REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidento posto siekiantys respublikonų kandidatai antradienį surengtuose debatuose daugiausia diskutavo, kaip įveikti džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS) ir užtikrinti Amerikos saugumą, o Jebas Bushas ir kiti ūdijo savo varžovą Donaldą Trumpą dėl reikalavimo uždrausti į šalį atvykti musulmonams.

JAV prezidento posto siekiantys respublikonų kandidatai antradienį surengtuose debatuose daugiausia diskutavo, kaip įveikti džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS) ir užtikrinti Amerikos saugumą, o Jebas Bushas ir kiti ūdijo savo varžovą Donaldą Trumpą dėl reikalavimo uždrausti į šalį atvykti musulmonams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjus kelioms savaitėms po pražūtingų atakų Paryžiuje ir Kalifornijos mieste San Bernardine, respublikonai, besivaržantys dėl savo partijos kandidato statuso prieš 2016 metais vyksiančius prezidento rinkimus, netikėtai susidūrė su terorizmo Jungtinių Valstijų teritorijoje pamėkle ir būtinybe įveikti IS džihadistus, įsitvirtinusius Irake ir Sirijoje.

REKLAMA

Vis dėlto skambant pareiškimams, kad mėginama suvaržyti JAV piliečių laisvę, keli D.Trumpo varžovai kritikavo milijardierių nekilnojamojo turto magnatą dėl jo kurstančių pasisakymų prieš musulmonus.

Šios diskusijos vyko per penktuosius respublikonų debatus, kurie yra paskutinieji 2015 metais.

„Negalime atsieti savęs nuo taiką mylinčių musulmonų. Jeigu ketiname taip elgtis su saviškiais, mums nepasiseks“, – sakė buvęs Floridos gubernatorius J.Bushas, mėginantis išjudinti savo stringančią kampaniją.

REKLAMA
REKLAMA

„Chaoso prezidentas“

„Donaldui sekasi su trumpais pareiškimais, – pridūrė J.Bushas. – Bet jis yra chaoso kandidatas ir būtų chaoso prezidentas.“

Senatorius Marco Rubio, kurio pozicijos pagerėjo likus septynioms savaitėms iki pirmųjų respublikonų pirminių rinkimų, vyksiančių Ajovos valstijoje, nesureikšmino D.Trumpo raginimų, sakydamas, kad jo pasiūlymas dėl musulmonių „niekada nebus įgyvendintas“.

Senatorius Randas Paulas prisidėjo prie šio puolimo.

„Manau, jeigu uždrausime kai kurias religijas, jeigu cenzūruosime internetą – manau, kad tuo momentu teroristai bus laimėję“, – aiškino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D.Trumpas, taip pat buvęs televizijos realybės šou žvaigžde, netikėtai tapo respublikonų prezidento rinkimų kampanijos favoritu. Po stačiokiškų antimusulmoniškų pareiškimų D.Trumpo populiarumas tik dar labiau padidėjo, nors varžovai jį kaltino lošiant džihadistams palankų žaidimą.

Pirmadienį ir antradienį paskelbti dviejų apklausų rezultatai rodė, kad D.Trumpo populiarumas pasiekė naujas aukštumas, bet nepriklausomas pažiūras reiškiantis senatorius Tedas Cruzas iškilo į antrąją vietą, todėl tikėtasi, kad jis darys didelį spaudimą favoritui per debatus Las Vegase, kuriuose dalyvavo devyni kandidatai.

REKLAMA

Vis dėlto T.Cruzas atsargiai kritikavo D.Trumpą, bet smarkiai susikirto su M.Rubio, kuris teigė, kad T.Cruzas yra izoliacionistas, balsavęs prieš JAV ginkluotųjų pajėgų finansavimo įstatymą ir nepritariantis Amerikos karių pasiuntimui į Siriją.

Teksaso senatorius T.Cruzas pareiškė, kad tuo atveju, jeigu jis taptų prezidentu, „ISIS ir radikalusis islamo terorizmas neturėtų ryžtingesnio priešininko negu aš“.

„Reikia tvirtumo“

Šie debatai buvo pirmieji po atakų Paryžiuje ir San Bernardine, dėl kurių nacionalinio saugumo tema tapo ypač aktuali, o amerikiečių nuogąstavimai dėl neteisėtos imigracijos ir pabėgėlių iš Sirijos dar labiau išaugo.

REKLAMA

D.Trumpas nesileido į detales, kaip būtų galima įveikti džihadistus. Jis buvo sutelkęs dėmesį į ginčus su J.Bushu, o šis nebegalėjo sau leisti dar vieno blankaus pasirodymo per debatus ir antradienį atkakliai gynė savo poziciją. Jiedu su D.Trumpu dažnai įsiterpdavo į vienas kito pasisakymus.

„Jis – labai malonus žmogus, bet mums reikia tvirtumo“, – pabrėžė D.Trumpas, kalbėdamas apie J.Bushą.

„Donaldai, jūs negalėsit savo kelio į prezidentavimą grįsti įžeidimais, o aš iš tikrųjų esu tvirtas“, – atšovė J.Bushas, kuris debatų pradžioje buvo pareiškęs, jog „kandidatuoti į prezidentus – sunkus darbas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Taip, žinau. Esi kietas vaikinas, Jebai. Aš tai žinau“, – ironiškai atrėžė D.Trumpas, atkreipdamas dėmesį, kad J.Bushas anksčiau buvo laikomas respublikonų kampanijos favoritu, bet greitai prarado tą statusą.

„Žengi vis toliau ir toliau, – tęsė D.Trumpas. – Gana greitai atsidursi pačiame gale.“

D.Trumpo raginimas laikinai neįleisti musulmonų į Jungtines Valstijas buvo kritikuojamas jo varžovų ir buvo pagrindinė diskusijų tema prieš šiuos debatus.

„Nekalbame apie religiją – kalbame apie saugumą“

Verslininkas sakė nesiekiantis diskriminuoti musulmonų.

„Nekalbame apie izoliaciją; kalbame apie saugumą, – aiškino jis. – Nekalbame apie religiją – kalbame apie saugumą.“

REKLAMA

Respublikonų lyderiai galbūt galės lengviau atsikvėpti, kai D.Trumpas dar kartą pažadėjo nesibalotiruoti kaip nepriklausomas kandidatas. Kai kurie baiminosi, kad tuo atveju, jeigu D.Trumpas nebūtų išrinktas partijos kandidatu, jis gali surengti atskirą kampaniją ir galbūt sužlugdytų galimybę įveikti demokratus, pritraukdamas dalį respublikonų rinkėjų balsų.

Geriausiu eterio laiku surengtuose debatuose taip pat dalyvavo Naujojo Džersio gubernatorius Chrisas Christie, kuris sakė, kad dėl darbo federalinio prokuroro pareigose patirties jis yra geriausiai pasiruošęs kovai su terorizmu.

REKLAMA

„Saugosiu Ameriką nuo karų, kurie yra nešami prie mūsų durų slenksčio“, – tikino jis.

Ch.Christie susiginčijo su senatoriumi Randu Paulu, kaip reaguoti į Rusijos prezidento Vladimiro Putino raumenų demonstravimą tarptautinėje arenoje.

Paklaustas, ar būtų pasiruošęs numušti rusų lėktuvą, jeigu šis pažeistų teorinę neskraidymo zoną Sirijoje, Ch.Christie atsakė ryžtingai.

„Ne tik būčiau pasiruošęs, bet ir tai padaryčiau, – tvirtino jis. – Mes tikrai numuštume Rusijos pilotų lėktuvus, jeigu jie būtų pakankamai kvaili galvoti, kad šis prezidentas yra toks pats neryžtingas liurbis kaip prezidentas, kuris dabar yra Ovaliniame kabinete.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R.Paulas, nepritariantis siūlymams nustatyti neskraidymo zoną, atšovė: „Jeigu palaikote Trečiąjį pasaulinį karą – štai jūsų kandidatas.“

Tuo tarpu buvusi IT technologijų milžinės „Hewlett-Packard“ aukšto rango administratorė Carly Fiorina sakė, kad pasinaudotų savo patirtimi technologijų srityje, kovodama su ekstremizmu.

Ohajo gubernatorius Johnas Kasichas savo ruožtu pritarė, kad tarptautinė koalicija turėtų visiškai sunaikinti „Islamo valstybę“, bet „mes turime vadovauti – kitaip tas darbas nebus atliktas“.

Keturi mažiau populiarūs kandidatai anksčiau dalyvavo atskiruose debatuose, per kuriuos karingo būdo senatorius Lindsey Grahamas ištiesė alyvų šakelę taikingiems musulmonams, sakydamas: „Jūs nesate priešai.“

„Donaldas Trumpas atliko vieną dalyką, kurio negalima daryti: paskelbė karą pačiam islamui“, – sakė L.Grahamas, kuris ragina pasiųsti į Siriją ir Iraką 10 tūkst. JAV karių, turinčių padėti sąjungininkams arabams įveikti „Islamo valstybę“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų