REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Saudo Arabijoje šeštadienį prasidėjo balsavimas pirmuosiuose rinkimuose, kurie yra atviri moterims – ir rinkėjoms, ir kandidatėms.

REKLAMA
REKLAMA

Rinkėjai vyrai į vieną rinkimų apylinkę Rijado centre pradėjo eiti maždaug 8 val. vietos (7 val. Lietuvos) laiku, pranešė AFP reporteris.

REKLAMA

Vyrai ir moterys karalystėje balsuoja atskirai, bet šie vietos tarybų rinkimai yra nedrąsus žingsnis moterims taikomų suvaržymų, kurie yra vieni griežčiausių pasaulyje, švelninimo link.

Į minėtą rinkimų apylinkę, kurioje apsilankė AFP žurnalistai, balsuoti atvyko mažiau nei 10 vyrų. Kiekvienas rinkėjas, pasitikrinęs, ar jo pavardė yra ant sienos iškabintuose lapuose, ir įrodęs savo teisę balsuoti rinkimų pareigūnams, pažymėdavo savo pasirinkimą biuletenyje ir įmesdavo jį į permatomą balsadėžę.

REKLAMA
REKLAMA

Ši absoliuti islamiška monarchija, kurioje moterims draudžiama vairuoti ir kurios viešumoje turi būti prisidengusios nuo galvos iki kojų, yra paskutinė valstybė, kurioje buvo leidžiama balsuoti tik vyrams.

Daugiau kaip 900 moterų siekia vietų municipalinėse tarybose, kurios yra vienintelės renkamos Saudo Arabijos institucijos.

Kandidatės moterys varžosi su beveik 6 tūkst. vyrų, taip pat siekiančių vietų 284-iose tarybose, kurių įgaliojimai apsiriboja vietos reikalais, kaip rūpinimasis gatvėmis, viešais sodais ir šiukšlių surinkimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lyčių atskyrimas viešuose objektuose reiškia, kad kandidatės moterys kampanijos metu negalėjo tiesiogiai susitikti su rinkėjų dauguma – vyrais.

Moterys taip pat sakė, kad rinkėjų registracijai trukdė biurokratinės kliūtys, informacijos apie procesą ir jo reikšmę stoka, taip pat tai, kad moterys negalėjo pačios atvažiuoti užsirašyti.

Dėl šių priežasčių moterys sudaro mažiau nei dešimtadalį rinkėjų, be to, manoma, kad laimės labai mažai kandidačių – jei išvis laimės.

Tačiau trečdalį vietų tarybose skiria Municipalinių reikalų ministerija, tad moterys tikisi gauti bent kai kurias tų vietų.

REKLAMA

"Dalyvauju ne tam, kad laimėčiau"

Tačiau laimės ar pralaimės, kandidatės sako, kad jau yra nugalėtojos.

„Tiesą pasakius, dalyvauju ne tam, kad laimėčiau, – Rijado centre sakė 60 metų pediatrė Amal Badreldin al Sawari (Amal Badreldin Savari). – Galvoju, kad pasiekiau pergalę dalyvaudama“.

Pasak jos, ji savo kandidatūrą iškėlė iš patriotizmo ir dėl to, kad islamas suteikia moterims teisių.

„Vyrai ir moterys turi lygias teises dėl daugelio dalykų“, – sakė ji, pacitavo atitinkamą eilutę iš Korano ir pridūrė, jog visi, su kuriais ji susidūrė, palaikė jos kampaniją.

REKLAMA

Aljazi al Hossaini 12 dienų trukusią savo kampaniją vykdė daugiausia per internetą. Savo svetainėje ji paskelbė manifestą, kurį galėjo matyti ir vyrai, ir moterys.

„Padariau, ką galėjau, ir viską padariau pati“, – sakė ši 57 metų vadybos konsultantė, iškėlusi savo kandidatūrą Dirijos rajone Rijado pakraštyje.

„Didžiuojuosi savimi, kad galiu tai padaryti“, – pridūrė ji.

Tačiau ne visų moterų, bandančių siekti radikalių pokyčių šioje konservatyvioje karalystėje, patirtis buvo tokia pozityvi.

Kampanijai praėjusį mėnesį prasidėjus, trys aktyvistės sakė, kad buvo diskvalifikuotos.

Tarp jų yra Loujain Hathloul, kuri daugiau kaip du mėnesius sėdėjo kalėjime už tai, kad praėjusių metų pabaigoje pabandė pati būdama prie vairo įvažiuoti į karalystę iš Jungtinių Arabų Emyratų (JAE). Jos byla buvo patraukusi viso pasaulio dėmesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apeliacijų komitetas jos diskvalifikavimą atšaukė likus vos dviem dienoms iki kampanijos pabaigos, „Twitter“ pranešė L.Hathloul.

„Tai neteisinga“, – sakė ji.

Nassima al Sadah (Nasima Sadah), žmogaus teisių aktyvistė Persijos įlankos pakrantėje įsikūrusiame Katifo mieste, AFP sakė, kad pradėjo teisinius veiksmus dėl jos diskvalifikavimo.

Tuo tarpu viena Saudo Arabijos šiaurės rytų regiono gyventoja, kuri prašė neskelbti jos pavardės, sakė, kad kandidatė, už kurią ji norėjo balsuoti, atsiėmė savo kandidatūrą paprieštaravus vietos religiniams autoritetams.

REKLAMA

Rinkėjai sako, kad gentinis lojalumas šioje vyrų dominuojamoje visuomenėje yra svarbus veiksnys balsuojant.

Trūksta informacijos

Naujienų agentūros AFP reporteris, apsilankęs vienoje vyrų balsavimo apylinkėje Rijado centre, sakė matęs tik saujelę rinkėjų, atėjusių balsuoti tuoj po 8 val.

78-erių Ahmadas Abdel Azizas Soulaybi (Ahmadas Abdel Azizas Sulaibis) sakė nepakankamai žinojęs apie savo rajono moteris kandidates.

„Aš balsavau už vyrą, nes trūko informacijos apie moteris“, – sakė jis AFP reporteriui.

Žmogaus teisių būklė palengva gerėja

Rinkimų komisijos duomenimis registruotų rinkėjų 18 metų ir vyresnių yra bevek 1,5 milijono. Tarp jų yra 119 tūkstančių moterų, o iš viso gyventojų šalyje yra beveik 21 milijonas.

REKLAMA

Turtingoji nafta Saudo Arabija giriasi šiuolaikine kelių infrastruktūra, dangoraižiais ir prekybos centrais.

Tačiau moterims vis dar tebetaikoma daug apribojimų; jos turi gauti šeimos vyrų leidimą keliauti, dirbti, vesti.

Karaliaus Salmano Al Saudo šeimos valdoma Saudo Arabija neturi renkamų įstatymų leidėjų ir susilaukia griežtų priekaištų iš Vakarų dėl žmogaus teisių būklės.

Lėtas moterų teisių gerinimas prasidėjo valdant karaliaus Salmano pirmtakui Abdullah, kuris prieš ketverius metus paskelbė, kad 2015-aisiais moterys dalyvaus rinkimuose.

Pirmą kartą savivaldos rinkimai šioje šalyje įvyko 2005 metais – tik vyrams.

Balsavimas baigsis 17 val. vietos laiku., balsai bus skaičiuojami sekmadienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų