REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gerėjančios Lietuvos ekonomikos tendencijos ir augančios gyventojų pajamos leis artėjančias šventes pasitikti gausesnėmis dovanomis. Bankininkai teigia, kad šiais metais didžioji dalis lietuvių šventiniams sveikinimams skirs 30 – 100 eurų, kai tuo tarpu prieš kelis metus planuojama suma buvo kuklesnė – iki 58 eurų. Tam įtakos turi ne tik atsiradusi galimybė labiau palepinti savo artimuosius, tačiau ir psichologinis efektas – dovanoms skirtos sumos eurais apvalinamos į didesnę pusę.

Gerėjančios Lietuvos ekonomikos tendencijos ir augančios gyventojų pajamos leis artėjančias šventes pasitikti gausesnėmis dovanomis. Bankininkai teigia, kad šiais metais didžioji dalis lietuvių šventiniams sveikinimams skirs 30 – 100 eurų, kai tuo tarpu prieš kelis metus planuojama suma buvo kuklesnė – iki 58 eurų. Tam įtakos turi ne tik atsiradusi galimybė labiau palepinti savo artimuosius, tačiau ir psichologinis efektas – dovanoms skirtos sumos eurais apvalinamos į didesnę pusę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek pinigų ir kur juos išleidžia lietuviai?

„Lietuvių nuotaika gerėja, lyginant su praėjusiais metais. Dauguma gyventojų dar metų pradžioje sau prisipažįsta, kad per ateinančius 12 mėnesių jie turės galimybių susitaupyti“ – kalba „Swedbank“ asmeninių finansų instituto vadovė Odeta Bložienė. Tokiu atveju, pasiruošimas didžiosioms metų šventėms vyksta džiugiai, žmonės pamiršta taupymą ir leidžia sau šiek tiek daugiau. Tv3.lt domisi, su kokia nuotaika lietuviai baigia šiuos metus? Anot O. Bložienės, lietuviai tampa optimistiškesni, nes kinta jų elgsena ir vartojimas, didėja gyventojų optimizmas, gerėja bendra ekonomikos situacija Lietuvoje.

REKLAMA

Ekspertės teigimu, pagal išleidžiamą pinigų sumą, lietuviai dar labai skiriasi nuo kitų Europos valstybių. „Mūsų krepšelis yra dvigubai, o kartais net ir trigubai mažesnis. Pavyzdžiui, D. Britanijos gyventojai šventinėms dovanoms išleidžia daugiau kaip 800 eurų, todėl mūsų išlaidos dovanoms atrodo kukliai bendrame kontekste“ – pasakoja banko atstovė, bet kiek vėliau priduria: „Nepaisant to, mes gana greitai artėjame prie Europos Sąjungos“.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu pakalbinta Vilniaus centrinio „Vagos“ knygyno vedėja Vida Ramonienė, teigia nepastebėjusi žmonių polinkio labiau išlaidauti kalėdinėms dovanoms „Mūsų knygynuose pirkėjai ieško įvairių knygų, vis dar aktualios išlieka knygų akcijos. Nėra taip, kad žmonės visiškai nekreipia dėmesio į kainą” – pasakoja ji.

Populiarėja internetinė prekyba

Vietos, kur lietuviai perka dovanas taip pat keičiasi. Į prekybos centrų, smulkiųjų verslininkų parduotuvių ir mugių vietą sparčiai veržiasi elektroninės parduotuvės. O. Bložienė pastebi: „Elektroninės parduotuvės Lietuvoje auga nebe procentais, o - kartais, todėl lietuvių pasirinkimo sąraše užima reikšmingą vietą, nors lyderiai išlieka prekybos centrai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Internetinės parduotuvės Pigu.lt rinkodaros direktorė Giedrė Vilkė pastebi, kad jų klientai dovanomis renkasi įvairias prekes, tačiau sutinka, kad lietuviai linkę kalėdinėms dovanoms išleisti daugiau. „Matome, kad perkami brangesni kvepalai, žaislai, buitinė technika, mobilieji telefonai, baldai, interjero prekės, apranga ir avalynė. Kaip ir kiekvienais metais, taip ir šiais lietuviai šluoja kvepalus ir kosmetiką. Nors dar tik mėnesio vidurys, tačiau kvepalų ir kosmetikos pardavėme dvigubai daugiau nei praėjusį mėnesį““ – pasakoja ji.

REKLAMA

Kalėdinių pirkinių sąrašas - planuojantiems išlaidas

Bankininkė O. Bložienė atkreipia dėmesį, kad finansine prasme šventėms ruoštis vien iš einamųjų lėšų nėra racionalu. O būtent tokiu principu dauguma lietuvių pasitinka šventes. „Suruošti stalą, supirkti dovanas ir pramogauti iš vieno mėnesio pajamų – neprotinga“ – tvirtina ji. Taip besielgiantys gyventojai rizikuoja po švenčių patirti nepatogumų ar net įsiskolinti, todėl ji žmonėms pataria įvertinti savo galimybes ir išlaidas planuoti iš anksto. „Geriausia apsauga nuo per didelių išlaidų – kalėdinių pirkinių sąrašas“ – tvirtina ji.

REKLAMA

Parduotuvių tinklo UAB „Norfa“ atstovo spaudai Dariaus Ryliškio nuomone, nors pastaruoju metu kalbama apie sunkmečio pabaigą ir šiek tiek pagerėjusią gyventojų finansinę padėtį, šiais metais prekybininkai nesitiki ryškios pirkėjų elgesio kaitos. „Gyventojų perkamoji galia išaugo nežymiai, todėl nesitikime labai didelio pirkėjų išlaidumo“.

Dažniausiai lietuviai dovanų tikisi gauti pinigų, knygų, kelionės, drabužių ir kosmetikos. „Vagos“ knygyno vedėja V. Ramonienė tv3.lt portalui pasakojo, kad šventiniu laikotarpiu knygų pardavimai smarkiai išauga. „Konkrečiai skaičių apie pirkėjų lankomumą pasakyti negaliu, tačiau vizualiai, knygynuose lankytojų apsilanko bent dvigubai daugiau negu kitu laiku“ – atskleidė V. Ramonienė, kuri pasakojo, kad iki Naujųjų metų taip pat pastebimai išauga kalendorių ir darbo knygų pardavimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Spontaniškai dovanas perka vis rečiau

„Norfos“ atstovo spaudai Dariaus Ryliškio teigimu, jų prekybos centras kalėdinį sezoną pradėjo panašiai kaip pernai, tačiau pastebėjo įdomią tendenciją – žmonės vengia apsipirkinėti spontaniškai. „Anksčiau lietuviai apsipirkdavo paskutinę savaitę prieš Kalėdas, tačiau pastaruoju metu šis periodas išsitęsė – žmonės prekes renkasi atidžiau, o per šventinės prekybos piką patys pardavimai išaugo bemaž dvigubai, palyginti su įprastomis dienomis“ – komentavo jis.

Bankininkų teigimu, žmonės pirkdami spontaniškai rizikuoja daugiau išleisti, todėl šis principas nėra efektyvus ir reikėtų jo atsisakyti. „Dažnai per skubėjimą pasirenkama tai, kad pasitaiko pirma, neįvertinant kitų alternatyvų ar geresnių kainų pasiūlymų“ – komentuoja O. Bložienė.

REKLAMA

Kalėdinės prekės kiekvienais metais išlieka panašios, todėl nenuostabu, kad prekybininkai kasmet stengiasi atrasti tos pačios rūšies prekių naujovių. „Lentynose išlieka tik ankstesniais metais didelės paklausos sulaukusios prekės“ – teigia D. Ryliškis.

Tarp populiariausių Kalėdinių dovanų, be paminėtų anksčiau, išlieka dovanų čekiai, kvepalai, papuošalai, kava, arbata, prieskoniai. Lietuviai taip pat noriai perka žiemos prekes – kepures, šalikus ar pirštines bei žaislus. Prekybininkai teigia, kad pirkėjų srauto augimas pastebimas jau lapkričio mėnesio pradžioje ir sparčiai auga kasdien iki pat Kalėdų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų