklinda šiandien, federacijai nedaro garbės, tačiau Kūno kultūros ir sporto departamentas turi vadovautis faktais ir priimti sprendimus, naudingus sportininkams, o ne kažkokioms grupuotėms“.

Tokią poziciją Vyriausybė išsakė po to, kai opozicijoje esantys liberalai paragino stabdyti LFF finansavimą, „kol federacija neišsirinks skaidrią reputaciją turinčių vadovų“.

Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis teigia, kad tokių priemonių siūlo imtis reaguojant į pranešimus, kad dėl federacijos valdymo gali kovoti nusikalstamos grupuotės.

REKLAMA

Iniciatyvinei grupei „Futbolo sąjūdis“ atstovaujantis buvęs komandos „Atlantas“ žaidėjas Raimondas Karpavičius prieš savaitę viešai metė kaltinimus, kad LFF veikla „grindžiama bauginimais“ arba menkomis dovanėlėmis, o elitinė šalies A lyga degraduoja dėl sutartų rungtynių bei įvairiausių intrigų. Jis pareiškė, jog įtaką Lietuvos apskričių futbolo federacijų vadovams darantys nusikalstamų grupuočių atstovai viešai save sieja su J.Kvedaru giminystės ryšiais. Anot R.Karpavičiaus, LFF kasmet UEFA skiria iki 20 mln. eurų, tačiau visuomenė nežino, kaip šios lėšos panaudojamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu J.Kvedaro vadovaujama LFF dėl jo oponento pareiškimų antradienį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą. Pranešime spaudai teigiama, kad galimų nusikaltimų siejimas su J.Kvedaru ir federacijai daroma „didžiulė žala Lietuvos futbolo federacijos, jos vadovo ir visos šalies futbolo reputacijai“.

LFF Vykdomasis komitetas gruodžio pradžioje sustabdė Tauragės apskrities futbolo federacijos (TAFF) narystę LFF, nurodydamas, kad buvęs TAFF vadovas Sigitas Jukna atleistas anksčiau, nei numatyta TAFF įstatuose. Nauju Tauragės futbolo vadovu išrinktas ne kartą teistas Arūnas Pukelis, žinomas Šviniaus pravarde.

REKLAMA

J.Kvedarui 2012 metais buvo pareikšti įtarimai dėl neteisėto praturtėjimo, bet šiemet jo atžvilgui tyrimas nutrauktas.

Tarptautiniame FIFA reitinge Lietuvos futbolo rinktinė šiuo metu užima 126-ąją vietą. Tai žemiausia vieta per visą istoriją.

Kratas sieja su artėjančiais rinkimais

LFF surengtas kratas jos atstovai sieja su artėjančiais LFF prezidento rinkimais.

„Tai yra normali procedūra, visai nenustebinusi prieš rinkimus ir po visų pareiškimų“, - BNS sakė LFF komunikacijos skyriaus vadovė Vaiva Zizaitė.

Kaip skelbta, tyrimą dėl galimo federacijos lėšų švaistymo atliekantys Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai ketvirtadienio rytą atlieka kratas LFF patalpose ir federacijos prezidento Juliaus Kvedaro namuose.

REKLAMA

V.Zizaitė BNS teigė, kad pareigūnai jau baigė patikrinimą V.Kvedaro namuose, šiuo metu jie tęsia darbą federacijos patalpose Vilniuje.

„(V.Kvedaro namuose) jau atlikta krata, dabar yra tikrinama federacijos buhalterija, užplombuotos durys vadovų ir archyvo, tikrinami visi buhalteriniai dokumentai šiuo metu“, - sakė V.Zizaitė.

Ji sakė, kad pats V.Kvedaras situacijos komentuoti negali.

„Šiuo metu tikrai negali, nes jis negali kalbėti telefonu, jis net mums neatsiliepia, galbūt jam neleidžiama atsiliepti, bet jis turi atvykti į federaciją tuoj pat“, - teigė atstovė.

J.Kvedarui 2012 metais buvo pareikšti įtarimai dėl neteisėto praturtėjimo, bet šiemet jo atžvilgui tyrimas nutrauktas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų