REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Eseistė Giedra Radvilavičiūtė sako esanti dėkinga už jai skirtą Nacionalinę premiją, tačiau teigia matanti daugybę kitų rašytojų bei apie kultūrą rašančių žmonių, kurie vertesni šio įvertinimo.

Eseistė Giedra Radvilavičiūtė sako esanti dėkinga už jai skirtą Nacionalinę premiją, tačiau teigia matanti daugybę kitų rašytojų bei apie kultūrą rašančių žmonių, kurie vertesni šio įvertinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Man tai buvo netikėta. Yra nemažai žmonių ir aš galėčiau vardinti pavardėmis, kurie yra vertesni – tiek rašytojai, tiek rašantys apie kiną, tiek filosofai. Man pačiai labai patiko formuluotė premijos gavimo – pastaraisiais metais pasukau į publicistiką. Gal kai kam pasirodys ir keista, bet tuos tekstus pradėjau rašyti su tokia pat aistra, kaip ir savo tradicinę eseistiką. Belieka padėkoti visiems, kurie susiję su šiuo sprendimu“, – komisijos sprendimą skirti jai Nacionalinę premiją įvertino G.Radvilavičiūtė.

REKLAMA

Nacionalinė kultūros ir meno premija rašytojai skirta už skvarbią visuomenės analizę ir eseistinių tekstų kokybę.

Šiuo metu tekstus kultūrinėje spaudoje, tarp jų – ir savaitraštyje „Šiaurės Atėnai“ – rašanti G.Radvilavičiūtė teigia turinti didesnių kūrybinių planų – rengianti naują knygą.

„Kūryba man nėra toks dalykas, kad vyktų pagal planą. Gyvenimas diktuoja ritmą. Kai ta knyga susidėstys, aš ją pasiūlysiu leidyklai“, – kalbėjo premijos laureatė.

REKLAMA
REKLAMA

Paklausta, ar premija bent kiek pakeis jos kasdienį gyvenimą, rašytoja sako greičiausiai padėsianti savo dukrai.

„Nesu pragmatiškas žmogus. Galvoju, kad ji padės sutvarkyti buitį mano dukrai“, – BNS sakė G.Radvilavičiūtė.

1960 metais Panevėžyje gimusi G.Radvilavičiūtė 1983-iaisiais baigė lituanistiką Vilniaus universitete, trumpai dirbo mokytoja, taip pat rašė įvairiose redakcijose, kelerius metus gyveno ir dirbo Jungtinėse Valstijose.

Kartu su kitais rašytojais G.Radvilavičiūtė 2002-aisiais yra išleidusi rinkinį „Siužetą siūlau nušauti“, kuriame yra penkios jos esė. 2004 metais išėjo jos atskira esė rinktinė „Suplanuotos akimirkos“. Naujausia G.Radvilavičiūtės knyga – 2013-aisiais pasirodęs esė rinkinys „Šianakt aš miegosiu prie sienos“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant to, ji nėra Lietuvos rašytojų sąjungos narė – pati kūrėja sako nejaučianti tam būtinybės.

„Truputėlį neturiu motyvacijos stoti. Aš turiu gerų pažįstamų tarp rašytojų, puikių žmonių. Bet mano bendrija yra labai įvairūs žmonės ir kol kas nejaučiu, kad man reikėtų stoti“, – sakė ji.

Šeši Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai paskelbti ketvirtadienį. Premijas teikia prezidentė Vasario 16-osios proga.

Kasmet teikiama ne daugiau kaip šešios Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos, kiekvienos jų dydis – 30,4 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų