REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdos licėjaus mokinys Dovydas Drakšas aštuonis kartus dalyvavo tarptautinėse olimpiadose, ir iš visų jų parsivežė po medalį. Dabar jaunuolis jau studijuoja gamtos mokslus Kembridžo universitete ir džiaugiasi, kad viskas yra taip, kaip tikėjosi. Gabus jaunuolis sako vien tik prie knygų nekirmijantis: spėja ir pasportuoti, ir pagroti, ir paskaityti grožinę literatūrą.

Klaipėdos licėjaus mokinys Dovydas Drakšas aštuonis kartus dalyvavo tarptautinėse olimpiadose, ir iš visų jų parsivežė po medalį. Dabar jaunuolis jau studijuoja gamtos mokslus Kembridžo universitete ir džiaugiasi, kad viskas yra taip, kaip tikėjosi. Gabus jaunuolis sako vien tik prie knygų nekirmijantis: spėja ir pasportuoti, ir pagroti, ir paskaityti grožinę literatūrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pirmojoje respublikinėje olimpiadoje sudalyvavau, kai buvau septintoje klasėje. Tai buvo matematikos olimpiada ir tuomet nieko nelaimėjau. Aštuntoje klasėje sudalyvavau chemijos respublikinėje olimpiadoje ir ją laimėjau. Nuo devintos klasės ir prasidėjo olimpiadų maratonas – mano mokykloje mokiniams buvo sudarytos sąlygos jose dalyvauti“, – sakė 18-metis pirmakursis Dovydas.

REKLAMA

Jis sako dalyvavęs ir gamtos, ir fizikos, ir biologijos, ir matematikos olimpiadose, bet geriausi pasiekimai – chemijos srityje.

„Tarptautinėje olimpiadoje pirmą kartą sudalyvavau devintoje klasėje – tai buvo gamtos mokslų olimpiada, po to buvo ir chemijos olimpiada tais pačiais metais. Gamtos mokslų olimpiadoje laimėjau bronzos medalį, o chemijos – sidabro.

Iš viso esu dalyvavęs aštuoniose tarptautinėse olimpiadose, kiekvienoje vis ką nors gaudavau: esu gavęs du bronzos medalius, penkis sidabro ir vieną aukso medalį – jį gavau šiais metais“, – kalbėjo talentingasis jaunuolis.

REKLAMA
REKLAMA

Auksas iš tarptautinės olimpiados

Didžiausia sėkmė jį aplankė šią vasarą, kai, baigęs 12 klasių, jis sudalyvavo tarptautinėje chemijos olimpiadoje, vykusioje Azerbaidžane, kur susirinko gabiausi jaunuoliai iš 75 šalių. Iš ten Dovydas parsivežė auksą. Keliones į olimpiadas apmoka valstybė, tačiau, kad į ją patektum, pirmiausia, aišku, reikia praeiti miestų, respublikinės olimpiados ir Baltijos chemijos olimpiados etapus.

„Pavydinčių klasės draugų nebūdavo. Nemažai klasės draugų kartu dalyvaudavo olimpiadose, bet visi palaikydavo, džiaugdavosi kartu su mumis, skatindavo ir toliau dalyvauti“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sudomino mokytoja

„Kai tik pradėjau mokytis chemijos, mokytoja sudomino mokytis papildomai, ruoštis olimpiadomis. Sudalyvavus olimpiadose, pamačiau, kad man ten gana gerai sekasi, kad galiu pelnyti gana aukštas vietas, kad šitoje srityje esu pranašesnis už kitus. Toliau gilinau žinias ir pamačiau, kad tai yra sritis, kuri yra man labai tinkanti“, – kalbėjo Dovydas.

Jo teigimu, siekiant rezultatų olimpiadose, svarbu ir mokytojos, ir mokinio indėlis.

„Kai buvau jaunesnis, negalėjau apsispręsti, kuri sritis man tinkamiausia, man viskas sekėsi neblogai. Tada chemijos mokytoja mane sudomino, padarė didelį indelį pradžioje, o tada jau reikėjo pačiam dirbti“, – sakė jis.

REKLAMA

Tėvai, kalba studentas, nedarė jam jokios įtakos, kokią sritį pasirinkti, tačiau, kai pamatė, kad chemija yra ta sritis, kur Dovydui sekasi puikiai, jį palaikė ir skatino nebenukrypti.

Spėja viską

Dovydas sako, kad mokslams laiko reikėjo skirti daug, tačiau laisvalaikį jaunuolis taip pat leido turiningai:

„Praktiškai visus metus reikėdavo kažkiek mokytis, prieš olimpiadas tai suintensyvėdavo, kartais reikėdavo net savaitę atostogų pasiimti – tada sėdėdavau namuose ir mokydavausi. Chemijos mokymasis tampa dienos dalimi.

Laisvalaikiui taip pat sugebėdavau surasti laiko: aš ir sportuoju, ir groju gitara, grožinei literatūrai taip pat laiko užtekdavo“, – sakė jis.

REKLAMA

Dabar Dovydas Kembridžo universitete Jungtinėje Karalystėje studijuoja gamtos mokslus, o vėlesniais metais studijos labiau specializuosis, ir greičiausiai nukryps į chemijos pusę.

„Daugybė chemijos olimpiadininkų patarė važiuoti į Kembridžą, ten yra nemažai lietuvių studijuojančių. Manau, kad ten yra geresnė studijų programa nei Lietuvoje. Kembridžo universitete, kaip ir visuose Anglijos universitetuose, studijų kaina yra 9 tūkst. svarų per metus, bet ten studentams yra sudarytos labai geros sąlygos – jie gali pasiimti paskolą, kurią išmokės vėliau gyvenime, tad tai nėra problema. Studijos yra tokios, kokių tikėjausi, viskuo esu patenkintas. Kaip ir tikėjausi, yra nemažas darbo krūvis, daug laiko mokslams reikia atiduoti, bet aš tuo nenusivylęs, džiaugiuosi jomis, viskas yra gerai“, – kalbėjo jaunuolis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dovydas dar negalėjo pasakyti, ar po studijų grįš į Lietuvą ir kokią konkrečiai profesiją pasirinks. Tačiau jis žino, kad tai bus mokslinė veikla, susijusi su chemija.

Perfekcionizmas ir užsispyrimas

Jaunuolis sako, kad tokių rezultatų jam padėjo pasiekti dvi pagrindinės savybės – perfekcionizmas ir užsispyrimas.

„Aš esu perfekcionistas – visada siekiau kuo geresnių rezultatų, užsispyręs – visada noriu būti kuo geresnis, užimti kuo aukštesnę vietą, esu darbštus ir gebu rasti motyvacijos, atsiduoti visam tam darbui, kurį reikia įdėti“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų