REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pačiame kritiškiausiame metiniame savo pranešime pareiškęs, kad Lietuva šiuo metu išgyvena valstybės tapatybės krizę, prezidentas tvirtina išsakęs "tai, ką galvoja tauta".

REKLAMA
REKLAMA

Pasak V. Adamkaus, jis lauks, ką į šią kritiką atsakys Seimas, tačiau pastebėjo, kad ankstesniems jo pranešimams nebuvo rodomas tinkamas dėmesys.

REKLAMA

"Aš išsakiau tai, ką galvoja visa tauta, tai, kas yra teisybė. Savo pranešimo nenoriu kritikuoti ir nevertinsiu, palaukime, pažiūrėsime, ką darys jie (parlamentarai - BNS) su šiuo pranešimu", - žurnalistams sakė iš Seimo salės išėjęs prezidentas.

"Po ankstesnių pranešimų tik pakalbėdavo, kaip viename straipsnyje prieš porą dienų skaičiau, kad tai yra nereikšmingas, nieko nepasakantis pranešimas, senio, kuris yra atsilikęs nuo gyvenimo", - pastebėjo prezidentas, kuriam šiemet sueis 81-eri.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar neįžvelgia ydų Prezidentūros darbe, V.Adamkus sakė turįs "gerą komandą".

"Jūs (žurnalistai -BNS) kritikuojate mane, o aš jaučiuosi labai gerai, turiu gerą sauformuotą komandą, mes esame pasiryžę dirbti, kalbėti atvirai, išsakyti savo nuomone taip, kaip šiandien Vyriausybei ir Seimui, ir bendromis jėgomis, jei ydų būtų, jas spręsime", - sakė prezidentas.

V. Adamkus: "Lietuvoje - valstybės tapatybės krizė"

Skaitydamas metinį pranešimą prezidentas Valdas Adamkus pareiškė, kad Lietuva išgyvena valstybės tapatybės krizę. „Stabilumas, virstantis stagnacija, Lietuvai nebuvo ir nebus priimtinas“, sakė jis. Tuo tarpu politikai ir apžvalgininkai prezidento pranešime pasigedo savo veiklos įvertinimo.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas Valdas Adamkus metiniame pranešime pažymėjo, kad 2006-ieji tapo dar vienais Lietuvos demokratinės sistemos išmėginimo metais.

„Apžvelgdami juos dar kartą įsitikiname, kad demokratija neįmanoma be tokių paprastų, tačiau pamatinių dalykų, kaip tikėjimas idealais ir vertybėmis, pasitikėjimas piliečiais ir valstybės institucijomis“, - sakė jis.

Pasak valstybės vadovo, kai viešojoje erdvėje nelieka vietos vertybėms, idėjoms ir jų sklaidai, įsigali visų nepasitikėjimas visais. Tokioje skandalų, gandų, savo šalies juodinimo aplinkoje labai sunku kurti piliečių valstybę ir plėtoti demokratinę politiką.

REKLAMA

„Bendrų tikslų, socialinės partnerystės, tikėjimo valstybe ir pasitikėjimo bendrapiliečiais stoka, pilietinis ir politinis susvetimėjimas privedė Lietuvą prie valstybės tapatybės krizės. Apmaudus faktas. Dėl politinių ambicijų, kovos dėl valdžios, neprofesionalumo, intrigų, korupcijos ar populizmo nesugebėjome išjudinti nė vienos reikšmingos mūsų šalies vidaus ekonominio ir socialinio gyvenimo reformos“, - konstatavo V. Adamkus 

Pasak jo, būtent reformos atvertų galimybes sulaikyti bent kiek reikšmingesnę emigruojančių piliečių dalį ir pritraukti naujas užsienio investicijas.

REKLAMA

„Imtis esminių šalies valdymo pokyčių mūsų neprivertė nei ES, nei NATO narystė, nei įspūdinga finansinė parama iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų“, - pažymėjo jis.

Anot valstybės vadovo, Lietuvos vidaus ir užsienio politikos sąsajos "įgijo neigiamą atspalvį".

"Dėl vidaus politikos nesutarimų piliečiai pradeda manyti, kad Lietuvai neverta imtis ir aktyvios užsienio politikos. Kad nesusitvarkius savo namuose nėra prasmės remti demokratiją ir pilietinės visuomenės plėtrą kaimynystėje ar, pavyzdžiui, Afganistane. Nors ligšiolinė mūsų šalies užsienio politika ir buvo sėkminga, tokia tendencija yra grėsminga Lietuvai kaip tarptautinės bendruomenės narei", - pabrėžė prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot V.Adamkaus, būtina nedelsiant keisti "visuotinį dvasinį Lietuvos klimatą", kovoti "su visose visuomenės grandyse tvyrančia nepagarba, agresija, cinizmu, susvetimėjimu", įveikti "pavojingai įsivyravusį visuotinį nepasitikėjimą".

V.Adamkus taip pat ragino kuo sparčiau pasinaudoti Lietuvoje sudarytomis politinėmis ir ekonominėmis prielaidomis kurti šalies gerovę ir spartinti pažangą.

Metiniame pranešime prezidentas negailėjo kritiškų žodžių Vyriausybei. 

„Deja, šiandien Vyriausybė labiau susitelkusi ne ties reformomis, o ties savo pačios išlikimo klausimu“, - pareiškė prezidentas.

REKLAMA

Po šių žodžių salėje kilusio šurmulio V. Adamkus nutraukė kalbą ir pasiteiravo: “Tai gal man nekalbėt, jeigu čia neklauso?“

Seimo posėdžiui pirmininkavusiam Česlovui Juršėnui paraginus tęsti, prezidentas teigė, kad, viena vertus, net ir tokia padėtis mažumos Vyriausybės neatleidžia nuo atsakomybės ir prisiimtų įsipareigojimų.

„Kita vertus, kviečiu pačias partijas atsakingiau vertinti Vyriausybės stabilumo klausimą, kadangi nesant sutarimo Seime ji vargu ar išdrįs imtis ryžtingų sprendimų“, - sakė prezidentas.

REKLAMA

Jis pareiškė Vyriausybę vertinsiąs tik pagal nuveiktus darbus ir reformų spartą.

„Tikiuosi, kad dabartiniam Ministrų kabinetui užteks politinės valios ir ryžto pereiti nuo pažadų prie jų realizavimo ir aktyvios veiklos. Stabilumas, virstantis stagnacija, Lietuvai nebuvo ir nebus priimtinas“, - pareiškė prezidentas.

Skelbiame visą prezidento Valdo Adamkaus metinio pranešimo tekstą.

Apžvalgininkai: daug kritikos, mažai iniciatyvų 

Politikai ir politikos apžvalgininkai, vertindami prezidento Valdo Adamkaus metinį pranešimą teigia, jog kalboje labai kritiškai įvertintas visų institucijų darbas, bei pasigenda paties prezidento veiklos vertinimo ir iniciatyvų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politikos apžvalgininkas Valdas Vasiliauskas sako, kad tai pats kritiškiausias Prezidento metinis pranešimas iš visų, iki šiol jo skaitytų Seime.

„Prezidentas bendrą situaciją įvertino kaip visų nepasitikėjimą visais. Kita vertus, Prezidentas išsakė labai skaudžios kritikos visoms mūsų valdžioms – Seimui, Vyriausybei, teismams ir visoms institucijoms. Prezidentas, kalbėdamas apie nepasitikėjimo krizę, ir pats atskleidė, kad pasitikėti mūsų institucijomis nelabai yra pagrindo“.

Tuo metu apžvalgininkas Virgis Valentinavičiaus teigia, kad nors kritiškumas yra pagirtinas, tačiau jis buvęs per daug vienpusiškas. Anot V. Valentinavičiaus, V. Adamkus metiniame pranešime niekaip neįvertino Prezidentūros veiklos.

REKLAMA

Apžvalgininkas taip pat pastebi, kad šalies vadovo žodžiuose apie VSD jaučiama vadinamųjų valstybininkų įtaka, kadangi buvo atkartoti pastarųjų teiginiai.

„Lietuva jau pakankamai ilgą laiką gyvena be aiškios darbotvarkės ir lyderystės, kuri turėtų formuoti aiškias ambicijas, vizijas ir tikslus, to aš ir šiandien neišgirdau“, – sako Tėvynės sąjungos lyderis Andrius Kubilius.

Be to, A. Kubiliaus manymu, Prezidento kritika parlamentui, kad jis prastai vykdo parlamentinę kontrolę, buvo pasakyta ne visai laiku ir ne visai tinkamai.

REKLAMA

„Pradėję VSD parlamentinę kontrolę, Seime susidūrėme su dideliais trukdymais. Apie tai reikėjo kalbėti. Aš taip pat prezidento kalboje pasigedau minčių, apie ką jis yra kalbėjęs prieš metus ar porą, – apie oligarchiją, kurios požymius parlamentinis tyrimas kaip tik ir atskleidė“, – teigia Tėvynės sąjungos lyderis.

Liberalų ir centro sąjungos lyderis Artūras Zuokas teigia prezidento pranešimą vertinąs dvejopai.

„Prezidentas iš esmės gal nieko naujo ir nepasakė, tik labai gerai apžvelgė pastarųjų metų spaudos publikacijas. Išsakyta labai daug kritikos, teisingos kritikos, tačiau vis dėlto iš Prezidento ir jo komandos pasigendu iniciatyvų. Juk Prezidentui Konstitucija ir įstatymai suteikia daug galių“, – tvirtinta A. Zuokas.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų